mobilni-razplashtania

Какво да очакваме от мобилните плащания през 2012?

5 1 vote
Рейтинг на статията

През последните 1-2 години сериозния ръст в продажбите на „умни телефони“ отваря възможността за развитие на една нова бизнес ниша. Това е нишата свързана с плащане и преводи на пари – мобилни плащания.

Според проучване сред водещи финансови институции в САЩ, 2012 година ще бъде годината на инвестиции именно в сферата свързана с технологии за мобилни плащания. В момента основна част от услугите са свързани с известяване при получаване на пари в сметката или някаква друга транзакция. В бъдеще голяма част от инвестициите ще се насочат към внедряването на услуги свързани с директни плащания или преводи. Предстои да видим и възможности за банки директно в мобилния телефон. 

В момента (2012) основен лидер в интернет плащанията е PayPal. Компанията поддържа приложение за smart телефони. Също така са водещи и в мобилните разплащания или по-скоро преводи на различни суми.

През 2011 година PayPal отчита транзакции на стойност около 4 млрд. долара. Както признаха от компанията е около 3 пъти повече от очакваното.

През 2002 година PayPal излиза на борсата с начална цена на акциите от $13, които много бързо след началото на търговията се покачват до $22. През 2015 година, цената на акциията вече е около $35. До като на 8 февруари 2021 година цената достига почти $300. Погледнато от днешна дата (май 2021) виждаме, че прогнозите за оборот на компанията са се сбъднали. Интересно ще бъде да видим каква ще бъде цената на акциите след още 5 или 10 години. Също ката дали PayPal ще запази лидерството си в тази ниша.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Този факт красноречиво показва, че бъдещето принадлежи на електронното и в частност на мобилното разплащане. Благодарение на различни приложения и системи за онлайн плащане достъпът до сметните ни ще става все по-лесно.

Кои са другите играчи в сферата за мобилни плащания

Към момента има различни фирми, които се опитват да пробият в тази ниша. Най-известните са Square, които предлагат на търговците четец за кредитни карти. Той се използва на мобилния телефон, като по-този начин се избягва от неудобството на стандартните POS терминали.

Още по-модерен и приложим начин на разплащане предлага компанията Jumio. Нейния софтуер Net Swipe работи благодарение на камерата на мобилния телефон. Той прочита данните от кредитната карта и вие трябва само да въведете CVV код.

У нас нещата стоят малко по-различно. За сега единствения начин да плащате във търговски обект използвайки мобилен телефон е системата СЕП (система за електронни плащания). Чрез нея можете да осъществявате безконтактни плащания в Пикадили, Onda, Alkohol and Tabakoff, Geox, KFC и други.

Мобилните разплащания са един от малкото нерешени проблеми в ерата на интернет и комуникациите. Нещо повече – това е огромен пазар, който глобално през 2014 г. ще достигне 1 трилион долара според информация на KPMG.

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments