Навиците на богатите

навиците на богатите

Навиците на богатите, които им помагат

Има много статии и книги по темата какво правят богатите и защо те са богати, а много други не са. В голяма част от изследванията се повтарят едни и същи навици, действия и схващания, които хората с по-добро финансово състояние практикуват по-често от останалите. Никой не е станал богат за една нощ. Е има и такива, но голяма част от богатите са работили години, преди това да се случи. Много хора мечтаят да бъдат богати, но това отнема години и години, в които трябва да изграждат своето богатство и да създават и поддържат устойчиви финансови навици.

Всеки може да подобри шансовете си за по-добро финансово бъдеще ако спазва и следните няколко навика свързани с управлението на личните си финанси:

Поставете си финансова цел и спестявайте за да я постигнете

Повечето богати, които са постигнали сами богатството си са поставяли агресивни целите в началото. Те са спестявали 20-30% от своите доходи година след година.  Това може и да не е изпълнимо за всеки, но важното е да спестявате определена част от доходите си всеки месец. Винаги когато получите някакво плащане.

Можете да си помогнете за изграждането на този навик като го направите автоматично. Отворете си спестовна сметка с ниска такса. Задайте правило за автоматичен превод на определена сума от вашата основна сметка към спестовната сметка.  След като вече спестите сума, която ще ви позволи да живеете 3-6 месеца, използвайте останалата сума за инвестиции в нещо, което разбирате. Ако не разбирате от нищо – време е да започнете да се информирате и да търсите начини да се научите.

Бъдете пестеливи

Това е може ви нещото, което отличава всички богати и успели хора. Те ценят парите си и не ги пилеят на вятъра. За тях всеки грешно похарчен лев е пропусната полза. Да бъдеш пестелив означава да харчиш парите си разумно. Харчи пари само за неща, които ще ти донесат някаква стойност. Няма тайна за това да пазаруваш разумно. Необходимо е само малко търпение и подготовка преди да направиш определена покупка.

Ако искаш да разбереш дали дадено нещо струва цената си – задай си въпроса – каква стойност има за теб. Дали това е наистина продуктът или услугата с най-добра стойност на най-добра цена.

Ако ти се струва трудно – започни с малките промени. Ето един пример: Ако искаш да излезеш на вечеря със семейството или приятели използвай приложението Rezzo.bg за да си запазиш място. Чрез това приложение ще получиш отстъпка от 10 до 30+% от цената.

И на края, но това може би е най-важното. Приоритизирай разходите си. Виж без кои разходи можеш да изкараш месеца и без кои не. Опитай се да елиминираш поне един разход на всеки няколко месеца.

Избягвай стандарт на живот – по-висок от това, което ви трябва

Много често с увеличаване на доходите се изкушаваме и да харчим повече. Да ходим на по-луксозни и по-дълги почивки, да си купуваме по-нови и скъпи джажди. Всъщност това е една от основните причини, която ни пречи да имаме стабилно финансово състояние и да увеличаване собственото си богатство.

Ако наистина искаш да постигнеш финансово богатство, то тогава трябва да се фокусираш върху това да увеличаваш спестяванията и инвестициите си. Едва след това трябва да прецениш дали да можеш да имаш по-висок жизнен стандарт. Ако инвестираш 1000 лв. днес ще спечелиш много повече, отколкото ако спечелиш 1000 лв. в бъдеще.

Поддържай разходите си ниски

Тук трябва да направим едно уточнение. Да бъдеш пестелив и да имаш ниски разходи НЕ СА едно и също нещо. Да бъдеш пестелив означава да приоритизираш разходите си. А това да имаш по-малко разходи означава да харчиш по-малко. Ако харчиш по-малко ще ти остават повече за спестяване и инвестиране.

Не взимай кредити, които не ти трябват. Особено ако за да купиш някаква вещ – било то нов телефон, нова кола или по-голямо жилище. Забрави и за кредитните карти, които всички банки раздават толкова лесно.

Заобгради се с правилните хора

Това не е толкова очевидно както останалите навици, но е от изключително значение за бъдещото ти богатство. Независимо дали ни харесва или не – хората с които се виждаме и комуникираме всеки ден оказват значително влияние върху нас. Особено що се отнася до потребителските ни навици. Избери си среда от хора, с които споделяте еднакви или сходни разбирания за живота и имате сходни ценности.

Включи се в някои Facebook група с подобна тематика. Освен постоянните хейтъри (които съществуват навсякъде) има и много готини и позитивни хора. Нещо, което се приема за лошо в България – това са връзките. Няма нищо лошо в това да имаш връзки. Близкия контакт с хора от различни сфери на дейност може само да ти помогне. Започни да изграждаш своята мрежа от контакти и ще се изненадаш колко полезни връзки ще изградиш. Една много полезна книга в тази насока е Never eat alone – на Кейт Ферази

Ако искаш да бъдеш богат започни от рано. Ако си пропуснал този свой шанс – започни сега. Колкото повече отлагаш – толкова повече се отдалечаваш от това да бъдеш наистина богат.

Абонирай се за Новини 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.