fbpx
Начало - Афилиейт програмите и за какво плащат

Афилиейт програмите и за какво плащат

Kak-plashtat-affiliate-programite
5 1 vote
Рейтинг на статията

Какво ще прочетете в тази статия

Афилиейт значение

Афилиейт маркетинга е рекламен модел, при който дадена компания компенсира издатели (афилиати) от трети страни за генериране на трафик или потенциални клиенти на продуктите и услугите на компанията. Издателите от трети страни са афилиати и комисионната ги стимулира да намират начини за популяризиране на компанията.

Партньорският маркетинг, както е преводът на афилиейт маркетинга, е маркетингова схема, при която дадена компания компенсира партньорите си за бизнеса, създаден от маркетинговите тактики на партньора. Дигиталният маркетинг, анализите и бисквитките превърнаха афилиейт маркетинга в индустрия за милиарди долари.

Фирмите обикновено плащат на партньорите за продажба и по-рядко за кликвания или показвания.

Печели ли се от афилиейт маркетинг

Доходите на хората, които се занимават с афилиейт бизнес варират. Някои печелят по няколкостотин долара, а други – шестцифрени суми. Печалбата зависи от това какво се продава, какво е влиянието на търговеца, какъв е обхватът на афилиейта и колко време се инвестира в маркетинга на продуктите. Често тези, които отделят повече време за маркетинг на продуктите на компанията, печелят повече пари.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


За да се превърнете в успешен афилиейт търговец, помислете каква платформа ще използвате за популяризиране на продукти и/или услуги. Блоговете са ефективен канал за реклама и популяризиране, тъй като позволяват на блогъра, който е експерт, да изрази мнение за офертата.

След като определите платформата, намерете конкретна категория, която ви е позната или от която се интересувате. Избирането на по-тясна ниша може да ви помогне по-добре да привлечете специализирана потребителска база. Проучете програмите за партньорство и изберете една или повече в зависимост от нуждите си. Независимо дали става въпрос за получаване на високи комисиони или за генериране на по-голям трафик. И накрая, разработете солидно и интересно съдържание около предложенията и работете за увеличаване на трафика към сайта си.

Как плащат афилиейт програмите

Една от първите и може би най-големи компании, които предлагат афилиейт е Amazon.com и нейната Amazon.com associate program.  Тя не само, че направи Amazon това, което е днес, но и прокара път за още хиляди други компании предлагащи и използващи силата на афилиейт маркетинга.

Получаването на комисионна от продажбата на продукт (Pay Per Sale) е само един от начините за допълнителни доходи чрез афилиейт програми. По-голямата част от афилиейт програмите предлагат някои от следните варианти за плащане на комисионни: 

Pay Per Sale – плаща се комисионна ако е извършена продажба. При този вид комисионна вие трябва да изпратите клиент на сайта на търговеца и той да направи покупка на продукт или услуга.

Pay Per Lead – плаща се комисионна за извършване на определено действие. Най-често това е абониране на бюлетин или продуктов каталог или регистриране на нов потребител. Също така, може да бъде попълване на анкета, изпробване на безплатна програма за определен период от време. Този начин на плащане на комисионна е много близък до CPA програмите.

Pay Per Click – При този вид комисионна сумите, които се заплащат са най-малки, но и имат най-голяма успеваемост за продажба. При този вид комисионна е достатъчно клиентът да кликне на банер или линк на рекламодателя.

Има компании, които предлагат и трите категории комисионни, но повечето предлагат основно Pay Per Sale – комисионна за извършена продажба.

До съвсем скоро нова компания на българския пазар Blancheporte плащаше по 0,25 лв. за всеки клиент, който се абонира за бюлетина на компанията. Докато компаниите за платени оналайн анкети Deadalus online и JTN плащат комисионна за регистрация на клиент.

Вижте списък с афилиейт програми.

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: