fbpx

Що е то Kindle и има ли почва у нас?

Електронен четец Kindle

Голяма част от свободното си време го прекарвам, четейки книги. Не съм от най-големите фенове на книгите, но обичам да чета.

Различни книги, на различни носители. Oбикновени книги, е-книги на лаптопа или на телефона. От доста време обаче обмислям варианта да си взема някакъв електронен четец.

Не таблет, а четец с eInk екран. Гледах, четох и сравнявах характеристики, ползи, цени. Последно се спрях на Kindle – сравнително евтин вариант.

Трудното се оказа да намеря магазин, където да продават Kindle и да мога да го разгледам. Що се отнася до цените конкретния модел (Kindle Wi-Fi, 6″ E Ink Display), който аз си избрах върви от 300 лв. нагоре в различни онлайн магазини в България.

Цената му в Amazon.com е $79. 

Kindle от Amazon

Цената от 114 лв. на Amazon изглежда уникална в сравнение с 300 лв. в родните магазини.

Тази цена обаче ($79) е само за потребители с адрес в САЩ. Цената за България е $109 или около 160 лв. – пак доста по-ниска от онези 300 лв. Към цената от $109 трябва да добавите и $29 за доставка и още около $16 мито за вносната стока.

Всичко, което платих е $155.98 или около 230 лв. Цената е двойна в сравнение със $79, както е обявен в сайта на Amazon.com, но и доста по-ниска от тази, на която може да се намери в България.

Какво следва? Платих си чинно $155,98 във вторник и след 3 дни (в петък) получих обаждане от DHL, че пратката е пристигнала.

От САЩ до България за 3 дни!!! Струваха си тези $29 доставка.

Освобождаване на стока от митница

След като разбрах, че Kindle-a ми е тук следваше да си го получа.

Да, ама не! Трябва да се освободи от митница.

Вариантите са два – или вие да отидете и да си загубите няколко дни (ако не сте правили подобно нещо) или да се доверите на DHL, които ще го направят напълно безплатно от ваше име.

Аз избрах втория вариант и за целта от DHL ми изпратиха няколко документа, които трябваше да попълня за издаване на EORI номер и пълномощно специално за случая (отново ми го изпратиха от DHL).

Цената на пълномощното при нотариус е 3 лв. След като попълних всички документи ги изпратих безплатно по куриер на DHL. След два дни ми се обадиха, че пратката е освободена от митница и мога да си я получа.

От поръчката в сайта до първото включване на Kindle отне 7 дни. Дори и в най-смелите си мечти не съм очаквал такъв кратък срок.

А ето и малко снимки след като получих пратката:

3 thoughts on “Що е то Kindle и има ли почва у нас?”

  1. Pingback: TOP 10 на най-четените статии в DimitkoSter.com | DimitkoSter.com

  2. Pingback: Как да поръчаме продукт от Amazon.com? | DimitkoSter.com

Споделете Вашето мнение с нас

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.