10-navika-za-lichnite-finansi

10 навика, които трябва да добиете за финансова стабилност

5 3 votes
Рейтинг на статията

 

Както постигането на всяка друга цел, и постигането на финансова стабилност и финансов успех изисква придобиването и развиването на определени финансови навици.

Ето, някои от навиците, благодарение на които могат да ви помогнат да постигнете своята цел.

Направете спестяването автоматичен процес

Това трябва да бъде вашият ТОП приоритет, особено ако нямате спестена значителна сума пари, които да използвате в случай на спешна нужда. Спестяването трябва да бъде първото плащане, което правите, веднага след получаване на приход. 


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Най-добре е ако можете да го направите автоматично – определена сума от разплащателната ви сметка да се прехвърля директно към спестовна такава (подобна услуга предлагат в ОББ). Дори не трябва да мислите за подобно плащане – то трябва да се случва. Винаги когато получавате някакви доходи. Не е задължително сумата да е голяма – може да бъде 10, 20, 50 лв. Важното е да бъдете постоянни. 

Аз лично съм си определил всеки месец да спестявам минимум 10% от приходите, които получавам, както от работната заплата, така и от допълнителни доходи от интернет.

Контролирайте импулсивните покупки

Това е най-големият проблем за всички ни. Импулсивните покупки на продукти и услуги, от които реално нямаме нужда. Много е лесно да се изкушиш докато чакаш на опашката в супер маркета да си „щипнеш“ едни дъвки или шоколадче. 

Те точно затова са сложени там. Или да си вземете още една чантичка или блузка, само защото вече има 70% намаление. Или пък докато сърфирате в интернет да си поръчате книга, която много ви харесва. 

Всички тези покупки дори и да изглеждат дребни на пръв поглед представляват голяма част от ежемесечните ви разходи. Не казвам, че не трябва да си вземете дъвка или блузка, но преди да го направите си задайте въпроса: „Направих ли плащането към спестовната си сметка?“.

Много лесен начин да се справите с този проблем  е да пазарувате с предварителен списък какво трябва да купите от супермаркета. Ако нямате списък вие се лутате между стелажите и вероятността нещо да ви изкуши е много голяма. За да се предпазите от импулсивни разходи свързани с онлайн пазаруването дръжте картата си празна. Ако наистина искате нещо от интернет заредете такава сума, каквато ви е необходима. Не дръжте голяма сума – защото най-лесно се харчат пари, които не виждате.

Дръжте под око вашите разходи и живейте пестеливо.

Ако никога до сега не сте се замислили за какво ви изчезват парите, задължително трябва да започнете да си следите разходите. Има достатъчно много програми в интернет благодарение на които можете да си направите анализ на похарчените суми.

Това е един много добър начин да „видите картинката“ и да осъзнаете къде наистина ви отиват парите. Друг вариант е един месец да не използвате кеш, а да плащате само с дебитна или кредитна карта – дори и най-малките покупки. В края на месеца ще получите подробно извлечение къде и колко сте похарчили. След като имате „картинката“ трябва да решите кои от разходите са задължителни – битови сметки, храна, здраве и кои можете да ореже малко – кино, вечеря навън, нов спортен екип и т.н.

Инвестирайте в своето бъдеще

Ако сте млади, най-вероятно не сте се замисляли все още за пенсионирането много сериозно. Но това е важно. Дори и да сте планирали да мислите за пенсионирането си след време, направете го сега. 

Сумата, която можете да спестите за пенсиониране може да бъде огромна, ако започнете да спестяване  на 20, но дори и да сте на 30 още не късно, не е късно и дори да сте на 40. 

Колкото повече отлагате, толкова по-малко време ще имате да спестявате за старини. Направете проучване за различните компании, но дори и един обикновен депозит ще ви свърши работа. Спестявайте всеки месец по малко. Ако умножите това по 12 месеца и после по 30 години, като добавите и лихвите ще видите, че сумата е значителна. Винаги е добре да имате заделени средства за времето, в което няма да работите и не трябва да се разчита само на пенсията, която ще ви бъде осигурена от държавата.

Застраховайте се

Звучи странно, но все още много малко хора си правят застраховка Злополука или застраховка Живот. Но почти всички си правят застраховка на колата. За 80-100 лева на година можете да си направите застраховка в случай на извънредно събитие (дано не ви се случва), но при едно такова събитие ще трябва да платите голяма сума за лекари, болничен престой, лекарства и възстановяване. Можете да избегнете този непредвиден разход ако имате застраховка.

Не на кредитите и кредитните карти за покупки за удоволствие

Закрийте съществуващите си кредити и избягвайте да взимате нови, освен ако не са за инвестиция или развиването на бизнес. Ако вече имате кредитна карта, потребителски кредит или най-вероятно ипотека, веднага трябва да започнете да си съставяте план за тяхното погасяване. 

Направете списък с всичките си кредити, по които трябва да плащате месечни вноски (тук не говорим за кредити без лихва). Започнете с най-малкият и го изчистете напълно. Ако това е кредитната ви карта направете план за 2-3 месеца да покриете цялото задължение. След това преминете към следващият кредит. 

Внасяйте повече от минималната вноска – дори и това да са 20 лв, 30 лв. допълнително. Ако имате по-голяма сума още по-добре. При предсрочно погасяване или частично погасяване  на потребителски кредит намалявайте срока на кредита, а не вноската. По този начин ще спестите пари от лихвата, която трябва да плащате. Изчистването на кредита може да бъде процес, отнемащ няколко години, но накрая ще ви се отблагодари и трябва да го започнете веднага.

Използвайте системата на пликовете

Това е обикновен навик, който трябва да си създадете за проследяване на това колко пари можете да похарчите. Нека да предположим, че всеки месец имате някаква сума, която трябва да платите за битови сметки, храна, и някаква сума, която да ви остане за дребни (или не чак толкова дребни) удоволствия. 

Веднага след като получите заплата отделете в три отделни плика парите, които ще са ви необходими за изброените по-горе неща – 1. битови сметки; 2. Храна; 3. Фонд „И аз съм човек“. По този начин ще знаете каква сума можете да си позволите да похарчите от всеки отделен плик. Ако не го направите е много изкушаващо да вземете  част от парите, които сте предвидили за нещо друго. 

Използвайки тази система вие ще разберете веднага когато излезете на „червено“. Дори и да надвишите предварително определеният ви бюджет, ще имате време да си направите план как и от къде да спестите.

Плащайте си сметки веднага

Добре е да плащате сметките си веднага след като получите известие за тях. Но винаги след като сте платили първо на себе си в спестовната сметка. Плащането на сметки веднага не позволява натрупването на неплатени сметки за по-късен етап. Ако позволите това да се случи, сумата за плащане расте и става по-трудно да я платите цялата. А неплащането на сметка може да доведе до допълнителни разходи за наказания.

Информирайте се

Търсете всякаква информация за това как можете да подобрите финансовото си състояние. В интернет има стотици и хиляди сайтове, които дават информация за това как можете да станете финансово стабилни. Непрекъснато търсете нова информация. Отделяйте поне 1-2 часа седмично да търсите материали по темата. Няма статия или книга, която да ви избави от финансовата нестабилност, но има много такива, които ще ви накарат да се замислите и да изберете нещо, което ще работи най-добре за вас самите.

Търсете възможност за допълнителни доходи

Всичко, което прочетохте по-горе ще ви помогне да спестите някаква сума и ще ви помогне да харчите по-разумно. Много по-важно обаче е едновременно с това да търсите и варианти за увеличаване на чистите ви приходи всеки месец – дори и с малко. За да постигнете финансова стабилност трябва да изградите 2 стълба. Единият е на намаляване на разходите, а вторият е увеличаване на приходите.

Ако се поразровите в сайта DimitkoSter.com ще намерите различни предложения за това как можете да увеличите доходите си.

Изпратете статията по имейл на приятел или познат, който би имал интерес. Изпрати статията

Подобни статии

5 3 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments