funnel-vs-website

Продажбена фуния или уебсайт?

4.5 2 votes
Рейтинг на статията

В статията днес ще се спрем на това каква е разликата между уебсайт и продажбена фуния. Ще обърнем внимание на това по какви критерии да решите дали да се спрете на конвенционален уебсайт или пък да изберете продажбена фуния. 

Има различни ситуации, в които е по-подходящо да изберете един от двата варианта. 

Разбира се, за вашият бизнес може да е подходящо да изберете едновременно уебсайт и фуния, които могат да работят заедно.

Нека да разгледаме.

Какво е продажбена фуния

Продажбената фуния са няколко на брой уебстраници свързани помежди си с конректна цел. Нека да разгледаме една съвсем проста продажбена фуния, която се състои само от три страници.

funnel
Какво е продажбена фуния

🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Lading page – основната страница, която представя нашия продукт или услуга. Това е страницата, на която потебителя се “призимява” (landing) след като е видял наша реклама или е стигнал тук по друг начин.

Следващата страница е Check out или страницата, в която трябва да си въведе данните за плащане и адрес за доставка. Забележете, че при фунията липсва една стъпка, характерна за традиоционните онлайн магазин – Количка.

Третата страница е т.нар, Thank you page или благодарствена страница. Тя се показва след като е направено успешно плащане. Thank you страницата може да се използва като допълнителна точка за продажба, която да увеличи средната стойност на покупката на клиента. 

Това е съвсем проста форма на продажбена фуния. Основната й идея е да има този тип структура, но разбира се, има толкова много различни фунии. Ще разгледаме част от тях малко по-късно.

Какво е уебсайт

Обикновено идеята за на един уебсайт е да имат повече от три нива. Това са отделни страници, на които могат да отидат посетителите и да се придвижват до различни страници вътре в самия уебсайт. 

website
Структура на website

Хората могат да отидат навсякъде, затова уебсайтовете имат менюта за навигация с най-важните страници. Точно такъв е и сайтът, който четете в момента. В уебсайтовете посетители могат да посетят всяка страница в него през менюто и да се върнат отново в началната страница.

Това е и основната разлика с продажабената фуния. При нея пътят е еднопосочен – и вие определяте какъв ще бъде пътят на потребителя, а не той решава.

Това ви дава предимство, защото ако оставите посетители сами да взимат решения, може да се объркат, да се разсеят и да не постигнат целта, за която сте ги довели.

Simvoly Builder

Това пък от своя страна води до много по-голям процент завършени покупки (ако говорим за продажби) или абонати, или пък свалени книги.

И обратно, при уеб сайтовете потребители имат възможност да избират различни страници. Това също е добре, защото колкото повече страници посети, толкова повече време ще се задържи на сайта ви. Това пък от своя страна е добър сигнал за Google и другите търсачки, защото показва силен интерес от страна на потребители към вашия сайт. Колкото по-голям интерес имат посетители, толкова по-добре ще ви класират търсачките, което означава и повече трафик.

Предимства на продажбената фуния

Продажбените фунии имат няколко основни предимства, като част от тях вече бяха споменати:

  • Без разсейване

Липсата на разсейване на потребителите води до по-висок процент на конверсии (продажби) или абонати, в зависимост от това каква е целта на фунията.

  • Възможност за A/B тестове

При изпозлването на продажбена фуния имате възможността да тествате различни елементи в страницата – дизайн, цвят, бутони, призиви за действие (CTA – Call To Action). Дори различна цена за един и същ продукт. Ако се чудите дали цената на продукта ви да бъде 49,97 или 47,75 – тествайте и вижте при коя цена ще имате повече продажби. A/B тестовете в уебсайтовете са доста по-трудни за изпълнение.

  • Лесно проследяване на конверсиите

Поради по-опростената си структура проследяваването на конверсиите на всяка стъпка е много по-лесно. Не е необходимо да използвате Google analytics или други инструменти, с които да се опитвате да проследите точно от коя страница в сайта сте направили конверсия.

  • On-click up-sell

Това е страхотна възможност да продадете нещо допълнително на потребителите, които вече са завършили основната си покупка. Много по-лесно е, защото те вече са купили нещо от вас – да речем протеин или друга хранителна добавка. Клиентът вече е купил от вас. Има ви доверие. Много по-лесно е на този етап да му продадете шейкър или още една опаковка с отстъпка.

Предимства на уебсайт

  • Богата на съдържание структура

Уебсайтовете имат дървовидна структура, която ви позволява да групирате различни продукти или статии в общи категории. Това ще позволи на посетител на сайта, който е попаднал на един продукт да разгледа и други подобни, ако не хареса точно този, на който е попаднал. Представете си, че търсите палатка. Попадате на продажбена фуния, която представя един модел палатка. Но светът или размера, или пък цената не ви харесват. Напускате фунията и търсите палатка на друго място. Ако обаче използвате уеб сайт, можете да добавите категории и филтри за различните харейтеристики на продукта

  • Глобална навигация

Както вече споменахме сайтовете използва навигация и менюта, за по-лесен достъп до голям брой статии. Уебсайтовете позволяват да предоставите на потребителите достъп до много повече информация, както да продукта, така и за компанията

  • SEO

Използвайки богати на съдържание (статии, снимки, инфографики, видео, аудио) страници имате предимство пред фуниите за класиране при търсачките. Това от своя страна, ви дава възможност за органично класиране, което пък ви спестява разходи за реклама.

Идеалният вариант е да използвате едновременно уеб сайт и продажбена фуния за продукти, които са ви на фокус. Разглеждайте уебсайта като дългосрочен инструмент – за SEO и изграждане на бранд, а фунията като средство за увеличаване на продажбите на конректен продукт или за конренкретна промоция -(Черен петък, Лятна / Пролетна / Есенна и т.н.). 

Използвайте уебсайта си и статиите в него, за да изпращате трафик и потенциални клиенти към фунията. След това оставате фунията да си свърши работата и да превърне тези посетители в клиенти.

14 неща, които да направите, за популязиране на статии

Това е и това, което аз използвам. Комбинация от уебсайт, който има съдържание, класира се добре по определени ключови думи, след което препраща трафикът от посетители към Langing page. Ето няколко примера:

Ако искате да комбинирате силните страни както фуниите, така и на уебсайтовете, ви препоръчвам да използвате софтуера за създаване на фунии и сайтове – Simvoly. Повече за платформата може да научите ТУК.

Marketagent: Най-добрата платформа за платени онлайн анкети

Бърза и лесна регистрация | Висока честота на изпращане на анкети | Лесно теглене на парите през PayPal | Доказано плащане

Безплатна регистрация

Подобни статии

4.5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments