Kak-plashtat-affiliate-programite

Афилиейт програмите и за какво плащат

5 2 votes
Рейтинг на статията

В търсене на допълнилтени възможности за разширяване на бизнеса си, много компании избират маркетинг с партньори. Това е тъй нареченият партньорски маркетинг или придобил известност като афилиейт маркетинг.
Това е вид маркетинг, който се базира на ефективността и се заплаща за свършена работа. Компанията, която има афилиейт програма заплаща определена комисионна на партньорите (афилиатите) за всеки нов клиент или осъществена продажна, която е генерирана от партньора (афилиата).

Афилиейт маркетинг – какво всъщност е това

Афилиейт маркетинга е рекламен модел, при който дадена компания компенсира издатели (афилиати) от трети страни за генериране на трафик или потенциални клиенти на продуктите и услугите на компанията. Издателите от трети страни са афилиати и комисионната ги стимулира да намират начини за популяризиране на компанията.

Партньорският маркетинг, както е преводът на афилиейт маркетинга, е маркетингова схема, при която дадена компания компенсира партньорите си за бизнеса, създаден от маркетинговите тактики на партньора. Дигиталният маркетинг, анализите и бисквитките превърнаха афилиейт маркетинга в индустрия за милиарди долари.

Най-лесно обяснено, афилиейт маркетингът включва три страни – търговец, партньор и клиент:

  • Търговецът е бизнеса или фирмата, която продава продукта или услугата
  • Партньорът (афилиатът) е човека или уебсайта, който рекламира продукта или услугата на търговеца, чрез специално генериран url адрес
  • Клиентът е лицето, което прави покупката или си оставя имейл адреса, след като е кликнал на линк от афилиата

Фирмите обикновено плащат на партньорите за продажба и по-рядко за кликвания или показвания.

Както трябва да знам ако искам да се занимавам с афилиейт маркетинг


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Ако решите да стартирате онлайн бизнес като афилиейт маркетинг, вашата работа ще бъде да популяризирате продукт или услуга на търговец пред вашата аудитория. Ще получите уникален афилиейт линк, който да проследява всички продажби, направени чрез тази връзка. Когато клиент направи покупка чрез вашия линк, вие ще спечелите комисионна от тази продажба.

Афилиейт маркетингът има много предимства. От една страна, това е евтин начин да започнете бизнес или да спечелите допълнителен доход. Не е необходимо да създавате свой собствен продукт или услуга и не е необходимо да се занимавате с обслужване на клиенти или доставка. Всичко, което трябва да направите, е да рекламирате продукта или услугата на търговеца пред вашата аудитория.

Повече за предимствата и недостатъците на афилиейт маркетинга може да провечете в статията „Афилиейт – предимства и недостатъци

Друго предимство на партньорския маркетинг е, че той е гъвкав и мащабируем бизнес модел. Можете да работите от всяка точка на света и по всяко време, което ви е удобно. Освен това можете да популяризирате колкото искате различни продукти или услуги, което улеснява диверсификацията на вашите доходи.

За да започнете с партньорския маркетинг, ще трябва да изберете ниша и да намерите търговци, които предлагат продукти или услуги, които отговарят на вашата ниша. Например, ако имате блог за фитнес, може да потърсите търговци, които продават фитнес оборудване, добавки или тренировъчни програми.


Искаш ли да получаваш още полезна информация директно на имейла си? Без спам и рекламни имейли? Абонирай се


Печели ли се от афилиейт маркетинг

Доходите на хората, които се занимават с афилиейт бизнес варират. Някои печелят по няколкостотин долара, а други – шестцифрени суми. Печалбата зависи от това какво се продава, какво е влиянието на търговеца, какъв е обхватът на афилиейта и колко време се инвестира в маркетинга на продуктите. Често тези, които отделят повече време за маркетинг на продуктите на компанията, печелят повече пари.

За да се превърнете в успешен афилиейт търговец, помислете каква платформа ще използвате за популяризиране на продукти и/или услуги. Блоговете са ефективен канал за реклама и популяризиране, тъй като позволяват на блогъра, който е експерт, да изрази мнение за офертата.

След като определите платформата, намерете конкретна категория, която ви е позната или от която се интересувате. Избирането на по-тясна ниша може да ви помогне по-добре да привлечете специализирана потребителска база. Проучете програмите за партньорство и изберете една или повече в зависимост от нуждите си. Независимо дали става въпрос за получаване на високи комисиони или за генериране на по-голям трафик. И накрая, разработете солидно и интересно съдържание около предложенията и работете за увеличаване на трафика към сайта си.

Как плащат афилиейт програмите

Една от първите и може би най-големи компании, които предлагат афилиейт е Amazon.com и нейната Amazon.com associate program.  Тя не само, че направи Amazon това, което е днес, но и прокара път за още хиляди други компании предлагащи и използващи силата на афилиейт маркетинга.

Получаването на комисионна от продажбата на продукт (Pay Per Sale) е само един от начините за допълнителни доходи чрез афилиейт програми. По-голямата част от афилиейт програмите предлагат някои от следните варианти за плащане на комисионни: 

Pay Per Sale – плаща се комисионна ако е извършена продажба. При този вид комисионна вие трябва да изпратите клиент на сайта на търговеца и той да направи покупка на продукт или услуга.

Pay Per Lead – плаща се комисионна за извършване на определено действие. Най-често това е абониране на бюлетин или продуктов каталог или регистриране на нов потребител. Също така, може да бъде попълване на анкета, изпробване на безплатна програма за определен период от време. Този начин на плащане на комисионна е много близък до CPA програмите.

Pay Per Click – При този вид комисионна сумите, които се заплащат са най-малки, но и имат най-голяма успеваемост за продажба. При този вид комисионна е достатъчно клиентът да кликне на банер или линк на рекламодателя.

Има компании, които предлагат и трите категории комисионни, но повечето предлагат основно Pay Per Sale – комисионна за извършена продажба.

До съвсем скоро нова компания на българския пазар Blancheporte плащаше по 0,25 лв. за всеки клиент, който се абонира за бюлетина на компанията. Докато компаниите за платени оналайн анкети Deadalus online и JTN плащат комисионна за регистрация на клиент.

Вижте списък с афилиейт програми.

В заключение, афилиейт маркетинга може да бъде чудесен начин да печелите допълнителни доходи или да започнете свой собствен онлайн бизнес. Това е евтин, гъвкав и мащабируем бизнес модел, с който всеки може да започне. Само не забравяйте да изберете продукти или услуги, които отговарят на нуждите на вашата аудитория. Бъдете прозрачни с аудиторията си относно факта, че популяризирате партньорски продукт.

Подобни статии

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments