koga-da-zapochnem-da-investirame

Инвестиране – 5 знака, че сте готови да започнете

5 3 votes
Рейтинг на статията

Кога трябва да започнем да инвестираме

Как да разберете, че сте готови да започнете с процеса по инвестиране и осигуряване на вашето финансово бъдеще?

Дали когато започнете да работите? Когато трябва да спестите за депозит за жилище?

Въпросът: „Кога е най-добре да започна да инвестирам?“ е въпрос, който си задават много хора.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Тъй като ситуацията на всеки човек е уникална, няма точно определен момент, в който да започнете да инвестирате. Има обаче определени признаци, които показват, че сте готови да започнете да инвестирате.

Нека разгледаме пет от най-често срещаните признаци, които показват, че е време да обмислите извършването на първата си инвестиция.

1. Имате изграден солиден фонд за спешни ситуации

Едно от първите неща, които финансовите консултанти и експертите по лични финанси препоръчват на повечето хора, е създаването на спестовен фонд за спешни случаи. Целта на този авариен фонд е да покрие разходите за ежедневието в случай на неочаквано събитие. Или пък да може да платите за скъпоструващи спешни финансови разходи.

Повечето финансови експерти препоръчват спестявания в размер между три и шест месеца от месечните разходи. Това означава, че ако харчите средно 2000 лева на месец за жилище, храна, разходи за автомобил и други, ще трябва да заделите между 6000 и 12 000 лева в брой в спешния си фонд. Едва след това може да мислите за инвестиране.

Изграждането на фонд за спешни случаи е основен приоритет за всеки, който иска да постигне финансова свобода. Аварийния фонд е толкова важен, защото действа като предпазна мярка за защита на вашите активи. Без парични средства за покриване на три до шест месечни разходи за живот може да се наложи да посегнете към инвестициите си. Или още по зле – да поемете лош дълг, за да платите за спешни финансови разходи. Ако вече сте създали фонд за спешни случаи, сега е чудесно време да инвестирате.

Ако още нямате натрупан резервен фонд започнете с това. Статията Авариен фонд – защо има финансов смисъл може да ви бъде полезна

2. Изплатили сте кредитите с най-високи лихви

Високолихвените кредити могат да достигнат двуцифрени стойности. Това означава, че разходите по тях много често надхвърлят възвръщаемостта, която бихте могли да очаквате от инвестиция. Такива обикновено са лихвите по кредитните карти.

Нека приемем, че изплащате баланс от 5 000 лева по кредитна карта с лихвен процент от 20%. Само за една година ще платите 1 000 лева за лихви. От друга страна, ако инвестирате същите 5 000 лева в европейски борсов индекс, може да видите средна очаквана възвръщаемост от малко под 6%. Инвестицията би ви донесла само 300 лева доходност.

Статия по темата: Защо пълното погасяване на кредитна карта може да се окаже най-добрата ви инвестиция

Погасяването на високолихвените кредити трябва да имат предимство пред други ви финансови цели. Това е така, защото лихвите могат бързо да изядат парите ви. Високолихвеният заем може да ви попречи да спестявате, да създадете фонд за спешни случаи и да инвестирате. По-лошото е, че дългът с висока лихва може да навреди на кредитната ви история. Освен това сумата, която дължите може да продължи да расте с течение на времето, ако не плащате минималното салдо.

Погасяването на кредитите с най-високи лихви, показва готовността ви да започнете да инвестирате.

3. Приходите ви са по-високи от разходите

Преди време публикувахме резултатите от анкета, в която попитахме читатели ни с каква спестена сума разполагат, за да могат да покрият извънредни разходи или липса на доход. От резулатите става ясно, че само 8% от участниците в анкетата имат авариен фонд, на който да разчитат за повече от 3 месеца. 64% от отговорилите пък не могат да си позволят да останат и 1 месец без доход.

Увеличаването на източници на допълнителни доходи е от ключово значение и предпоставка за това да започнете да инвестирате.

Когато месечният ви доход е по-голям от месечните ви разходи, можете да започнете да мислите как да спестявате и инвестирате разумно.

Някои хора погрешно смятат, че за да инвестират, трябва да са богати. Или поне да разполагат със значителна сума пари, за да направят първоначална инвестиция. В действителност няколко стотин лева, останали от заплатата ви (след като сте платили сметките си), могат да бъдат достатъчни, за да започнете да инвестирате веднага.

В платформата за търговия eToro минималния депозит е $30, което е около 50 лв. Ако искате да започнете да инвестирате в акции в eToro може да го направите като откриете сметка. Ако пък не сте сигурни в кои акции да инвестирате можете да копирате инвестициите, които аз правя в eToro. КОПИРАЙ инвестициите

Когато преценявате кога да започнете да инвестирате трябва да имате предвид следното: Конкретният ви доход и сумата, с която разполагате за инвестиране, не са най-важни. Всеки човек има уникално финансово положение и всеки разполагаем доход, който насочите към инвестиране, е похвален ангажимент към бъдещото ви финансово благополучие.

4. Знаете как да инвестирате разумно и не очаквате бързи резултати

Вероятно сте чували стотици истории за инвеститори, които получават огромна възвръщаемост от някаква спекулативна инвестиция. Това, за което обикновено не чувате, са колосалните загуби, които инвеститорите претърпяват, когато направят инвестиция, която не се окаже успешна.

Инвестициите могат да варират от консервативната, скромна възвръщаемост на държавните облигации до по-рисковите извънборсови акции на малки компании. Ако не сте запознати с тънкостите на инвестирането, може да се окажете на губещата страна на дадена инвестиция. Въпреки това, ако сте положили старание и сте отделили време, за да разберете финансовите пазари и основите на инвестирането, вероятно сте готови да започнете да инвестирате.

5. Искате парите ви да работят за вас

Заплахата от инфлация надвисва над всеки лев, който държите в брой. Освен това с всяка изминала година парите струват все по-малко и по-малко. През 2021 г. и 2022 г. темата за инфлацията става все по-важна, тъй като тя нараства много по-бързо от заплатите и намалява стойността на парите на хората.

Единственият начин човек да се пребори с инфлацията е да започне с инвестиране и да получава възвръщаемост, която изпреварва темпа на инфлация. Без да инвестирате парите си, ще продължите да губите покупателната способност на парите, които държите в банка.

Вижте: Къде да инвестирам 10 000 лв.

Хората, които искат парите им да работят за тях, оценяват стратегическото инвестиране и използването на трудно спечелените пари, за да печелят пари за тях. Когато почувствате, че искате да се откажете от краткосрочния си разполагаем доход в полза на това да увеличите парите си за бъдещето си, ще разберете, че е време да започнете да инвестирате.

Не забравяйте, че инвестирането е дълга игра – маратон, а не спринт, който след 2 години ще ви направи милионери с 1000 лв първоначална инвестиция.

Подобни статии

5 3 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments