Начало - 7 често задавани въпроси за продажбите в eBay

7 често задавани въпроси за продажбите в eBay

7-chesto-zadavani-vyprosi-za-prodajbite-v-ebay
5 2 votes
Рейтинг на статията

В днешната статия ще се опитам да дам отговор на някои от въпросите, които ми изпращат читателите на сайта, които искат да започнат да продават в eBay.

В няколко реда по-долу ще направя нещо като секция за често задавани въпроси.

Ако имате въпрос, отговорът на който не намирате в статия, можете да го зададете като коментар най-отдолу. Ще ви отговоря възможно най-скоро.

И така… Започвам с един от най-често задаваните въпроси.

Как да започна да продавам в ebay – фирма или физическо лице

Много хора се вълнуват от това дали могат да започнат да продават без да имат фирма. И това е напълно основателно. Преди да започнеш каквато и да е дейност трябва да си познаваш цялата картинка.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Тук отговорът на въпроса може да се разглежда от две страни:

Защо е добре за започнете като физическо лице

Първата е, че ebay е създаден като сайт, в който хора да продават своите вещи. С течение на време в него се включват и търговци, а eBay предлагат и възможност да повече продажби чрез магазини.

Това означава, че като за начало няма абсолютно никакъв проблем да започнете без фирма и да продадете няколко продукта. Стартирайки като физическо лице, ще ви даде възможност да опознаете платформата. Също така ще имате възможност и да валидирате своя продукт. Не е необходимо да правите разходи за фирма, ако се окаже, че продуктът не се продава така, както би ви се искало.

Предимствата на фирмата

Ако вече сте валидирали своя продукт и виждате, че започвате да увеличавате продажбите е задължително (препоръчително) да си направите фирма, чрез която да осъществявате своите продажби (Вижте статията: „Наистина ли можем да създадем фирма с 2 лева капитал?“)

По принцип е по-добре да продавате през фирма поради следните причини: eBay и paypal имат такси, които са около 15% от продажната цена. Ако се продава като фирма – тези 15%, могат да минат като разход. Тук има едно условие – фирмата да е регистрирана по ДДС. Иначе казано ако се продава с фирма на всеки 1000 лв. приход ще трябва да се платят 85 лв. данък, ако се продава като частно лице данъка ще бъде 100 лв. (ако се плаща данък).

От друга страна бих препоръчал да започнете като частно лице и ако имате сериозни продажби, след това да си направите нови фирмени акаунти и да си активирате ebay магазин (при ebay магазин има по-ниски такси за продажба).

С фирма можете да използвате и фактура за разходите за доставка. Да не забравяме също така, че ако осъществявате търговска дейност законово изискване е да имате фирма. Има различни възможности като това да имате продавате чрез българска фирма или да си откриете фирма в страната, в която смятате да продавате. Но това е малко по-сложна материя, в която аз не съм специалист.

Къде за започна да продавам –  В еBay.co.uk или eBay.com

Да си отговорите на този въпрос, първо трябва да си отговорите на няколко други по-важни въпроси:

Какво ще продавате? Кой е вашият клиент? Къде се намира той? Къде се намира вашата стока?

eBay.com е предимно в САЩ, но го използват от цял свят. Плюсът е, че имате достъп до много по-голям пазар. еBay.com се използва и от много други страни, освен САЩ.

Минусът е, че ако имате клиенти от САЩ – ще имате по-големи разходи за доставка, ако изпращате стоката си от България. Ако продавате на принципа на дропшипинг и стоката ви се намира в склад в САЩ – тогава е много по-добре да продавате в .com.

eBay.co.uk, както и другите локални сайтове като .de, .es, .it и т.н. е добре да се използват само ако искате да продавате в тези държави или стоката ви се намира там. Иначе няма смисъл.

Моята препоръка е да продавате основно в .COM. Винаги можете да създадете обява и в co.uk или другите локални сайтове.

Нужно ли е да имам сертификати или разрешителни

Преди да започнете да продавате в eBay е задължително да се запознаете със списъка на всички забранени продукти. Има и такива, които за забранени за изпращане по пощата от Български пощи (това е в случай, че продавате и изпращате стоката си от България).

Ако продуктът ви не е забранен – например козметичен продукт, то е добре да изискате сертификат за качество и тестове от самия производител.

Това ще ви помогне и за по-добра прозрачност пред клиентите.

Кой куриер да използвам и в какъв срок да изпратя продукта

Тук пак започваме с това, че много зависи къде се намира продукта ви. Ако той е в България аз лично препоръчвам да използвате Български пощи. Знам, че системата е малко архаична, но цените, които предлагат към момента са най-добрите. Можете сами да си сметнете какъв ще ви бъде разхода за доставка, използвайки този калкулатор.

Що се отнася до времето, в което трябва да изпратите стоката, то при създаването на обява вие записвате в какъв срок ще изпратите стоката. Колкото по-бързо я изпратите – толкова по-добре. Препоръчвам, да отбелязвате в обявата изпращане в рамките на 1 работен ден и наистина да го спазвате.

Ако продавам като фирма, IBAN-a в paypal задължително ли трябва да е фирмен

Не е задължително, но е добре всичко да бъде на фирмата. Тук важат всички плюсове и минуси от първият въпрос.

Акаунтът ви в PayPal може много лесно да стане от физическо лице в бизнес акаунт. Има по-ниски такси. Освен това не е добра идея да продавате като фирма, а да получавате приходи като физическо лице. При проверка от НАП може да имате проблеми. Но както казах по-горе – започнете като частно лице и ако има продажби – нови акаунти на фирмата.

Продуктът задължително ли трябва да е сниман и представен в опаковката с която ще се изпраща

Не е задължително, но колкото повече снимки има (12 са безплатни и е добре да се възползвате и от 12те) – толкова по-добре се класират обявите. Освен това е хубаво имената на файловете да съдържат ключови думи за продукта, по които искате да ви намират. Това е малко спорен въпрос и няма категорично мнение дали помага, но със сигурност не пречи.

Как най-лесно да обработвам снимките с бял фон

За това има много програми, но лично аз предпочитам remove.bg. работи лесно, безплатна е. За да се получи най-добре – снимайте продукта на едноцветен фон, който е контрастен на продукта.

Качвате продукта в remove.bg и той маха фона. След това слагате продукта без фон върху нов документ с бял фон (препоръчвам този безплатен инструмент https://www.photopea.com/) и готово.

Не забравяйте да се съобразите с изискванията на eBay за снимки, които трябва да бъдат минимум 500х500 px.

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Стела

Здравейте! Статията е доста полезна , но аз имам затруднение с това как да попълня полетата за
Shipping. Искам да изпращам само в държави от Европа, без останалия свят.

Asen

А как стоят нещата отностно търговията в амазон?
Трябва ли да регистрирам фирма?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: