fbpx

Какво да очакваме от мобилните плащания през 2012?

През последните 1-2 години сериозния ръст в продажбите на „умни телефони“ отваря възможността за развитие на една нова бизнес ниша свързана с плащане и преводи на пари. Според проучване сред водещи финансови институции в САЩ, 2012 година ще бъде годината на инвестиции именно в сферата на мобилното разплащане. Освен стандартните услуги, като известяване при получаване на пари в сметката или някаква друга транзакция, голяма част от инвестициите ще се насочат към внедряването и подобряването на услуги свързани с директни плащания или преводи на пари от мобилния телефон. 

В момента основен лидер в интернет плащанията е PayPal, които имат приложение за smart телефони и са също така водещи и в мобилните разплащания или по-скоро преводи на различни суми. През 2011 година PayPal отчита транзакции на стойност около 4 млрд. долара, което както признаха от компанията е около 3 пъти повече от очакваното.

Този факт красноречиво показва, че бъдещето принадлежи на електронното и в частност на мобилното разплащане, благодарение на различни приложения и системи за онлайн плащане. 

Към момента има различни фирми, които се опитват да пробият в тази ниша  – най-известните са Square, които предлагат на търговците четец за кредитни карти, които се използва на мобилния телефон, като по-този начин се избягва от неудобството на стандартните POS терминали.

Още по-модерен и приложим начин на разплащане предлага компанията Jumio с нейния софтуер Net Swipe, благодарение на който камерата на мобилния телефон прочита кредитната карта и вие трябва само да въведете CVV код.

У нас нещата стоят малко по-различно. За сега единствения начин да плащате във търговски обект използвайки мобилен телефон е системата СЕП (система за електронни плащания). Чрез нея можете да осъществявате безконтактни плащания в Пикадили, Onda, Alkohol and Tabakoff, Geox, KFC и други.

Мобилните разплащания са един от малкото нерешени проблеми в ерата на интернет и комуникациите. Нещо повече – това е огромен пазар, който глобално през 2014 г. ще достигне 1 трилион долара според информация на KPMG.

Споделете Вашето мнение с нас

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.