Изчезват ли парите – такива, каквито ги познаваме?

0 0 votes
Рейтинг на статията

Paper-Money-iconКакво всъщност са парите? Как са изобретени? Обръщаме ли им достатъчно внимание? Това са въпроси, които може би не си задаваме всеки ден, когато използваме пари под различни форми. Но това са важни въпроси, които трябва да си зададем за да знаем как функционират парите и какво е тяхното бъдеще.

В общи линии парите са се появили като средство за размяна на стока. Лицето Х желае, но не притежава, а лицето Y притежава стоката, но няма нужда от нея или има количество, което е повече от необходимото му. През годините парите са приемали различна форма – сол, кожи, оръжия (все още не са се наричали пари). После се появяват истинските пари – първо под формата на монети, а впоследствие и като банкноти и ценни книжа. През последните години парите придобиват и една друга по-различна форма – кредитни карти, дебитна карти или просто някакви цифри във вашата PayPal сметка.

След появата на интернет парите се превръщат все повече във виртуално понятие – в нещо, което знаем, че имаме, но рядко виждаме. С подобряване и развитие на технологиите електронните разплащания бележат своя ръст. Навлизането на смарт телефони в ежедневието ни е още една причина да прибягваме все повече до извършване на електронни разплащания.

Дигиталните пари

Само се замислете! Получавате заплата – най-вероятно преводът е по банковата ви сметка, а не в кеш. Посещавате сайта на банката (ако имате заявено електронно банкиране) и виждате, че има 1000 лв. След това ви идва извлечението за битови сметки и виждате, че дължите сума от 200 лв. Отваряте си сметката е PayPal, ePay.bg, iPay.bg или друга и плащате тези битови сметки. Отивате в някой МОЛ за да напазарувате подаръци за Коледа и използвате дебитната или кредитната си карта и прехвърляте част от заплатата си на търговеца.

След като отново проверите какво се случва с вашата заплата, ще установите, че сумата е станала 500 лв. Но това всъщност са само някакви числа. Фирмата, в която работите ви плаща в числа, вие плащате сметката си за ток, парно и др. в числа, превеждате определено количество числа на търговеца. Къде обаче тук са парите? Все по-рядко се използват парите такива каквито ги познаваме – парите в кеш. Те са предпочитан начин за плащане на по-възрастните и консервативни хора, хората извън закона (парите в кеш се проследяват по-трудно), както и от хората, за които съществува конспирацията на Големия брат.

За и против дигиталните пари


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Безспорен е фактът, че електронните разплащания имат своите предимства. Не се налага да носиш голяма сума пари в себе си, относително лесни са за използване, винаги можеш да провериш състоянието на сметката си. Освен това спестяваш време – вместо да се редиш на опашка да си платиш битовите сметки.

Разбира се имат и своите недостатъци – харчиш повече, за теб парите нямат същата стойност, те са просто числа, може да се окаже по-скъпо (такси и комисионни). Даваш възможност на търговците и банките да знаят повече за теб и твоите навици на пазаруване, което те искат за да те накарат да купуваш повече.  Добре е за плащане на големи суми, но не можеш да си купиш билет за градския транспорт или други дребни покупки.

Въпреки това се появяват и други алтернативни средства за разплащане, Особено в интернет – Facebook кредити, bitcoin, злато, животи, кръв, здраве и много други. Като че ли с развитието на технологиите все по-малко се използват конвенционалните пари. Да не говорим, че плащането с чек, е почти изчезнало.

[polldaddy poll=6790848]

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments