navicite-na-bogatite

Навиците на богатите

3.5 2 votes
Рейтинг на статията

Навиците на богатите, които им помагат

Има много статии и книги по темата какво правят богатите и защо те са богати, а много други не са. В голяма част от изследванията се повтарят едни и същи навици, действия и схващания, които хората с по-добро финансово състояние практикуват по-често от останалите. Никой не е станал богат за една нощ. Е има и такива, но голяма част от богатите са работили години, преди това да се случи. Много хора мечтаят да бъдат богати, но това отнема години и години, в които трябва да изграждат своето богатство и да създават и поддържат устойчиви финансови навици.

Всеки може да подобри шансовете си за по-добро финансово бъдеще ако спазва и следните няколко навика свързани с управлението на личните си финанси:

Поставете си финансова цел и спестявайте за да я постигнете

Повечето богати, които са постигнали сами богатството си са поставяли агресивни целите в началото. Те са спестявали 20-30% от своите доходи година след година.  Това може и да не е изпълнимо за всеки, но важното е да спестявате определена част от доходите си всеки месец. Винаги когато получите някакво плащане.

Можете да си помогнете за изграждането на този навик като го направите автоматично. Отворете си спестовна сметка с ниска такса. Задайте правило за автоматичен превод на определена сума от вашата основна сметка към спестовната сметка.  След като вече спестите сума, която ще ви позволи да живеете 3-6 месеца, използвайте останалата сума за инвестиции в нещо, което разбирате. Ако не разбирате от нищо – време е да започнете да се информирате и да търсите начини да се научите.

Бъдете пестеливи

Това е може ви нещото, което отличава всички богати и успели хора. Те ценят парите си и не ги пилеят на вятъра. За тях всеки грешно похарчен лев е пропусната полза. Да бъдеш пестелив означава да харчиш парите си разумно. Харчи пари само за неща, които ще ти донесат някаква стойност. Няма тайна за това да пазаруваш разумно. Необходимо е само малко търпение и подготовка преди да направиш определена покупка.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Ако искаш да разбереш дали дадено нещо струва цената си – задай си въпроса – каква стойност има за теб. Дали това е наистина продуктът или услугата с най-добра стойност на най-добра цена.

Ако ти се струва трудно – започни с малките промени. Ето един пример: Ако искаш да излезеш на вечеря със семейството или приятели използвай приложението Rezzo.bg за да си запазиш място. Чрез това приложение ще получиш отстъпка от 10 до 30+% от цената.

И на края, но това може би е най-важното. Приоритизирай разходите си. Виж без кои разходи можеш да изкараш месеца и без кои не. Опитай се да елиминираш поне един разход на всеки няколко месеца.

Избягвай стандарт на живот – по-висок от това, което ви трябва

Много често с увеличаване на доходите се изкушаваме и да харчим повече. Да ходим на по-луксозни и по-дълги почивки, да си купуваме по-нови и скъпи джажди. Всъщност това е една от основните причини, която ни пречи да имаме стабилно финансово състояние и да увеличаване собственото си богатство.

Ако наистина искаш да постигнеш финансово богатство, то тогава трябва да се фокусираш върху това да увеличаваш спестяванията и инвестициите си. Едва след това трябва да прецениш дали да можеш да имаш по-висок жизнен стандарт. Ако инвестираш 1000 лв. днес ще спечелиш много повече, отколкото ако спечелиш 1000 лв. в бъдеще.

Поддържай разходите си ниски

Тук трябва да направим едно уточнение. Да бъдеш пестелив и да имаш ниски разходи НЕ СА едно и също нещо. Да бъдеш пестелив означава да приоритизираш разходите си. А това да имаш по-малко разходи означава да харчиш по-малко. Ако харчиш по-малко ще ти остават повече за спестяване и инвестиране.

Не взимай кредити, които не ти трябват. Особено ако за да купиш някаква вещ – било то нов телефон, нова кола или по-голямо жилище. Забрави и за кредитните карти, които всички банки раздават толкова лесно.

Заобгради се с правилните хора

Това не е толкова очевидно както останалите навици, но е от изключително значение за бъдещото ти богатство. Независимо дали ни харесва или не – хората с които се виждаме и комуникираме всеки ден оказват значително влияние върху нас. Особено що се отнася до потребителските ни навици. Избери си среда от хора, с които споделяте еднакви или сходни разбирания за живота и имате сходни ценности.

Включи се в някои Facebook група с подобна тематика. Освен постоянните хейтъри (които съществуват навсякъде) има и много готини и позитивни хора. Нещо, което се приема за лошо в България – това са връзките. Няма нищо лошо в това да имаш връзки. Близкия контакт с хора от различни сфери на дейност може само да ти помогне. Започни да изграждаш своята мрежа от контакти и ще се изненадаш колко полезни връзки ще изградиш. Една много полезна книга в тази насока е Never eat alone – на Кейт Ферази

Ако искаш да бъдеш богат започни от рано. Ако си пропуснал този свой шанс – започни сега. Колкото повече отлагаш – толкова повече се отдалечаваш от това да бъдеш наистина богат.

Подобни статии

3.5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments