kak-da-spestim-pari-byrzo

Как да спестим пари бързо

5 2 votes
Рейтинг на статията

Умението как да спесим пари е от съществено значение. Може би вече имате спетестени пари. Ако е така, то вие сте сред 10% от хората, които имат заделени средства. Наистина е добре да знаем как да спестим пари за нашите финансови цели. Това може да бъде за създаване или увеличаване на фонд за спешни случаи, финансова цел за закупуване на ново жилище или автомобил или пък за образование на децата. Каквито и да са причините за спестяване, създаването на полезни финансови навици за спестяване е от съществено значение за финансовия ви успех.

Плащай първо на себе си!

Търсите ли изпитани съвети за спестване, които да ви помогнат да влезете в правия път? Продължете да четете и ще разберете как аз успях да постигна част от финансовите си цели за нула време.

Инвестирайте спестените си пари

На първо място трябва да имате авариен фонд за спешни случаи, който да бъде лесно достъпен. Ако обаче имате спестявания, които са по-големи от вашия аварин фонд, не е добра идея просто да ги похарчите.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


В такъв случай е добре да помислите за вариант да инвестирате във финансови продукти. Това е така, защото при сегашните нива на инфлация, каквото сте спечелили този месец, най-вероятно ще загуби няколко процента от стойността си през следващите месеци.

Инвестирането в продукти с по-нисък риск, може да ви помогне да спечелите разумен лихвен процент. Може би няма да можете да преборите инфлацията, но поне ще ограничите обезценяването на средствата ви. Има много начини, по които можете да запазите стойността на парите си. Това може да бъде инвестиция в държавни облигации, p2p инвестиране или инвестиране в широк фонд или ETF (разгледайте следните инстументи – iuvo, ETF Matic, Bondora)

Поставете си цели за спестяване

Похвално е, че сте решили и вече сте спестили определена сума пари. Но този ваш порив може бързо да премине и след няколко месеца вече да нямате същата мотивация за спестяване. Точно затова трябва да си начертаете ясен план за действие. Не се поддавайте на емоцинални и импулсивни покупки.

Стъпка номер едно е да изчислите колко можете да спестите. Отделянето на 10% от доходите ви е разума сума. Разбира се, може да спествате и повече, ако това ви е удобно. Можете да решите и да отделяте твърда сума всеки месец. Трябва да се чувствате добре, че планирате и се придържате към финансовата цел, която сте си поставили.

Бъдете постоянни

Обикновено в началото хората са силно мотивирани и спестяването е лесно. Спокойно заделяте определената сума още в началото на месеца. Обаче, да продължите да правите това месец, след месец, не е никак лесно и точно тук голяма част от хората се отказват и провалят.

Искате ли да сте от тези, които са се провалили?

За да постигнете успешни финансовите ви цели е по-добре да спестяванете по-малко, но да го правите всеки месец в продължение на години. Това е много по-устойчиво, отколкото да спестите голяма сума още през първия месец.

Ето защо си струва да започнете с малки финансови цели, да проверите дали можете удобно да се придържате към плана си и да си поставите нови цели, след като се почувствате по-удобно да следвате плана си.

Проследявайте разходите си и използвайте месечен бюджет

Как да спестим пари, ако не знаме колко са ни приходите и разходите? Няма да стане само с желание. Трябва да имаме месечен бюджет, който да ни дава ясна картинка за това, къде се намираме. Парите, които спестявате всеки месец са парите, са равни на приходите ви минус разходите. Ето защо проследяването на това колко пари харчите е от решаващо значение. И е първата стъпка към контролиране на навиците ви за харчене.

Но вместо да раглеждате разходите си само като сума, е добре да знаете какви разходи имате в различните категории. Можете да използвате Excel или някое от стотиците приложения за мобилни телефони. Аз лично от няколко години използвам MoneyLover и съм изключително доволен от това, което ми дава това приложение.

Използвам различни сметки – разплащателна, спестовна, инвестиционна, както и различни цели и бюджети, които ми дават ясна картинка за това къде се намирам спрямо финансовите ми цели.

Освободете се от кредитите си

Как да спестим пари, ако имаме да плащаме вноски по кредити всеки месец? Спестяването на пари е изключително трудно, ако изплащате някакъв дълг. Независимо дали това е ипотека или малък заем или кредитна карта.

Съществуват две основни стратегии за изплащане на дългове.

Методът на снежната топка и методът на лавината.

Според метода на снежната топка първо изплащате кредита, по-който ви остават най-малко вноски. След това със сумата на вноските увеличавате погасяването на следващия кредит. И така докато изплатите всичките си задължения.

При метода на лавина – се изплаща първо кредитите с най-високи лихви. Обикновено това са кредитни карти и стокови кредити. Така ще спестите по-голяма сума пари, но ще отнеме повече време да изплатите кредитите, особено ако са няколко.

От вас зависи по какъв начин ще подходите към погасяването на дълговете и доколко той ще работи за вас. Важното е да обявите война на кредитите си и да ги изплатите максимално бързо.

Подобни статии

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments