kakvo-e-internet-tyrgoviq

Какво е интернет търговия и как се развива у нас?

5 1 vote
Рейтинг на статията

Здравейте, това е първата тема от безплатния практически курс от DimitkoSter.com – Как да отворим интернет магазин. В първата тема ще се запознаете с това какво е интернет търговия и как тя се развива в световен мащаб и у нас.

Какво е интернет търговия?

В закона за електронна търговия е записано: „Електронна търговия по смисъла на този закон е предоставянето на услуги на информационното общество.

….Услуги на информационното общество са такива услуги, които обикновено са възмездни и се предоставят от разстояние чрез използването на електронни средства след изрично изявление от страна на получателя на услугата”

В глобален мащаб електронната търговия е един от основните движещи инструменти на съвременната икономика и оборотът на паричните средства, които се въртят в този вид търговия всяка година се увеличава с бързи темпове. Дори в условията на криза се очаква този процес да се засили поради факта, че всеки интернет магазин „струва” по-малко средства и време, за да бъде поддържан активен и работещ. Не така обаче стои въпросът с обикновен магазин.

В основни линии електронната търговия се подчинява на правилата и механизмите, които задвижват и обикновената търговия. Това са продавачи, клиенти, цени, продукти, търсене, предлагане, както и всички взаимодействия между всеки един от тях.

Какви са причините за този ръст на електронната търговия в цял свят?

  • На първо място това е лесният и евтин достъп до интернет, както на продавачите, така и на купувачите.

  • Възможността клиента сам да избере това, от което има нужда – потребителите в интернет търсят конкретен продукт и свързаните с него аксесоари и принадлежности.

  • Лесен начин за разплащане – дебитна или кредитна карта, наложен платеж и много други

  • Лесен начин за осъществяване на контакт със собственика или човека, който поддържа магазина – през форма за контакт, телефон, е-мейл или друг начин, което води до изграждане на доверие между клиент и продавач, което път от своя страна води до повече и по-лоялни клиенти

  • Възможност за даване на мнение за конкретния продукт, както и да се получи информация за мненията на клиенти, които вече използват този продукт

  • Специално отношение към всеки клиент в зависимост от собствените му нужди и интереси


Как се развива интернет търговията у нас?

Според проучване на Internet World Stat ( тук), което е направено в средата на миналата година, близо 2 мрлд. души по цял свят използват интернет, което прави 28.7% от цялото население на Земята. Хората, които използват интернет в Европа са малко повече от 335 млн. души, което е 67.6% от населението на Стария континент. Това е един огромен пазар за вашата стока или услуга.

Но какво е положението с електронната търговия в България? 3 400 000 души имат достъп до интернет, което е почти 50% населението на страната. Най-важното от цялото изследване обаче е ръстът от 689.5% в използването на интернет в последните 10 години. Това показва един изключителен ръст в достъпа на все повече българи до световната мрежа, а от там и на електронната търговия. Този ръст ни поставя на 6-то място сред страните от Европейския съюз. В същото време над 60 % от тези потребители вече пазаруват системно онлайн. Много повече са тези, които преди да реализират покупка правят проучвания в Интернет за избраната стока или търсят мнения и коментари на други потребители за същата стока.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Интернет вече е неделима част от ежедневието на над 3 000 000 българи. Това означава, че тези хора влизат онлайн и използват различни източници на информация, намираща се също онлайн. В този смисъл интернет магазинът ви може да бъде по ефективен от вашата визитна картичка, витрина или билборд, на който да рекламирате вашият бизнес.

В статия на NovaVizia.com  са посочени данни за това какво поръчваме най-често през интернет.

“Българите най-много поръчват дрехи – през последната година цели 47,3 на сто са сложили в гардероба си ново бельо, пола, панталон, спортен екип или обувки, а само шест години по-рано тези купувачи са били едва 8%!

Четивото – книги, списания, вестници или електронни материали за обучение – си остава една от най-купуваните стоки през годините (31,6% през 2010). Това по правило е стока, която винаги е полезна, а и няма как да клиентът да бъде излъган или подведен за външния вид – в електронните “литературни” каталози са описани заглавие, автор, вид на кориците, брой страници, размери – по този начин купувачът знае какво ще получи срещу парите си.

Букинг системите и все по-често срещаните електронни разплащания (а не само резервации) в сайтовете на хотелите са причината 1/5 от българите да плащат за пътуванията и хотелските си резервации онлайн. При това почти без спад през последните шест години!

За филми и музика онлайн плащат около 17 на сто от потребителите. Също толкова е делът на българите, които купуват онлайн стоки за дома (мебели, детски играчки и др.).

Всички останали стоки и услуги, поръчвани от интернет по видове може да видите на графиката на Фигура 1.”

За да обобщим ще кажем, че електронната търговия е вид търговия, която се осъществява в интернет и основната единица в нея е интернет магазина.

Това беше първата тема от безплатния практически курс от DimitkoSter.com – Как да отворим интернет магазин. В тази тема се запознахте с това какво е интернет търговия и как тя се развива в световен мащаб и у нас.

Очаквайте втората тема от поредицата „Как да отворим интернет магазин” от DimitkoSter.com – Какво е интернет магазин?

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] като в предишната тема описахме какво е електронна търговия и установихме, […]

[…] като в предишната тема описахме какво е електронна търговия и установихме, […]