zakon-na-parkinson

Закон на Паркинсон

5 1 vote
Рейтинг на статията

„Законът на Паркинсон“ е термин, който се свързва с концепция, въведена от британския историк и писател Сирил Норткот Паркинсон през 1955 г.

Законът на Паркинсън е наблюдение върху бюрокрацията.

Той гласи, следното:

„Работата се разширява, за да запълни времето, което е на разположение за нейното изпълнение“. 


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


С други думи, ако имате задача или проект с гъвкав краен срок, хората често ще отделят повече време, за да я изпълнят, отколкото ако срокът е по-ограничен. 

Закон на Паркинсон включва и други принципи. Например идеята, че бюрокрацията има тенденция да нараства с времето и че броят на служителите в една организация ще има тенденция да се увеличава независимо от действителната работа, която трябва да се свърши.

В какви случаи се използва термина: Закон на паркинсон

Използва се в случаите на неефективността и склонността към разширяване в големите организации.

Представете си, че трябва да подготвите презентация или някакъв доклад за клиент. Имате срок от една седмица, за да го направите. 

💡 Според закона на Паркинсон „работата се разширява, за да запълни времето, което е на разположение за нейното изпълнение“. Така че може да се окаже, че правите следното:

📅 Ден 1: Започвате да събирате информация за презентацията / доклада, но не напредвате много. Все пак имате цяла седмица пред себе си.

📅 Дни 2-5: Работите по доклада / презентацията спорадично. Често се разсейвате с други задачи или си вземате продължителни почивки. Крайният срок изглежда далечен.

📅 Ден 6: С наближаването на крайния срок започвате да усещате известно напрежение. Започвате да отделяте повече време и усилия, за да приключите със задачата.

📅 Ден 7: С наближаването на крайния срок работите интензивно. За да завършите навреме, вероятно дори отделяте допълнителни часове, за да го направите в предварително поставения срок..

В този сценарий, ако имахте по-кратък срок, например само два дни, може би щяхте да се съсредоточите по-интензивно от самото начало и да завършите задачата по-ефективно. 


Законът на Паркинсон предполага, че задачите са склонни да се разширяват и да отнемат повече време, когато има по-дълъг и по-гъвкав график, тъй като хората често отлагат или стават по-малко ефективни в управлението на времето си, когато усещат липса на спешност.


За да се преборите с последиците от Закона на Паркинсон и да повишите производителността си, разгледайте следния съвет:

Поставете ясни и реалистични крайни срокове

Установете конкретни и реалистични крайни срокове за задачите и проектите си. Избягвайте неясни срокове като „възможно най-скоро“ или „когато можете“. 

Вместо това използвайте конкретни дати и часове, за да създадете усещане за спешност и структура.

Ето как да го направите ефективно:

Разделете задачите

Разделете големите си проекти на по-малки, управляеми задачи със собствени крайни срокове. Това прави работата по-достъпна и ви позволява по-лесно да проследявате напредъка.

Използвайте списък със задачи за да бъдете по-организирани.

Ето няколко инструмента, които могат да ви бъдат полезни в това да организирате задачите си по-добре:

Trello, Todoist, Google Keep, Tasks

Използвайте правилото за „две минути“

Ако изпълнението на дадена задача отнема по-малко от две минути, направете я веднага. Не позволявайте на тези бързи задачи да се натрупват и да ви затормозяват.

Следващата седмица ще публикуваме статия за Матрицата на Айзенхаър за спешните и важните задачи, която ще ви помогне да се отървете от дребните и незначителни задачи. Това ще ви помогне да си освободите време и да се фокусирате върху важните за вас и вашия бизнес неща.

Приоритизирайте задачите

Определете кои задачи са най-важни и чувствителни към времето. Фокусирайте енергията си първо върху тези задачи и им определете подходящи крайни срокове.

Избягвайте прекалената ангажираност

Съобразявайте се с графика и натовареността си. Не поемайте повече задачи, отколкото можете разумно да свършите в рамките на наличното си време.

Използвайте техники за управление на времето

Техники като техниката „Помодоро“ (работа на целенасочени интервали, последвани от кратки почивки) могат да ви помогнат да поддържате концентрация и да предотвратите отлагането.

Отчетност и проследяване

Споделете крайните си срокове с колеги, приятели или членове на семейството, за да създадете външна отчетност. Използвайте инструменти като списъци със задачи, календари или софтуер за управление на проекти, за да проследявате напредъка си и крайните срокове.

Преглеждайте и коригирайте

Редовно преглеждайте задачите и крайните срокове. Преценявайте дали постигате целите си и ако е необходимо, коригирайте подхода си.

Като поставяте ясни, реалистични крайни срокове и управлявате времето си ефективно, можете да противодействате на тенденциите на Закона на Паркинсон и да станете по-продуктивни в работата и ежедневието си.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments