osnovni-termini-v-online-tyrgoviata

Основни термини в интернет търговията

0 0 votes
Рейтинг на статията

Tова е поредната тема от безплатния практически курс от DimitkoSter.com – Как да отворим интернет магазин. В тази тема ще се запознаете с основни термини, използвани в електронната търговия и интернет бизнеса.

Електронна търговия – Електронна търговия или както е известно e-commerce (икомерс), от английското electronic commerce (се състои в купуването и продаването на продукти и услуги чрез електронни системи като Интернет и други компютърни мрежи


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Онлайн магазин – или известен още като интернет магазин – Интерактивен уеб сайт, рекламни стоки или услуги, като поръчките за покупка, като предлага на потребителя възможност за изчисляване, начини за получаване на акта за фактуриране и плащане.

Кошница – място където след като изберете стоки от електронен магазин се събират и ви показват колко продукта сте поръчали и на каква стойност е поръчката. Хостинг – Казано на прост език, всяка информация в интернет е видима за потребителите в мрежата, защото e поставена на специална, свързана с интернет, система от компютри за съхранение и управление на информация. На английски тя се нарича host и буквално означава „гостоприемник“, „съдържател“. Понякога хостът бива наричан и сървър, което всъщност отразява само част от функциите, които той може да изпълнява. Това е мястото където се разполагат файловете на софтуера за вашия сайт или интерент магазин.

Домейн – В интернет домейнът (domain name) е уникално име, което сочи към дадена интернет страница. Названието произхожда от английската дума domain – област, територия, сфера, обсег. В интернет не могат да съществуват 2 напълно еднакви домейна (имена на уеб сайтове). Що се отнася конкретно до вашия домейн, това е името, под което ще се разположи вашата интернет страница, когато бъде създадена и публикувана в световната мрежа.

Ключови думи – Ключовите думи помагат на търсачките да разберат на каква тема е вашият сайт. Трябва да изберете най-добрата ключова дума, така че сайтът ви да излиза на първа страница на Google. Ключовите думи са невидими за посетителите на сайта ви.

Home page – Всеки Интернет сайт има начална страница, наричана още главна или входна. Тя представлява своеобразен център на информацията и обикновено е записана във файл с име index.html или index.php. Това е началната страница на вашия интернет магазин.

Kатегория – категорията е обединяващото звено на различничните продукти или подпродукти в интернет магазина ви. Пример за различни категории продукти са Дрехи, Книги, Обувки или техните подкатегории – мъжки дрехи, дамски обувки и т.н.

Image file – това е снимка на вашяит продукт. С цел по-добра оптимизация при търсене е добре името на файла на снимките на вашите продукти да е записано с латински букви – разделени с черта (-). Например – damski-obuvki-niski

Target – това е целевата аудитория клиенти, на които ще продавате своите продукти. Много е важно да знаете, какви са вашите клиенти и какво биха си купили, а също така и как са намерили вашия сайт или интернет магазин.

Oблак с етикети – етикетите са ключови думи, с които може лесно да се обясни даден продукти и отделно служат за обединяване на сходни продукти, посредством еднакви етикети. Те помагат на купувача по-лесно да открие търсен продукт и да оптимизират навигацията на вашия интернет магазин.

SEO -Search engine optimization – оптимизацията за търсачки е процес при който даден уеб сайт се изкарва на по-предни позиции в резултатите на търсачките за определени ключови думи и фрази, чрез което сайта става видим за повече Интернет потребители и съответно се увеличава трафика към сайта. Повече за оптимизацията ще научите от следващата статия от курса.

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments