Начало - Как списъка за покупки може да ви спести пари

Как списъка за покупки може да ви спести пари

0 0 votes
Рейтинг на статията

Използвайте списък за покупки

Може ли един списък да ви помогне в пазаруването или пък да ви спести пари?

В нашето домакинство използваме списък за покупки, в който записваме всичко, което ни е необходимо или ще ни бъде необходимо в кратък период от време. По този начин имаме време да проверим дали продуктите, от които имаме нужда няма да бъдат намалени и ги купуваме, ако има някакво намаление от тях. Например: Купуваме минерална вода, тоалетна хартия, препарат за съдове, перилни препарати, козметика за баня, памперси, почти всеки месец. Именно за това, винаги когато пазаруваме гледаме цените на тези продукти и ако цената е добра си купуваме, дори и към този момент да не са ни свършили старите. Така се получава, че почти по-всяко време имаме по два налични от всеки продукт, което ни дава буфер след изчерпването на единия да имаме време да намерим същият отново на добра цена.

Имайки запас или буфер от някакъв продукт това ви дава възможността след като свърши да не тичате веднага до магазина и да го купите с 20% по-висока цена.

Освен това придържайки се към списък за покупки вие може да планирате своите покупки и да намерите най-изгодните предложения. Списъкът няма да ви разсейва и да ви позволява да купувате импулсивно неща, от които нямате нужда. Дъвките и вафлите на касата са поставени точно с тази цел – да ви накарат да си купите нещо импулсивно и без да сте го планирали.

Планирайте

Използвайки списък за покупки това ви позволява да си планирате разходите за месеца. Дава ви възможност да пазарувате и по-рядно – например веднъж в седмицата или 2 пъти на месец. Аз лично записвам всичко, от което се нуждая в списъка и веднъж в седмицата отивам до супер маркета, в който имам cashback отстъпка. Това ми спестява пари за покупките, спестява ми време, тъй като пазарувам само веднъж в седмицата, спестява ми и разходи за гориво, тъй като ходя само веднъж до супермаркета. Имайки списък с покупки планирам и седмичното си меню за хранене, което пък ми позволява да правя комбинация от продуктите, които купувам и да не се налага да се изхвърля храна.

Лист хартия или приложение за мобилен телефон


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


За моите списъци с покупки използвам и двата метода – записвам това, което ми е необходимо на лист хартия закачен в близост до входната ми врата. Там попълвам всичко, което трябва да се купи, веднага щом се сетя за това. Освен това използвам и приложение на мобилния си телефон, тъй като понякога се сещам, че трябва да купя нещо и когато не съм в къщи. Малко преди да тръгна към супермаркета си прехвърлям списъка от листа в телефона си, защото ми е по-лесно да си нося телефона и да отбелязвам там какво вече съм купил. Освен това приложението което използвам Out of Milk  има и функция за запазване на няколко различни списъка, както и запомняне на цената на продуктите, които вече сте купили. Запазването на цените на стари покупки ми дава възможност да направя сравнение на цените на еднакви продукти в различни вериги и да си направя допълнителен списък с продукти, които трябва да купя от определена верига. Например: памперси, мокри кърпички, перилни препарати ги слагам в списък Кауфланд, тъй като там са традиционно на по-ниски цени. Продукти като: кайма, определен вид бира, или нещо друго слагам с списък Lidl, тъй като тези продукти там са с най-добро качество и вкус според мен. Продукти като плодове и зеленчуци слагам в списък Billa и т.н. Може да имате само един или два списъка или повече – всеки сам си преценява. Аз използвам няколкото списъка и ако имам път в близост до съответната верига отварям списъка и виждам какво трябва да взема от този магазин.

Последвай ме в LinkedIn
0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: