Как да поръчаме продукт от Amazon.com?

Кратко ръководство за поръчки от Amazon.com?

Все по-често виждам хора, в метрото или в кафенетата да използват електронни четци и в частност Kindle. Няма да се спирам на това какво е Kindle и какви са предимствата му. Вече съм го правил в статиите „Що е то Kindle и има ли почва у нас?“  . Цената от устройството обаче е доста висока в магазините, в които се предлага в България. Най-добре е ако сте решили да притежавате такова устройство да си го поръчате директно от Amazon.com. Ще опиша накратко какъв е процеса на поръчване, плащане и доставка на Kindle или какъвто и  да е друг продукт с доставка до България.

За да направите поръчка следвайте стъпките описани по-долу:

Регистрация

1. Посетете www.amazon.com и в горния десен край натиснете бутона Hello. Sign in.

sign in

2. Изберете New Customer? Start here. И попълнете данните си в следния прозорец, който ви се отваря. След това натиснете Create account

reg 2

3. Следващият прозорец, който се отваря е с цел да Amazon да ви профилира и да кажете какво харесвате или не. Това се прави с цел да ви се показват подходящи продукти при всяко ваше влизане в профила ви.

reg 3

4. Вече имате създаден акаунт. Запомнете потребителското си име (имейл адреса, с който сте се регистрирали) и паролата.

 

Как да поръчаме продукт от Amazon.com

1. Изберете си продукт и щракнете върху цената, на която искате да го купите.

order 1

2. Отваря се следния прозорец. Натискате бутона Add To Cart, в десния край на прозореца

order 2

3. Отваря се следния прозорец. Избирате бутона Edit your cart за да редактирате направената поръчка или Proceed to chekout за да потвърдите поръчката и да преминете на следващата стъпка.order 3

4. На следващата стъпка е необходимо да попълните адреса ви за доставка:

order 5

5.  Отваря се следния прозорец. Проверете дали адресът, който сте попълнили е коректен и потвърждавате, чрез бутона Continue

order 6

6.  На тази стъпка трябва да въведете данните си от дебитна или кредитна карта за да бъде направено плащането. Попълнете необходимите данни.

order 7

8. Отваря се следния прозорец с информация за вашата поръчка.

order 8

На тази стъпка трябва да обърнете внимание на полето вдясно – Place your order. Тук е показана цената на продукта, който купувате, цената за доставка до България и крайна ценя, която трябва да платите. Цента за доставка зависи от продавача – обикновено тя е около $4-$5, но може да бъде и по-висока. В примера, който съм използвал цената е $12,49.

Възможно е да има и още една такса – такса за мито, която се плаща предварително от вас, но ако митото, което се начислява е по-малко ви се възстановява сумата. Това се плаща предимно когато поръчвате от фирми.

Ако крайната цена, която трябва да платите ви устройва натискате бутона Place your order. С това вашата поръчка е изпълнена. Продуктите пристигат до 3-7 работни дни.

Приятно пазаруване в Amazon.com

Amazon.com

34 мнения по „Как да поръчаме продукт от Amazon.com?

 1. host

  Статията има много малко полезна информация. Мисля, че всеки който може да чете няма да има проблем с попълването на формуляр и натискането на бутончето continue. Очаквах повече информация именно относно въпроса с митото, което само бегло е споменато, или каква е процедурата с евентуалното връщане стоки и т.н.

  1. dimitkos Автор

   Здравейте, какво точно ви интересува за митото? Основното правило е, че ако купувате от фирма – плащате мито. Ако купувате от частно лице – няма мито. Естествено има и изключения, но това е основното правило. А що се отнася до връщането на стока- зависи от условията, които е обявил търговеца, като в 99,99% от случаите връщането на стока е за сметка на клиента.

   1. Stoyan

    Ако продукта струва 17$ а доставката 6$ колко ще струва до България? Аз поръчвам от фирма Fun World. Може ли да се достави до офис на Еконт ? Благодаря предварително.

   2. dimitkos Автор

    Не знам колко ще е до България. Това може да се провери като се избере адрес за доставка България. Може и да е $6 може да и повече. До офис на Еконт не може да се достави, защото те няма да го изпратят по Еконт. Най-вероятно доставката ще бъде чрез Български пощи.

   3. Stoyan

    А, когато поръчвам ще ми покаже ли колко ми струва всичко в лева ?
    А как мога да поръчвам в иБей ?

   4. Ивайло Петров

    Това не е вярно ако фирмата от която купуваш се намира в страна членка на ЕС не плащаш мито.

 2. twix

  Имам следните въпроси: Нужно ли е да си открия сметка в долари за да пазарувам? И до каква степен съм застрахован от измами. Много често пазарувам през интернет но… винаги съм плащал с наложен платеж. Сега смятам да си купя нещо доста по скъпо което тук е струва близо 50% повече… и се двоумя. Благодаря предварително.

 3. dimitkos Автор

  @ twix – за плащане в Amazon е необходимо да имате кредитна или дебитна карта в лв. Когато купувате нещо, банката, която е издател на картата прави превалутирането според курса си за съответната валута USD или GBP. Що се отнася до измами – Amazon, както и другите големи търговци са много гъвкави в това отношение и защитават клиентите си.

 4. Dimitar

  Имам следния въпрос: електронните продукти имат ли гаранция, и тя валидна ли е в България. Защото искам да си поръчам Iphone, и ме е страх да не ми пратят менте, или втора употреба. Благодаря !

  1. dimitkos Автор

   Здравейте, всички продукти, които купувате трябва да имат описание. Въпроси за гаранцията трябва да зададете към продавача. Някои търговци осигуряват гаранция. Съмнявам се да има гаранция, валидна за България, но има продукти, които имат международна гаранция. Дали има такава – може да ви каже търговеца.

   1. Dimitar

    Интересно ми е, защото има много еднакви продукти, а цените между тях са различни, и не знам на какво се държи това. Благодаря !

   2. dimitkos Автор

    Различните цени се дължат на това, че се продават от различни търговци. Ако тръгнеш по различни магазини за техника със сигурност ще намериш разлика в цените на един и същ телевизор в различните вериги, което е напълно нормално. Така, че разликата в цената не трябва да те учудва.

 5. NoName

  Здравейте. Искам да си купя охлаждане на Corsair и процесор за компютър. И на 2те пише free shipping ,но ми е чудно наистина ли е безплатно за всички(най-вече за България ме интересува) или само за определени страни.И ако поръчам ще дойде ли до Пловдив или ще трябва да ходя в София?

 6. dimitkos Автор

  @ NoName Ако в обявата пише, че доставката е безплатна, значи наистина е така. Друг е въпросът, дали е безплатно до България. За информация, можеш да пишеш на търговеца. Другият вариант е да се започне поръчката и една стъпка преди да се потвърди плащането ще излезе съобщение колко е доставката и дали се доставя до България.

  Иначе няма проблем доставката да бъде до Пловдив или Варна или всяко друго населено място.

 7. Zdravko

  Интересувам се, при поръчка на кабели, кейсове и други аксесоари,(ot amazon.com) плаща ли се ДДС или мито на митницата в България и въобще ще стигнат ли до митница такъв вид продукти. Благодаря предварително!

  1. dimitkos Автор

   Мито ще трябва да платиш ако закупуваш продуктите от фирма.

 8. Todor

  Привет. Искам да си поръчам боксови ръкавици на „Хайабуса“ от сайта на амазон.ком, който май е американския, та въпроса ми е, стоката, в случая ръкавиците, те ще ми го доставят до адреса, който посоча или ще трябва да си взема стоката от митницата, понеже четох някакви такива работи и някакъв данък и т.н. ?
  Благодаря предварително.

  1. dimitkos Автор

   Здравей, стоката ще бъде доставена до твоя адрес, ако търговеца предлага доставка до България (ако си в България). Ако има някакво мито – то ще ти бъде начислено в цената на продукта, на стъпка точно преди да платиш.

 9. Petko

  На мен ми е много любопитно КАК ще ми доставят поръчката – поща, куриерска фирма и т.н.?

  Иначе статията е много полезна (поне лично за мен), благодаря.

  1. dimitkos Автор

   @ PETKO доставките са обикновено с DHL (ако са по-големи и скъпи продукти), а книги и други по-дребни неща ги изпращат до пощенския клон по адрес, след което получаваш известие на твоя адрес, че имаш пратка и трябва да си я получиш от пощенския клон.

 10. Antoniya

  Здравейте, амазон защитава ли купувачите, както ибей, например, ако в еди какъв си срок не получа стоката, мога да отворя случай, които да разгледат и преценят при кого да отидат парите? И още един въпрос- търговците имат ли някакъв рейтинг, който да ни ориентира за коректността им, както в ибей и алиекспрес, например, тъй като там има и доста измамници?
  За ориентир и на мен и на останалите- мито не се ли плаща над определена сума(имам спомен за 150лв или долара)? И митото е по-малко от ддс, нали? В зависимост от стоката между 3-10тина% ?
  Много благодаря!

 11. Martin

  Когато се опитам да поръчам от amazon.com и ми изписва Sorry, this item can’t be shipped to your selected address. Learn more. You may either change the shipping address or delete the item from your order. Мисля че фирмата доставя до България. Може ли да ми обясните на какво се дължи това ?

  1. dimitkos Автор

   Това съобщение означава, че не се доставя до адреса, който сте посочили. Най-верояно не се доставя до България.

 12. Veska Zurovac

  Здравейте,аз искам да пазарувам от продуктите на NUTRILITE.Знаете ли ще могат ли да ми бъдат доставени до Белоградчик или до София и колко горе долу би струвала доставката съответно до двата града или поне до София.Има ли значение колко кг е пратката и колко струва ,ако е на килограми.

  1. dimitkos Автор

   @ Veska Zurovac доставката до определена държава и цената на доставката се определя от продавача. Не мога да ви отговоря предварително.

   1. Венцислав

    Мен ме интересува домашно кино, цената е 2500 ли, интересно ми е с DHL ли ще ми го доставят или български пощи, страх ме да не дойде счупено (страх ме като дойде в бг да не се счупи)

   2. dimitkos Автор

    Пишете на търговеца и го питайте. Или проверете в описанието на продукта какви са условията за International Shipping

 13. Churchill

  За пръв път поръчвам от Амазон и искам да знам дали ще ме разберат като напиша bl. 1, vh. 1, ap.1 (пример) или трябва да ги напиша на английски; пример – Building 1; Entrance 1; Apartment 1; моля който знае да ми отговори, и като поръчам, доставката ми ще бъде до адрес или до пощенския клон най-близо?

  1. dimitkos Автор

   Няма проблем. Аз пиша bl. 15, vh. A, ap. 73 и досега не съм имал проблем. Все пак доставките се правят от българи и те са наясно.

 14. Ростислав

  Здравейте. А ако например си закупя епизод от сериал или цял сезон на сериал, на компютъра ми ли ще ги изпратят?

  1. dimitkos Автор

   Епизод или сериал на какво? В описанието на продукта не пише ли?

 15. Bella

  Здравейте, неразбрах как по-точно да платя. Каква карта ми е необходима.може ли чрез внасяне директно или само с карта.

  1. dimitkos Автор

   Можете да платите с:
   1. Кредитна / Дебитна карта – Visa / MasterCard
   2. Amazon Gift Card (ако имате такава)
   3. чек – само за USA.

Коментирай

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.