Зависимост към мобилния телефон

4 идеи как да се справим с нашата зависимост към мобилния телефон

5 1 vote
Рейтинг на статията

Тази статия е естествено продължение на една от последните статии в блога – Технологиите в нашия живот

Първата фаза е отричането. Всеки, който е зависим от нещо – дрога, хазарт, алкохол…, мобилния телефон  – отрича. Първата реакция е „Ще го направя само още веднъж и спирам“.

Ще пия само една бира. Само ще видя  какво са ми писали във Facebook. Ще изиграя само още една гонка. Ще пусна само още един tweet. 

Да, ама не!

Много от вас няма да се съгласят с мен.

Много проучвания обаче показват точно това. В днешно време има хиляди хора, които страдат от зависимост към мобилния телефон. Т.нар. smart phone adiction или mobile phone overuse.

Зависимост към мобилния телефон


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Зависимост към мобилния телефон е наблюдаван синдром на зависимост сред потребителите на мобилни телефони.  Някои потребители прекарват нездравословно много време боравейки с мобилния си телефон. Често проверяват дали имат получено съобщение или безпричинно скролират иконите. В други ситуации просто прекарват много време разглеждайки снимки в социалните мрежи.

Често ставаме свидетели на това как група хора са вторачили поглед в  екраните на своите устройства. Това може да се приеме като нормално докато се возим в метрото или градския транспорт, защото така запълваме времето.

Не такава е ситуацията когато двама или трима души са седнали за обядват или да пият кафе. Всеки се е вторачил в малкия син екран и „маже“ нагоре надолу. Дори без да поглежда останалите.

Често ми се случва да съм свидетел и на друга ситуация – в обществена тоалетна. Хора влизат в тоалетната говорейки по телефона. Свършват си работата и излизат, продължавайки така важният разговор. Ами човек, използващ писоар?! С едната ръка държи телефона, а с другата ….. сещате се.

А шофьорите, с които се разминавам всеки ден? Телефоните са пред очите им докато шофират. Забавят се при тръгването от светофара, защото проверяват последния статус на Гери, от тоалетната на Megami Club.


Искаш ли да получаваш още полезна информация директно на имейла си? Без спам и рекламни имейли? Абонирай се


Дали и аз страдам от зависимост от мобилния телефон

Има различни изследвания и статистики, които измерват този нов „наркотик“. Ако се разпознавате сред някои от данните по-долу, значи и вие попадате под тази зависимост:

  • Притежателите на смарт телефони в САЩ ги проверяват средно по 47 пъти на ден.
  • 85% от хората ги използват докато разговарят с приятели и роднини.
  • 90% от хората си проверяват мобилния телефон до 1 час след ставане от сън.
  • 35% го правят в първите 30 минути след събуждане.
  • 47% от хората са правили опит да намалят използването на мобилни устройства в миналото.
  • 30% са го направили успешно.

ресурс към проучването

От личен опит мога да каже, че аз се разпознавам в доста от споменатите по-горе точки. И винаги имам причина и извинение защо съм с телефона в ръка.

Какво да направим за да се предпазим

Осъзнаването на прекомерното използване на смарт телефона

Първата стъпка, за справянето на завимостта от мобилния телефон, е осъзнаването. Осъзнаването на проблема е 33% от спечелването на битката.

Първо трябва да признаем пред себе си, че имаме проблем. И колкото по-рано го разпознаем – толкова по-лесно ще се справим с това. Това ще ни помогне да вземем рационално решение. Да си направим план за действие.

План за справяне с проблема

Това са следващите 33% или стъпка втора. След като сме осъзнали, че имаме проблем е време на направим план как да го преодолеем. Няма да е лесно. Ще боли. Няма да е приятно. Ще излезем от зоната си на комфорт. Но това е като да откажеш пиенето или наркотиците. 

Ето няколко стъпки, които да ви помогнат да се справите с проблема:

Спрете всички нотификации

Ако телефонът ви постоянно цъка, пиука и издава някакви звуци е страшно разсейващо. Получавате съобщение в Messenger, получавате мейл, някой ви е харесал снимка във Facebook или пък ви е написал коментар. 

Всяко едно от тези съобщения ви отдалечават от възможността да бъдете спокойни. Това като поредната доза. 

Оставете си най-важните нотификации – за обаждания и алармите. Ако имате календар със задачи също е добре да го оставите. Изключете всички останали

Избягайте от изкушението

Най-добрият начин да се справите с дадено изкушение е като то бъде далеч от вас. Как да го направите? Следващият път когато излизате до магазина или просто на среща приятели оставете телефона си вкъщи. 

Да! Знам, че звучи стряскащо. Ще ви бъде некомфортно.

Но какво ще правите без телефон, ако ви потрябва? Какво ще се случи, ако някой ви потърси? 

Спокойно. Ако някой наистина иска да ви намери – то той ще се обади по-късно. Или ще ви остави съобщение. 

Оставяйки телефона си у дома ще разберете, че вие наистина имате зависимост от това, иначе страхотно, изобретение в джоба ви. Ако се наложи да чакате метрото, автобуса или просто подраните за среща, вие инстинктивно ще посегнете към джоба си, за да извадите телефона. 

След като го направите няколко пъти вие ще сте една крачка по-близо до справянето с вашата зависимост към мобилния телефон. 

Изтрийте приложения

Третата стъпка към преборване на неприятния навик е да изтриете приложенията, които използвате рядко. Сигурен съм, че в телефона ви има 3 вида приложения. Такива, които дори не си спомняте, че имате. Такива, които използвате много рядко. И такива, които използвате всеки ден.

Веднага изтрийте, които никога не се използвали. Изтрийте и тези, които не сте използвали през последните 30 дни. А сега от тези, които използвате най-често – изтрийте всички, които водят до отнемане на вашето внимание. 

Започнете с Facebook. Това е може би най-пристрастяващото приложение и приложението, което отнема най-много от вашето време. Освен това нови и много малко стойност в живота ви. 

Изтрийте и другите приложения на различни социални мрежи – Instagram, Twitter и т.н. 

Добре е да си отделите и точно определено време за бърз преглед на социалните мрежи от компютър. И най-важното да се придържате към този график. 30 минути на ден са напълно достатъчни да видите какво се случва там – да отговорите на някое съобщение. Спрете да гледате клипове с катастрофи (за мъжете) и клипове на сладки котета (за жените).

Намерете си заместител / хоби

Четвъртата и последна стъпка е да си намерие заместител на мобилния телефон. Това може да бъде хоби, може да бъде книга. A защо не и да направите 3D фигура от хартия.

Когато сте си вкъщи оставете телефона в другата стая. Ако ви стане скучно – вземете книга и почетете малко. Или пък си направете чаша чай или кафе. Или вземете лист и химикал и си запишете целите за следващият месец / година. Или пък направете малко упражнения. Или пък. …. направете какво ви харесва.

Но не пипайте телефона.

В заключение

Най-важното, което трябва да запомните, че технологиите не са добри или лоши (виж тази статия). Те са само инструмент в нашите ръце. И ако ние сме допуснали да имаме зависимост към мобилния телефон, то това показва, че ние сме слаби. Телефонът и технологията нямат вина. 

Осъзнавайте този свой проблем и справяйки се с него, ще имаме много повече време за важни и стойностни неща. Неща, които ни правят по-добри, по-щастливи. А не зомби-фейсбоок-маниаци.

Ако и вие имате свои трикове за справяне с този проблем, ще се радвам да ги споделите в коментар под статията.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments