„Мога ли да ви помогна?“

Продаването на дребно е същото като продажбите във всяка друга обстановка – трябва да накарате всеки отделен клиент да ви хареса и да ви се довери достатъчно, за да попитате с какво можете да  му помогнете, вместо веднага да му задавате готовия въпрос: „С какво мога да ви бъда полезен?“

Като клиент може да сте чували много варианти на въпроса „Мога ли да ви помогна?“, включително и нещо от сорта на: „Здравейте, аз съм Стефан. Какво мога да направя днес за вас?“ Какъв отговор получава Стефан в 99% от случаите? „О, нищо, просто гледам.“ Ако нещо не дава резултат в 99% от случаите, не е ли логично, че човек трябва да измисли нещо друго?

Ако работите в продажбите на дребно, за вас се отнасят следващите две предложения, които ще увеличат както продажбите във вашата фирма, така и продажбите на всички хора, с които ги споделите.

Когато хората влизат в магазина, не тръгвайте директно срещу тях

Когато се приближите при клиентите, не бързайте с приказките

Помислете си за момента, в който към вас се приближава ревностен търговец, с такава бързина, че ви се налага да се изместите назад, за да не се блъсне във вас. Не се поставяйте в подобна ситуация. Нека клиентите ви знаят, че сте наблизо в случай, че имат въпроси.

Какво да казваме вместо „Мога ли да ви помогна?“

Опитайте следното:

Здравейте, как сте днес? Аз отговарям за този отдел, затова ако имате някакви въпроси, обръщайте се към мен.

Това обръщение извиква у хората топло и приветливо чувство, а не сякаш нещо е надвиснало над тях. Така сте помолили клиентите си да се отпуснат, а когато не са напрегнати, те са по-отворени към вземането на решения. Ето и още един поздрав, с който бихте предлазположили клиентите си.

Здравейте, добре дошли в Маркет  Шоп. Радвам се, че имате възможност да се отбиете при нас днес. Казвам се Стела и ще съм съвсем наблизо ако имате въпроси.

Изчакайте за момент, в случай, че клиентът наистина иска да ви попита нещо. После се отдръпнете. Отдръпвайки се от клиента си, вместо да го приближите още повече, се откроявате от болшинството търговци, с които той се е сблъсквал до този момент, а за повечето клиенти това е положителна черта. Когато оставите клиентите намира, те се насочват към нещото, което търсят, а вие като ги наблюдавате дискретно отстрани, ще знаете от какво точно се интересуват. Когато накрая се спрат пред нещо за момент, тогава трябва да се приближите малко повече, за да сте готови да отговорите, ако ви зададат въпрос.

Ако даден клиент не се оглежда за помощ, но се застои по-дълго при определен продукт, тогава можете да го приближите и да му зададете въпрос. Изберете въпрос, на който не може да се отговори само с едно „да“ или „не“. Така можете да разберете нещо, за което да се хванете и да продължите разговора. Ако клиента разглежда някаква мебел, попитайте:

Този стол ли смятате да сложите на мястото на някой стар стол вкъщи или просто ще го добавите към обзавеждането?

Когато ви даде отговор, вие ще разберете защо клиента проявява интерес към въпросния артикул и можете да започнете да го навеждате към вземане на най-доброто решение.

 


Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.