5-prichini-da-izberere-gmail

5 причини да използвате Gmail

5 1 vote
Рейтинг на статията

Gmail защо е предпочитаният имейл доставчик

Електронната поща стана част от ежедневието на много хора през последните няколко години. Тя се използва както за комуникация с приятели и семейство, така и за бизнес кореспонденция. Съществуват хиляди компании, които предлагат услугата електронна поща, като най-популярните са Yahoo! Mail, Hotmail и Gmail. В България има също много компании, които предлагат подобна услуга, като най-популярните са Abv.bg, Dir.bg и Mail.bg.

Според данни от средата на 2010 година, най-популярните мейл клиенти в света са Yahoo! Mail (около 275 милиона регистрации), Hotmail (около 355 милиона регистрации) и Gmail (около 193 милиона регистрации). Голяма част от хората имат регистрации в различни мейл доставчици и използват повече от един е-мейл адрес.

През 2023 година данните вече имат друг вид:


Ето статистика за най-използваните имейл клиенти в света през 2023 г.:

Имейл клиентБрой потребители
Gmail1,5 милиарда
Yahoo! Mail600 милиона
Outlook.com400 милиона
Mail.com300 милиона
AOL Mail200 милиона


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Както се вижда от таблицата, Gmail е най-използваният имейл клиент в света, с над 1,5 милиарда потребители. Yahoo! Mail е на второ място, с над 600 милиона потребители. Outlook.com е на трето място, с над 400 милиона потребители. Mail.com е на четвърто място, с над 300 милиона потребители. AOL Mail е на пето място, с над 200 милиона потребители.

Тези имейл клиенти са популярни, защото са лесни за използване, предлагат широк спектър от функции и са достъпни на различни устройства.

Електронната поща е удобен и лесен начин за комуникация. Тя позволява да изпращате и получавате съобщения бързо и лесно, независимо от местоположението си. Електронната поща може да се използва и за изпращане на прикачени файлове, като документи, снимки и видеоклипове.

Електронната поща е незаменим инструмент за много хора. Тя ни помага да останем свързани с нашите близки, да вършим бизнес и да се информираме за актуалните събития.

Защо обаче аз използвам основно Gмail и защо го предпочитам пред всички останали:


1. Търсене

Каква е причината да бъде създадена компанията Google? Да търси! И това може би е една от най-често използваните от мен функции в моя Inbox. Получавайки десетки писма дневно, не е възможно човек да запомни кога и какво е получил. Но функцията за търсене в пощата е идеалното решение за мен.

Тя ми позволява да намеря бързо и лесно всяко писмо, което ми е необходимо. Просто трябва да въведа ключова дума или фраза и функцията за търсене ще ми покаже всички писма, които съдържат тази дума или фраза. Това ми спестява много време и усилия, и ми помага да бъда по-ефективен в работата си.

Функцията за търсене в пощата е не само удобна, но и много точна. Тя може да намери дори писма, които са изпратени преди много време, или които са били преместени в папки. Това е възможно благодарение на мощния алгоритъм на Google, който е в състояние да индексира и анализира огромно количество информация.

Функцията за търсене в пощата е една от най-ценните функции на Gmail. Тя ми помага да бъда организиран и да бъда по-ефективен в работата си. Благодаря на Google за тази страхотна функция!

Ето как изглеждаше търсачката през 2011 година

А ето как изглежда сега:


2. Използване на няколко е-мейл адреса в един Inbox

Една също много полезна за мен функция е обединяването на няколко e-mail акаунти в един Inbox. По този начин можете да обедините всички входящи съобщения, които получавате използвайки само една поща. Това ви спестява време и усилия, тъй като не е нужно да проверявате всеки един акаунт поотделно. Освен това, това ви помага да избегнете пропускането на важни съобщения, тъй като те ще се появяват в един и същи Inbox.

За да активирате тази функция, трябва да отидете в настройките на Gmail и да изберете опцията „Multiple Inboxes“. След това можете да добавите всеки един e-mail акаунт, който искате да обедините в Inbox-а си.

Когато изпращате e-mail, можете да изберете от кой акаунт искате да бъде изпратен. Това е полезно, ако имате различни e-mail акаунти за работа, личен живот и т.н.

Обединяването на няколко e-mail акаунта в един Inbox е чудесен начин да организирате пощата си и да бъдете по-ефективни. Това е функция, която бих препоръчал на всеки, който използва няколко e-mail акаунта.

Ето някои от предимствата на обединяването на няколко e-mail акаунта в един Inbox:

 • Спестявате време и усилия, тъй като не е нужно да проверявате всеки един акаунт поотделно.
 • Предотвратявате пропускането на важни съобщения, тъй като те ще се появяват в един и същи Inbox.
 • По-лесно е да организирате пощата си, тъй като можете да създавате папки и етикети за всеки акаунт.
 • Можете да изпращате e-mail от всеки акаунт, който искате.

Ако използвате няколко e-mail акаунта, ви препоръчвам да опитате функцията за обединяване на Inbox-ове. Това е чудесен начин да бъдете по-ефективни и да организирате пощата си.

Вижте още: Моят Gmail и как го използвам ефективно


3. Tasks / Списък със задачи

Gmail можете да използвате услугата Tasks, за да организирате и проследявате задачите си. Tasks е чудесен начин да не забравяте за важните задачи и да бъдете по-ефективни.

За да използвате Tasks, трябва да отворите Gmail и да кликнете върху иконата на Tasks в горната част на екрана. След това можете да започнете да създавате нови задачи, като въведете името на задачата и датата, до която трябва да бъде изпълнена. Можете също така да добавите описание на задачата, приоритет и етикети.

Когато създадете задача, тя ще се появи в списъка с задачи. Можете да премествате задачите между различните списъци, например „Завършени“, „Извършва се“, „За изпълнение“. Можете също така да задавате на задачите срокове и да получавате напомняния за тях.

Tasks е чудесен начин да организирате и проследявате задачите си. Това е удобен и лесен начин да не забравяте за важните задачи и да бъдете по-ефективни.

Ето някои от предимствата на използването на Tasks:

 • Можете да организирате и проследявате задачите си от едно място.
 • Можете да задавате на задачите срокове и да получавате напомняния за тях.
 • Можете да споделяте задачи с други хора.
 • Можете да експортирате задачи в други формати, като например CSV или PDF.

Ако търсите начин да организирате и проследявате задачите си, Tasks е чудесен избор. Това е лесен и удобен инструмент, който може да ви помогне да бъдете по-ефективни.


4. Използвате го на мобилния телефон

Тъй като работата ми е свързана с ежедневно пътуване, за мен е важно да имам достъп до пощите си по всяко време, когато ми потрябва нещо. Има различни варианти за използването на Gmail директно на телефона:

 • Можете да си свалите приложение, което да инсталирате в зависимост от марката мобилен телефон, който използвате. Има приложения за Gmail за всички популярни марки мобилни телефони, като iPhone, Android, Windows Phone и Blackberry.
 • Можете да получите директен достъп през web browser или през мейл клиента на телефона. Ако вашият телефон има вграден мейл клиент, можете да използвате този клиент, за да получите достъп до Gmail. Ако вашият телефон няма вграден мейл клиент, можете да използвате web browser, за да получите достъп до Gmail.

Всички тези варианти ви дават свободата да пътувате и да имате достъп до важната информация в е-мейл акаунта си.

Ето някои от предимствата на използването на Gmail на телефона:

 • Можете да проверявате пощата си по всяко време и от всяко място. Не е нужно да чакате да се върнете в офиса, за да проверите пощата си. Можете да го направите от телефона си, дори ако сте на път или на почивка.
 • Можете да изпращате и получавате съобщения бързо и лесно. Можете да използвате телефона си, за да изпращате и получавате съобщения, дори ако сте в движение. Това е чудесен начин да поддържате връзка с колегите, клиентите и приятелите си.
 • Можете да използвате различни функции на Gmail на телефона си. Можете да използвате различни функции на Gmail на телефона си, като например търсене, филтриране и сортиране. Това ви помага да организирате пощата си и да намерите бързо и лесно съобщенията, които ви трябват.

Ако използвате Gmail, ви препоръчвам да използвате един от вариантите, за да получите достъп до пощата си на телефона си. Това ще ви даде свободата да пътувате и да имате достъп до важната информация в е-мейл акаунта си.


5. On-line / Off-line

Gmail дава възможността да си свалите desktop приложение, което ви дава възможност да имате достъп до пощата си дори и да нямате достъп до интернет в даден момент. Това също е една много удобна функция, която ви дава независимост от това дали имате интернет или не.

Ето някои от предимствата на използването на desktop приложението на Gmail:

 • Можете да проверявате пощата си, дори ако нямате достъп до интернет. Това е полезно, ако сте в зона без покритие или ако имате ограничен достъп до интернет.
 • Можете да изпращате и получавате съобщения бързо и лесно. Desktop приложението на Gmail е оптимизирано за работа с мишка и клавиатура, което го прави по-лесен за използване от уеб версията.
 • Можете да използвате различни функции на Gmail, като например търсене, филтриране и сортиране. Това ви помага да организирате пощата си и да намерите бързо и лесно съобщенията, които ви трябват.
 • Можете да конфигурирате приложението да работи по начина, по който искате. Например, можете да изберете да виждате само важните съобщения в папката „Входяща поща“ или можете да добавите бързи клавиши за различни функции.

Ако използвате Gmail, ви препоръчвам да използвате desktop приложението. Това е удобен и надежден начин да получавате достъп до пощата си.

Ето някои допълнителни предимства на използването на desktop приложението на Gmail:

 • Можете да работите с пощата си, дори когато компютърът ви е изключен от мрежата.
 • Можете да използвате приложението, дори ако мрежата ви е бавна или нестабилна.
 • Можете да използвате приложението, дори ако не сте настроили профила си в Gmail в браузъра си.

Ако търсите удобен и надежден начин да получавате достъп до пощата си, ви препоръчвам да използвате desktop приложението на Gmail.


Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments