Допълнителни доходи за свободните ви пари

5 1 vote
Рейтинг на статията

Допълнителни доходи. Защо трябва да ги имаме?

Не един и двама финансови консултати и инвеститори говорят за това колко е важно всеки да има допълнителни доходи и да не разчита само на един източник. Аз не съм нито финансов консултант, нито инвеститор. От известно време обаче, се опитват да имам повече от един източник на доход. Тези допълнителни доходи ми дават възможност да вкарам тези пари в допълнителни инвестиции, за да ми носят още допълнителни доходи.

В една от книгите си Киосаки (не съм му голям фен, но има неща, върху които всеки може да помисли) казва, че е добре да използваме припечелените си доходи, за да ги превърнем в източник на пасивни доходи. Не мисля също, че има и изцяло пасивни доходи, но мисля, че има такива, за които не се налага да работим много.

Моят принцип е взаимстван от Киосаки и аз лично се опитвам всички допълнителни доходи, които получавам да ги инвестирам обратно, а не да ги харча. В този случай инвестирам пари, които мога да си позволя да загубя, ако сделката се окаже неуспешна.

Допълнителни доходи

Как да генерираме допълнителни доходи?

Има различни начини за генериране на допълнителни доходи, в зависимост от това какъв риск сте склонни да поемете, колко средства искате да инвестирате и какво можете да правите. Аз лично съм се спрял на следните канали за това: афилиейт, forex, БФБ, онлайн магазин за дизайнерски тениски, продажба на продукти в eBay, peer-to-peer кредитиране.

Преди известно време започнах peer-to-peer кредитирането с платформата  на Bondora. Където доходността е около 20% на годишна база. Тъй като това не е никак лош, насочих друга част от парите, които печеля към друга peer to peer платформа. От средата на миналата година си направих регистрация и ивестирах малка сума в една платформа оперираща на нашия пазар – IUVO.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Сигурно сте я чували или може би сте виждали реклама на тази платформа.

Защо избрах iuvо?

Освен Iuvo знам и още една платформа оперираща в България – Klearlending.

Лично аз обаче съм инвестирал до момента само в IUVO, защото това беше първата платформа в България.

Klearlending стартираха малко по-късно. Основната причина, обаче да продължа да инвестирам в IUVO е гаранция, която дават. В случай, някой от кредите, които сте дали не се обслужва, IUVO ви гарантира изкупуването на този дълг. Реално вие не рискувате нищо. Да, случай, че клиент не погасява задълженията си, ще си получите само главницата, но не и лихвата. Това обаче е напълно логично.

В платформата на IUVO може да избирате между два вида валути – BGN u EUR. Също така избирате на какъв период да плащанията на клиентите – 7, 14, 15 и 30 дни. Можете да разгледате профила на кандидатите за кредит, преди да решите къде да инвестирате. Това от своя страна определя и рискът, който носи всеки кредит, както и възвращаемостта от него.

Каква възвращаемост да очаквам?

Всичко зависи колко сте склонни да рискувате.

Аз за себе си предпочитам умерен риск с възвращаемост около 6-7%.

Когато инвестирам някаква сума  избирам Рейтинг клас В, С, D които са с лихвен % около 7-9%.

Ако сте по-рисков играч можете да изберете и рейтинг клас HR – с лихва 12%. Лично за себе си съм избрал стратегия с около 10% от кредитите са HR, 30% са D, а останалите 60% са B u C.

Това към момента ми е донесло доходност от 6.31%

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick St Ko

Интесно ми е от колко време инвестирате, колко сте получили като доходност и колко сте инвестирали в iuvo, ако не е тайна. Благодаря.