Имате бизнес идея? Сега накъде?

…. имам бизнес идея…

Случвало ли ви се е докато се разхождате, докато четете книги или просто докато си стоите да ви хрумне някаква идея? Някаква бизнес идея, от която да станете много богат и финансово независим и повече да не ви се налага да работите и да се тревожите за пари.

Сигурен съм, че ви се е случвало.

Добре, вече имате бизнес идея. А сега накъде?

Едно от първите и най-важни неща, които трябва да направите е веднага е да спрете за момент и да запишете тази своя страхотна бизнес идея. Използвайте всичко, което ви е под ръка – салфетка в ресторант или касова бележка. Не е необходимо да записвате всичко в детайли – просто нахвърлете най-важните моменти. Скицирайте идеята.

След като идеята ви е вече записана и сте сигурни, че няма да я забравите идва ред на това да оцените трезво дали вашата бизнес идея е наистина толкова добра и да ли има потенциал за развитие. Дали тази бизнес идея ще ви направи наистина богат и финансово независим или точно обратното – ще ви тласне към фалит.

Много хора смятат, че им е хрумнала наистина велика и гениална идея, благодарение на която ще си осигурят едни прекрасни и спокойни старини. Много често се оказва обаче, че тази „супер идея“, не е чак толкова добра. Или може и наистина да е добра, но не сме първите, на които им е хрумнала. Може би някой вече в другият край на света работи по тази идея или я е развил, само че ние не знаем за това. Или пък печалбата, която ще ви донесе не е такава, каквато първоначално сте си я представяли.

Оценка на идеята

Да се сте сигурни, че идеята ви е наистина добра и ще ви донесе печалба, а няма да ви тласне към дъното на пропастта, тя трябва да отговаря на няколко много важни въпроса:

  1. Тази продукт или услуга разрешават ли някакъв проблем на хората, които ще са потенциалните клиенти (фенерчето решава проблема с тъмнината)?
  2. Колко хора имат такъв проблем и имат нужда от неговото разрешаване?
  3. Има ли хора, които биха платили за да им се разреши този проблем и каква е цената, на която са склонни да го направят?
  4. Има ли конкуренция – някой предлага ли същата или подобна услуга? На каква цена?
  5. Колко ще струва въвеждането или производството на този продукт или услуга?
  6. Каква ще е печалбата и след колко време ще се възвърнат първоначалните инвестиции?
  7. Има ли потенциал за развитие?

Попитайте приятел какво мисли за вашата бизнес идея

Ако след всички тези въпроси още смятате, че идеята си струва поговорете с ваши близки и познати (хора, на които имате доверие) какво мислят за една подобна услуга или продукт. Чуйте какво е тяхното мнение. Какво им харесва и какво не им харесва във вашата идея. Записвайте всички, което чуете, за да можете на по-късен етап да анализирате чутото и да направите корекции ако е необходимо.

Ако и след всичко това, още не сте за разубедили, че идеята е добра направете мостра на продукта или пуснете услугата с основните функции, които ще предлага. Дайте на няколко различни потенциални клиенти да я тестват и да ви кажат какво е тяхното мнение и ако положителните оценки са повече от негативните – не се колебайте.

Действайте!!!

Това е вашата идея!!!

Коментирай