Как да продаваме повече в онлайн магазина

Безпалтни футболни прогнози

Това е последната тема от безплатния практически курс от Dimitkoster.com – Как да отворим интернет магазин. В тази тема ще се запознаете с това как да увеличите продажбите. Увеличите ли продажбите ще увеличите и печалбата си.

Както всеки обикновен магазин, така и онлайн магазина се стреми към едно – да продава. И колкото повече продава, толкова по-добре. Оборотът е по-голям, а това води и до по-голяма печалба. Въпросът е „Как да продаваме повече?“. Преди всичко трябва да имате стока, която да продавате. След това да отворите онлайн магазин. След като вече имате инсталиран и работещ онлайн магазин трябва да подредите своите стоки на рафтовете.

Помнете!!!

Хората първо „купуват“ снимките на вашия продукт и след това самия продукт. Затова е много важно да подходите сериозно към това да направите качествени снимки на продукта.

След като сте направили това е добре да се погрижите за пълното, детайлно и коректно описание на продукта. Ако е необходимо напишете ръководство за употреба или още по-добре – направете видео ръководство, това ще помогне на посетителите ви да видят продукта в действие.

След като попълните всички реквизити, които изисква софтуера за онлайн магазин трябва да „подредите“ продуктите в магазина – т.нар. Мърчандайзинг. Това е начин на подреждане на стоките в магазина, който провокира посетителите да купуват не само основните продукти, но и допълнителни. Има няколко неща, на които трябва да обърнете внимание:

  • cross sale – това е т.нар. кръстосана продажба. Това е начин за продаване, при който на клиента се предлага продукт различен от този, който той има желание да закупи.

  • up sale – провокиране на клиента да купи по-скъп продукт или още един. В електронния магазин това може да се направи като обявите безплатна доставка за поръчка над определена стойност. По този начин ще стимулирате вашите клиенти да направят по-голяма поръчка за да не заплащат за доставката

  • етикети – облак с етикети – облак с етикети ще ви помогне да насочите клиентите, които гледат един продукт, към други подобни продукти от същата категория

  • свързани продукти – това са продукти, които са свързани за употреба. Например ако продавате GSM апарати, свързаните продукти са карти памет, зарядни устройства

  • качествени снимки – в предишната статия споменахме, колко е важно снимките на вашите продукти да бъдат с високо качество. Клиентите купуват първо “визията” на продукта и след това самия продукт.

  • видео ръководство или представяне – добре е да направите видео ръководство или упътване за употреба на продукта. Това ще помогне на клиентите ви да се запознаят отблизо с продукта и да видят как фунцинира той.

Както вече казахме, целите на традиционния и електронния маркетинг са еднакви: да се привличат нови клиенти, да се запазят съществуващите, промоции на продукти, продажби на свързани продукти (cross-sell), продажба на подобрени продукти (up-sell) или по-нови модели на продукти. Привличането на нови клиенти и запазване на съществуващите се ръководи и много зависи от дейностите по работа с клиентите (customer relationship). Промоциите, продажбите на свързани продукти, продажбата на подобрени продукти има отношение към търговските похвати и дейности.

Докато работата по обслужването на клиентите (т.е. купувачите, които вече са закупили някакви стоки от вас) може да остане такава, каквато сте осъществявали и до момента на въвеждане на електронна търговия, то системите за електронна търговия задължително трябва да включва богат набор от инструменти за реализиране на едни или други търговски механизми и похвати.

Избор по марка, Модел, Свързани продукти, Проследяване на активността на клиентите, Най-купувани, Най-харесвани,

Има възможност да се прави извадка за даден клиент какво друго са си купили останалите, освен него, клиенти, които от своя страна са купували същите стоки, които и той е купувал. Този похват позволява: първо – да се предположи какви стоки биха представлявали интерес за въпросния клиент, като се отчете опита от продажби на всички останалите клиенти със сходни интереси (например: ако си купите книга за градинарство, системата да ви предложи да си купите книга и за цветя, при положение, че вече друг клиент го е направил) и второ: – какво най-вече “върви” да се купи в комплекта с вече закупена стока (ако си купите риза, системата може да ви предложи да си купите панталон, защото вече друг клиент преди това го е направил).

Ако още не сте запазили домейн и хостинг, можете да го направите още сега, а ние ще ви инсталираме софтуера за електронния магазин напълно безплатно.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.