какво е online магазин

Какво е online магазин и как работи?

5 1 vote
Рейтинг на статията

Tова е втората тема от безплатния практически курс от DimitkoSter.com – Как да отворим интернет магазин. В тази тема ще се запознаете с това Какво е интернет магазин и как работи.

Какво е online магазин и как работи?

След като в предишната тема описахме какво е електронна търговия и установихме, че основната единица в нея е интернет магазина, днес ще се спрем на това какво е online магазин и как функционира той.

Всеки електронен магазин е изключително близък като начин на функциониране до обикновения магазин. Продажбата на стоки в него се подчинява на същите правила и механизми като при обикновен магазин.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Първо, клиентите трябва да „видят” вашия магазин. След това те трябва да харесат „витрината” на магазина.

След като са решили, че могат да отделят време, клиентите ви трябва да „влязат” в онлайн магазина. Щом вече имате посетители, трябва да ги задържите по-дълго време и да им покажете какво продавате. Възможно е вашите посетители да поискат да „разгледат” стоката, да я „пипнат”, да видят „етикета” с описанието й.

И най-накрая те ще решат да я купят или не.

Какво прави един онлайн магазин работещ

Ако бяхте собственик на обикновен магазин, в повечето случаи с описаните по-горе действия щяха свършат вашите ангажименти. При online магазина обаче, вие ще имате задължението да опаковате и да изпратите стоката на вашия клиент, чрез куриер или лично.

С отварянето на интернет магазин може да се заеме всеки търговец на едро или дребно, както и всеки, който произвежда собствен продукт или услуга.

За да имате обаче интернет магазин – не е задължително да сте собственик на обикновен магазин. Докато обратното е почти задължително в наши дни.

Интернет магазина от своя страна представлява готов софтуер, който позволява на търговеца да представи своите стоки пред потенциалните си купувачи.

Софтуерът за онлайн магазин ви дава възможност да качвате снимки на вашият продукт, да напишете характеристики или описание на продукта. Също така можете да напишете ревю или да качите видео инструкция за неговата употреба. Сами определяте цената, на която да се продава стоката, както и възможността за обявяване на промоционални цени или отстъпки.

След като ваш клиент избере дадена стока, тя автоматично се изпраща в т.нар. „количка” или „кошница”, подобно на количките в големите супермаркети.

В количката клиентите слагат всички стоки, които са си харесали от „рафтовете” на вашият интернет магазин, като по всяко време те виждат колко продукти са поръчали, както и общата цена, която ще трябва да ви платят.

След като клиентът направи своята избор и потвърди поръчката си, вие получавате известие (е-мейл) с потвърждение за направената поръчка. Вашето задължение е да опаковате и изпратите стоката до адреса посочен от вашия клиент.

Тук естествено възниква въпросът „Как ще получа парите за продадената стока?”. В готовия софтуер имате възможността да изберете начин на плащане, по който да бъдат изпратени парите. В момента над 90% от всички плащания на българските онлайн магазини се извършва чрез наложен платеж. Съществуват разбира се и други методи на плащане – банков превод, ePay.bg, PayPal, Google Checkout и много други. Всеки метод на плащане има своите плюсове и минуси, но вие ще решите какъв метод на плащане да изберете.

Какви са предимствата на един интернет магазин?

  • Както казахме в уводната статия интернет магазинът работи 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Не е необходимо да сте на място, за да приемете поръчки. Това го прави готовия софтуер.
  • Не е необходимо да плащате няколко хиляди лева за наем, за текущи разходи като ток, вода, отопление. С онлайн магазина спестявате и от разходите за заплати и осигуровки, което пък от своя страна ви дава възможност да предоставите своите продукти на по-ниска цена, в сравнение със същите продукти в обикновен магазин.
  • Имате възможност да достигнете до клиенти от Бургас, дори и се намирате в Русе, а защо не и клиенти от друга държава. Не е необходимо да инвестирате стотици хиляди лева, за да развиете своя търговска марка.
  • Не е необходимо да поддържате големи наличности от всички стоки, което пък ви спестява разходи за доставка до вашият склад, както и разходи за наем на складови помещения
  • И не на последно място – хората, които купуват онлайн са склонни да похарчат по-големи суми, отколкото в обикновен магазин, тъй като плащането също се извършва онлайн и липсва психологическата бариера при вида на парите, които трябва да ви платят.

Няколко неща са важни когато решите да се захванете с интернет бизнес и създаването на електронен магазин. На първо място, това е ясната бизнес логика, която ще следвате преди да започнете да създавате своя интернет магазин. Друго изключително важно нещо е как се планира отварянето на интернет магазина.

Как да направим успешен и печеливш online магазин

За да се разработи един успешен и работещ интернет магазин, първата стъпка е да си отговорите на следните въпроси:

  • какво ще продавате – музика, книги, дрехи, техника, накити или други
  • на кой ще продавате вашите стоки – каква ще е вашата целева аудитория
  • кога ще “отворите” вашия интернет магазин
  • колко често ще добавяте нови стоки
  • с какъв бюджет разполагате

За да обобщим ще кажем, че отварянето и поддържането на интернет магазин има редица предимства пред обикновения магазин, не само откъм спестяване на разходи, но и по отношение на достигането до нови клиенти.

Това беше втората тема от безплатния практически курс от DimitkoSter.com – Как да отворим интернет магазин. В тази тема се запознахте с това какво е интернет магазин и как функционира той.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments