Начало - Kак да спестим пари?

Kак да спестим пари?

kak-da-spestim-pari
5 1 vote
Рейтинг на статията

От къде да започнем за да спестим пари

Колко често се чували от свои приятели и колеги да говорят за намаляване на разходите и спестяване на пари?

И колко пъти сте чували от тях, че великият план за това как да спестим пари е като спират да купуват скъпото кафе сутрин и да започнат да си носят сандвичи или обяд от вкъщи?

Докато тези стъпки със сигурност ще ви спестят някакви пари и не трябва да бъдат отхвърлени, често хората, които решават да спестят пари много често не могат „да видят гората от дърветата“.

Какво имам предвид?

Те карат коли или си купуват продукти на изплащане, които не могат да си позволят. И докато се налага да изплащат кредити за стотици лева всеки месец, те не си позволяват да изпият чаша хубаво кафе за 2 лв. всяка сутрин.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Това прилича на танго – Стъпка напред, две назад.

Когато пестеливостта не помага…

Отново, няма нищо лошо в пестеливостта, стига да успеете да го постигнете.

Може би нямате нищо против сами да си правите маникюр или да спестите от храна в ресторанти и заведения? Може би ви доставя удоволствие да си печете домашен хляб или да готвите в къщи? Ако е така – направете го. Това ще ви спести някаква сума пари.

Но ако искате да постигнете значителен прогрес в „кеширането“ на пари за вашият фонд за спешни случаи, спестяване за пенсия или просто за да изкарате до следващата заплата, най-добре е да започнете с големите разходи.

И след това да работите по всички останали разходи надолу в списъка. Така вие не само ще спестявате все повече и повече всеки месец, но и ще се забавлявате от това колко бързо достигате своите цели за спестяване. В същото време ще гледате как вашата банкова сметка набъбва.

Наистина, бихте могли да спестите някакви пари, ако си правите кафе в къщи – 20 дни по 1,20 кафе – ще спестите 24 лв., но това няма да ви помогне да излезете от финансовата дупка и няма да ви помогне да спестите голямо състояние.

Разходите като пречка за това да спестим пари

Добре е да имате онлайн достъп до вашата спестовна сметка. Защо? Защото първото нещо, което трябва да направите за да спестите пари, е да прегледате вашите месечни разходи.

Проверете състоянието на вашите сметки за последните  6 месеца. Групирайте разходите по категории – за дома, за колата, вечеря навън, кино, забавления и т.н.

Всичко това можете да го направите в добрия стар тефтер, на Excel или да използвате софтуер (има много безплатни). Аз лични използвам приложение за iPhone – Money Jornal.

След като знаете за какво харчите всеки месец, направете списък като започнете от най-големите разходи и преминете към по-малките. Обикновено разходите ще изглеждат така:

  • Разходи за дома
  • Разходи за транспорт
  • Разходи за храна
  • Разходи за дрехи и обувки
  • Разходи за обучение
  • Разходи за свободното време
  • Други разходи

Както се вижда разходите за дома, за  транспорт и храна са най-високи.

Раходи за дома

Гледайки тези високи разходи помислете за начини, които ще ви помогнат да ги намалите чувствително. Помислете за вноската по ипотеката – можете да се преместите в по-малко жилище, или да договорите по-ниска лихва за заема. Н бива да се пропуска и възможността да рефинансирате настоящия си кредит, или да си намерите съквартирант, който ще ви дава някакъв наем.

Разходи за транспорт

Ако ходите на работа всеки ден с кола това ви коства разходи за гориво, паркинг, застраховки, и други.

Помислете за алтернативни варианти за транспорт – градски транспорт, велосипед, пътуване в колега, който живее във вашия квартал.

Ако нямате възможност на оставите колата в къщи – помислете за това да я замените с такава с по-нисък разход на гориво или да преминете на алтернативно гориво – газ, метан.

Не забравяйте и годишните данъци и такси за автомобила, годишна винетка и разходи по поддръжка. Ако се замислите ще видите, че личният автомобил е доста голяма дупка в семейния бюджет.

Заключение

Няма уникална формула, която да ви каже как точно да спестявате.

Вижте статията 8 идеи за спестяване на пари

Основния принцип е да спестявате от големите разходи, а не от малките удоволствия – като кафето.

След като направите първата стъпка и спестите повече пари, ще ви хареса и сами ще започнете да търсите начини за още и още решения за намаляване на разходите и спестяване.

Продължавате по списъка, който направихте по-горе, докато стигнете и до последния разход, от който можете да спестите.

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: