Как да започнем афилиейт бизнес

20120824-100539.jpg

Не е възможно да се опише започването на афилиейт бизнес и афилиейт маркетинг само в една статия. Афилиейт маркетинга е бизнес като всеки друг бизнес изискващ своето – време, усилия, стратегия, бизнес и маркетингов план.

Преди да започнете да се занимавате с афилиейт маркетинг трябва да решите в каква ниша искате да работи и какви продукти искате да продавате. Афилиейт маркетинга не е бизнес, в който всеки може да продава всичко и затова е добре да изберете това, от което разбирате най-много. Например, ако вие сте строителен инженер и разбирате от строителство е добре да се насочите към ниша, която предлага строителни материали, строителни услуги или продукти и услуги, които са свързани с този вид бизнес. А ако разбирате малко или много от спорт – можете да изберете ниша за спортни залози. Много важно е да изберете афилиейт програма за продукт или услуга от които разбирате и за които вие е грижа. Разбира се тези продукти или услуги трябва да имат и търсене и хора, които искат да ги купят. Защото може страшно много да разбирате от микробиология или вирусология, но колко човека биха се интересували от подобна тема. Това по скоро е друг вид бизнес – микро-нишови сайтове, които печелят от платена реклама, а не от афилиейт маркетинг (повече за това можете да прочетете ТУК)

За да започнете успешен бизнес с афилиейт трябва да се сдобиете със собствен домейн адрес, да си изберете подходяща хостинг услуга – всичко това ще ви даде възможността да продавате онлайн. Ако вече имаме уеб сайт вие сте наясно с всичко това, но ако сега започвате – няма страшно. Нещата не са чак толкова сложни, колкото изглеждат. След като вече имате домейн и хостинг трябва да изградите своя уеб сайт чрез който ще предлагате продуктите и услугите.
Той не трябва да бъде нещо изключително артистично и сложно, но все пак трябва да има уникално съдържание, което да привлича и задържа посетителите на сайта.
Трябва да прочетете и научите малко за таргетирания трафик, ключовите думи и за оптимизацията на сайта за да се открива лесно при търсене от страна на потенциалните клиенти.
Следващата изключително важна и критична стъпка е да изберете подходяща афилиейт програма. Има хиляди компании, които предлагат бизнес на принципа на афилиейт, но трябва да бъдете внимателни при избора си. Преди да се включите в дадена афилиейт програма потърсете информация за нея – плаща ли наистина, в какъв срок се извършва плащането, методи на плащане, дали има добра конверсия. ТУК можете да намерите идеи за български афилиейт програми и партньорски програми от цял свят.

От тук нататък зависи изцяло от вас колко пари ще изкарвате от афилиейт маркетинг. Хубавото на този вид бизнес е, че има хора, които са направили цяло състояние от това, но няма хора, които да са фалирали (за разлика от другите видове бизнес). От вас зависи дали ще направите 1-2 продажби, ще изкарвате допълнителни пасивни доходи за джобни или това ще се превърне във ваш основен доход.
Не забравяйте!!! Лесни пари няма! Но не се отчайвайте, ако в началото нищо не продадете, променете нещо в сайта, сменете афилиейт програмата и усилията ви ще се възнаградят.

4 коментара към “Как да започнем афилиейт бизнес”

 1. Би ме интересувало, каква е всъщност разликата между афилиейт и мрежов, мулти левъл маркетинг или това са само различни названия за едно и също нещо?

  FB: Krassimir.Kosstov

 2. В общи линии афилиейт и мрежовия маркетинг за много близки. И при двата получавате комисионна за това, че продавате продукт или услуга. Афилиейт маркетинга дава доста по-широк избор от бизнес ниши и се извършва основно чрез интернет.
  Мрежовия маркетинг (МЛМ) е основно офлайн бизнес, но при него разчитате предимно на увеличаване на „мрежата“ под вас. Тук получавате комисионни от продажбите на хората, които вие сте привлекли като спонсор.

  Някои афилиейт програми също работят на принципа на мрежовия маркетинг, като предлагат комисионни на няколко нива под вас. Това обаче е задължително за мрежовия маркетинг, който печели основно от привличането на нови „партньори“, които да си платят входна такса, начален пакет продукти или някаква друга такса,

  При афилиейт маркетинга не се изисква такса за влизане (с малки изключения), което означава, че основната му цел е продажбата, а не привличането на нови партньори.

  1. Благодаря за изчерпателния и компетентен отговор.

   Все пак мисля, че принципно нещата се препокриват и наистина добрите и перспективни афилийет програми трябва да са на основата на мрежовия маркетинг, т.е. афилиейтът е част от мрежовия маркетинг.

Коментирай