credit-calculator

Кредитен калкулатор – всичко, което трябва да знаете

5 1 vote
Рейтинг на статията

Планирате ли да вземете кредит или да се възползвате от някое от „неустоимите предложения“ за кредитна карта?

Задавате ли си въпроса „Каква сума като кредит, можете да си позволите и каква месечна вноска ще ви бъде комфортно да плащате?“

В дните, в които живеем, кредитът играе решаваща роля във финансовите транзакции. Вземането на правилни решения е от съществено значение. В подобен случай е добре да разполагате с правилните инструменти, за да разберете и управлявате кредита си ефективно.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Един такъв инструмент, който може значително да опрости процеса, е кредитен калкулатор.

Независимо дали планирате да вземете заем, да кандидатствате за кредитна карта или да оцените съществуващия си кредит, кредитният калкулатор може да предостави ценна информация. Може да ви помогне да вземете информирани финансови решения.

В тази статия ще засегнем темата какво представлява 🖩 кредитният калкулатор, как работи и как можете да го използвате във ваша полза.

Какво е кредитен калкулатор

Кредитния калкулатор е инструмент, който ви помага да изчислите месечните вноски, лихвения процент, както и други разходи свързани с кредит, който имате или планирате да изтеглите.

Кредитните калкулатори се използват за различни видове заеми и кредитни карти. Могат да бъдат използвани също и за бързи кредити, потребителски и стокови кредити, ипотечен кредит или лизинг на автомобил.

Използването на кредитен калкулатор може да ви помогне да вземете информирано решение при избор на кредитен продукт. Това пък от своя страна ще ви помогне да избегнете грешки, които биха ви стрували скъпо, а също така и да спестите време и пари.

Видове кредитни калкулатори

Има различни видове кредитни калкулатори, които са създадени с различни цели. Въпреки, че всички работят на сходен принцип. Могат да изчисляват различни параметри за вашите кредити.

Ето някои от най-популярните видове калкулатори:

Кредитен калкулатор:

Този вид калкулатор ви помага да определите месечните плащания, разходите по лихвата и главницата и общата сума, която трябва да платите. Може да се използва за различни видове кредити. Това е сравнително прост калкулатор, в който трябва да въведете сума и срок на кредита и лихвен процент.

Калкулатор за кредитни карти:

Калкулаторите за кредитни карти помагат при определяне на времето, необходимо за изплащане на задължението по кредитна карта. Те също така показват и изплатената лихва и евентуално спестените суми при допълнителни месечни плащания.

Калкулатор за обединяване на кредити

Това е вид калкулатор, който може да бъде много полезен при обединяване или рефинансиране на текущ кредит. Необходимо е да въведете своите параметри за текущите и новите условия. Калкулаторът ще изчисли, дали си заслужава да правите подобно нещо и каква сума бихте спестили.

Как да използваме кредитен калкулатор за максимален ефект

Използването на кредитен калкулатор е изключително лесен процес и няма как да сбъркате. Ето няколко стъпки, които да следвате, за да се възползвате в максимална степен от резултата.

Стъпка 1. Изберете точния вид кредитен калкулатор, който да отговаря на вашите финансови нужди

Стъпка 2. Подгответе необходимата информация, която да въведете в калкулатора. Обикновено това е обща сума на кредита, остатък или салдо по кредита, лихвен процент, срок на кредита, наказателни или други такси

Стъпка 3. Въведете всички данни в полетата на съответния калкулатор

Стъпка 4. Проверете коректността на въведените данни

Стъпка 5. Проиграйте различни комбинации като по-високи месечни вноски, по-нисък лихвен процент или по-кратък срок на кредита.

Това ще ви даде яснота в каква комбинация ще платите най-малко в края на периода.

Ползите от използването на кредитен калкулатор

Използването на кредитен калкулатор предлага няколко сериозни предимства, което е добре да разгледате.

Финансово планиране: Кредитният калкулатор ви помага да създадете реалистични финансови планове, като предоставя точни оценки на разходите и графици за погасяване.

Сравнение при избор на кредит: Ако обмисляте повече от един вариант за кредит, кредитният калкулатор ще ви даде възможност да сравните различни оферти и да определяте най-подходящата за вашите нужди.

Управляване на кредитите: С помощта на кредитен калкулатор можете да придобиете представа за това как промените в сумите за погасяване или лихвените проценти могат да повлияят на вашата стратегия за управление на кредитите ви. Това ще ви позволи да разберете колко пари ще ви спести едно предсрочно погасяване на кредита.

Бюджетиране: Калкулаторите ви помагат да разберете финансовото въздействие на решенията, свързани със задълженията ви. Помагат изключително много да направите информиран избор и да поддържате стабилен бюджет.

Eто една страница с много калкулатори, които са изключително полезни. Аз използвах калкулатора за ипотечен кредит, когато погасяват моята ипотека и ми беше изключително приятно да наблюдавам колко пари спестявам с всяка извънредна вноска.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments