kak-da-spestim-pari

Kак да спестим пари?

5 1 vote
Рейтинг на статията

От къде да започнем за да спестим пари

Колко често се чували от свои приятели и колеги да говорят за намаляване на разходите и спестяване на пари?

И колко пъти сте чували от тях, че великият план за това как да спестим пари е като спират да купуват скъпото кафе сутрин и да започнат да си носят сандвичи или обяд от вкъщи?

Докато тези стъпки със сигурност ще ви спестят някакви пари и не трябва да бъдат отхвърлени, често хората, които решават да спестят пари много често не могат „да видят гората от дърветата“.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Какво имам предвид?

Те карат коли или си купуват продукти на изплащане, които не могат да си позволят. И докато се налага да изплащат кредити за стотици лева всеки месец, те не си позволяват да изпият чаша хубаво кафе за 2 лв. всяка сутрин.

Това прилича на танго – Стъпка напред, две назад.

Когато пестеливостта не помага…

Отново, няма нищо лошо в пестеливостта, стига да успеете да го постигнете.

Може би нямате нищо против сами да си правите маникюр или да спестите от храна в ресторанти и заведения? Може би ви доставя удоволствие да си печете домашен хляб или да готвите в къщи? Ако е така – направете го. Това ще ви спести някаква сума пари.

Но ако искате да постигнете значителен прогрес в „кеширането“ на пари за вашият фонд за спешни случаи, спестяване за пенсия или просто за да изкарате до следващата заплата, най-добре е да започнете с големите разходи.

И след това да работите по всички останали разходи надолу в списъка. Така вие не само ще спестявате все повече и повече всеки месец, но и ще се забавлявате от това колко бързо достигате своите цели за спестяване. В същото време ще гледате как вашата банкова сметка набъбва.

Наистина, бихте могли да спестите някакви пари, ако си правите кафе в къщи – 20 дни по 1,20 кафе – ще спестите 24 лв., но това няма да ви помогне да излезете от финансовата дупка и няма да ви помогне да спестите голямо състояние.

Разходите като пречка за това да спестим пари

Добре е да имате онлайн достъп до вашата спестовна сметка. Защо? Защото първото нещо, което трябва да направите за да спестите пари, е да прегледате вашите месечни разходи.

Проверете състоянието на вашите сметки за последните  6 месеца. Групирайте разходите по категории – за дома, за колата, вечеря навън, кино, забавления и т.н.

Всичко това можете да го направите в добрия стар тефтер, на Excel или да използвате софтуер (има много безплатни). Аз лични използвам приложение за iPhone – Money Jornal.

След като знаете за какво харчите всеки месец, направете списък като започнете от най-големите разходи и преминете към по-малките. Обикновено разходите ще изглеждат така:

  • Разходи за дома
  • Разходи за транспорт
  • Разходи за храна
  • Разходи за дрехи и обувки
  • Разходи за обучение
  • Разходи за свободното време
  • Други разходи

Както се вижда разходите за дома, за  транспорт и храна са най-високи.

Раходи за дома

Гледайки тези високи разходи помислете за начини, които ще ви помогнат да ги намалите чувствително. Помислете за вноската по ипотеката – можете да се преместите в по-малко жилище, или да договорите по-ниска лихва за заема. Н бива да се пропуска и възможността да рефинансирате настоящия си кредит, или да си намерите съквартирант, който ще ви дава някакъв наем.

Разходи за транспорт

Ако ходите на работа всеки ден с кола това ви коства разходи за гориво, паркинг, застраховки, и други.

Помислете за алтернативни варианти за транспорт – градски транспорт, велосипед, пътуване в колега, който живее във вашия квартал.

Ако нямате възможност на оставите колата в къщи – помислете за това да я замените с такава с по-нисък разход на гориво или да преминете на алтернативно гориво – газ, метан.

Не забравяйте и годишните данъци и такси за автомобила, годишна винетка и разходи по поддръжка. Ако се замислите ще видите, че личният автомобил е доста голяма дупка в семейния бюджет.

Заключение

Няма уникална формула, която да ви каже как точно да спестявате.

Вижте статията 8 идеи за спестяване на пари

Основния принцип е да спестявате от големите разходи, а не от малките удоволствия – като кафето.

След като направите първата стъпка и спестите повече пари, ще ви хареса и сами ще започнете да търсите начини за още и още решения за намаляване на разходите и спестяване.

Продължавате по списъка, който направихте по-горе, докато стигнете и до последния разход, от който можете да спестите.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments