fbpx

Основни термини в интернет търговията

shopsector.com

Как да отворим интернет магазинTова е поредната тема от безплатния практически курс от DimitkoSter.com – Как да отворим интернет магазин. В тази тема ще се запознаете с основни термини, използвани в електронната търговия и интернет бизнеса.

 • Електронна търговия – Електронна търговия или както е известно e-commerce (икомерс), от английското electronic commerce (се състои в купуването и продаването на продукти и услуги чрез електронни системи като Интернет и други компютърни мрежи

 • Онлайн магазин – или известен още като интернет магазин – Интерактивен уеб сайт, рекламни стоки или услуги, като поръчките за покупка, като предлага на потребителя възможност за изчисляване, начини за получаване на акта за фактуриране и плащане.

 • Кошница – място където след като изберете стоки от електронен магазин се събират и ви показват колко продукта сте поръчали и на каква стойност е поръчката.
 • Хостинг – Казано на прост език, всяка информация в интернет е видима за потребителите в мрежата, защото e поставена на специална, свързана с интернет, система от компютри за съхранение и управление на информация. На английски тя се нарича host и буквално означава „гостоприемник“, „съдържател“. Понякога хостът бива наричан и сървър, което всъщност отразява само част от функциите, които той може да изпълнява. Това е мястото където се разполагат файловете на софтуера за вашия сайт или интерент магазин. Ако още не сте поръчали хостинг можете да го направите ТУК

 • Домейн – В интернет домейнът (domain name) е уникално име, което сочи към дадена интернет страница. Названието произхожда от английската дума domain – област, територия, сфера, обсег. В интернет не могат да съществуват 2 напълно еднакви домейна (имена на уеб сайтове). Що се отнася конкретно до вашия домейн, това е името, под което ще се разположи вашата интернет страница, когато бъде създадена и публикувана в световната мрежа. Ако още не сте запазили домейн за вашия интернет магазин можете да го направите ТУК

 • Ключови думи – Ключовите думи помагат на търсачките да разберат на каква тема е вашият сайт. Трябва да изберете най-добрата ключова дума, така че сайтът ви да излиза на първа страница на Google. Ключовите думи са невидими за посетителите на сайта ви.

 • Home page – Всеки Интернет сайт има начална страница, наричана още главна или входна. Тя представлява своеобразен център на информацията и обикновено е записана във файл с име index.html или index.php. Това е началната страница на вашия интернет магазин.

 • Kатегория – категорията е обединяващото звено на различничните продукти или подпродукти в интернет магазина ви. Пример за различни категории продукти са Дрехи, Книги, Обувки или техните подкатегории – мъжки дрехи, дамски обувки и т.н.
 • Image file – това е снимка на вашяит продукт. С цел по-добра оптимизация при търсене е добре името на файла на снимките на вашите продукти да е записано с латински букви – разделени с черта (-). Например – damski-obuvki-niski

 • Target – това е целевата аудитория клиенти, на които ще продавате своите продукти. Много е важно да знаете, какви са вашите клиенти и какво биха си купили, а също така и как са намерили вашия сайт или интернет магазин.

 • Oблак с етикети – етикетите са ключови думи, с които може лесно да се обясни даден продукти и отделно служат за обединяване на сходни продукти, посредством еднакви етикети. Те помагат на купувача по-лесно да открие търсен продукт и да оптимизират навигацията на вашия интернет магазин.

 • SEO -Search engine optimization – оптимизацията за търсачки е процес при който даден уеб сайт се изкарва на по-предни позиции в резултатите на търсачките за определени ключови думи и фрази, чрез което сайта става видим за повече Интернет потребители и съответно се увеличава трафика към сайта. Повече за оптимизацията ще научите от следващата статия от курса.

Коментирай

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.