upravlenie-na-lichni-finansi

Лични финанси – 4 стъпки, за да поемете контрола

5 2 votes
Рейтинг на статията

Опитът да поемете контрола върху своите лични финанси може да бъде плашещ. В края на краищата, обикновено има много променливи, които трябва да бъдат разгледани. От изплащане на дългове през бюджетирането, натрупването на авариен фонд и първите стъпки в инвестирането.

Справянето с всички тези финансови фактори може да се окаже непосилно. Може би затова по-малко от 10% от българите имат бюджет или са актуализирали съществуващия през последните две години.

Но въпреки, че поемането на контрол върху управлението на собствените ви пари, може да изисква от вас да положите доста труд, в крайна сметка това се отплаща. Като контролирате личните си финанси, ще можете да постигнете всички финансови целите, свързани с парите. Ще успеете да изплатите съществуващите си дългове ефективно и да намалите вероятността изобщо да задлъжнеете.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Не сте сигурни откъде да започнете това пътуване?

📚 Книги за лични финанси – 10 топ заглавиявиж всички книги

Ето четири стъпки, които ще ви помогнат да поемете контрол над финансите си завинаги:

Преценете правилно ситуацията

Невинаги е забавно, но за да създадете солиден план, трябва да прегледате какви са разходите ви. Към това добавете и това колко дългове имате, към какви финансови цели се стремите и какво трябва да направите, за да ги постигнете.

Ако искате веднъж завинаги да поемете контрола върху финансите си, трябва да знаете какво е текущото ви състояние. Разгледайте внимателно какво харчите. Какви кредити имате и към какви финансови цели се стремите. Сега си направете списък от 3 задачи, които трябва да направите, за да ги постигнете.

Сега вече можете да продължите напред с изготвянето на солиден финансов план.

🔥 Направете списък на всички кредити, които не сте изплатили, заедно с лихвения процент и непогасения остатък

🔥 Проследявайте разходите си в продължение на поне 30 дни, за да видите къде отиват парите ви

🔥 Внимателно прегледайте как разходите ви съответстват на бюджета ви, ако имате такъв

🔥 Прегледайте всички финансови цели, които сте си поставили, и проверете дали сте в график за постигането им

🔥 Съставете списък на активите си, включително на спестяванията си

Тези 5 стъпки ще ви дадат цялостна представа за текущата снимка на финансовото ви състояние. Така ще знаете какви промени трябва да направите, ако има такива.

Съставете бюджет

Бюджетът ви служи като основа за останалата част от финансовия ви план. С помощта на бюджета можете да сте сигурни, че заделяте достатъчно средства, за да правите важни неща. Това е най-ефикасният начин за постигане на финансовите ви цели като например да погасявате дългове и да се подготвяте за бъдещето.

Ако все още нямате бюджет, съставянето му е от решаващо значение за контролирането на финансите ви. Изгответе си бюджет, с който да се съобразявате. След това можете да сте сигурни, че поставяте приоритети на финансовите си цели си и харчите пари за неща, които добавят най-голяма стойност към живота ви.

ℹ️ Вижте още: Как да изготвим месечен бюджет за приходите и разходите

Бюджетът ви ще послужи като основа за останалата част от финансовия ви план. Така можете да сте сигурни, че отделяте достатъчно средства за важни неща като погасяване на кредити и подготовка за сигурно бъдеще.

Създайте финансов план за изплащане на дълговете

Ако сте задлъжнели, е задължително да започнте да погасявате и да изплатите голяма част от задълженията си. Изплащането на кредити с ниска лихва и дълъг срок на изплащане (например ипотечен кредит), често не е най-добрата идея. Но ако имате дългове с висока лихва, като например кредитни карти или бързи кредити, трябва да започнете именно от тях и да ги изплатите възможно най-скоро.

За да решите върху изплащането на кои дългове да се съсредоточите, помислете каква ще бъде възвръщаемостта на инвестицията ви. Ако лихвеният ви процент е 3% (като по ипотечен кредит), тогава възвръщаемостта на инвестицията ви се ограничава до спестената лихва. Тъй като можете да спечелите повече от 3% с други инвестиции, дългът не трябва да се включва в плана ви за ранно погасяване.

ℹ️ Вижте още: Погасяване на кредит или инвестиране

За дълговете, които все пак искате да изплатите, се съсредоточете първо върху изплащането на тези с по-високи лихвени проценти. Плащайте минимума по всички свои неизплатени задължения, а след това изпращайте колкото се може повече към най-скъпите си дългове, докато ги изплатите напълно.

Увеличете максимално стойността на спестяванията си

И накрая, трябва да сте сигурни, че спестявате правилно за бъдещето. Това означава, че трябва да имате конкретни финансови цели. Тези цели трябва да включват: осигуряване на пенсия, цели за големи покупки, като например къща, разходи за поддръжка на дома или ваканции. Трябва да знаете колко да инвестирате всеки месец, за да постигнете всяка цел в поставения срок. В идеалния случай трябва да автоматизирате вноските в инвестиционните си сметки, за да можете да постигнете целите си навреме.

Също така се уверете, че разполагате с подходящи инструменти за всеки вид спестяване. Това може да включва спестовна сметка за вашия фонд за спешни случаи, която трябва да бъде достъпна. Добре е да използвате и инструменти, които ви носят данъчни облекчения.

Като предприемете тези четири стъпки, можете да поемете пълен контрол над финансите си. Уверете се, че парите ви се използват разумно и осигурете финансово своето бъдеще.

Препоръчано

10 книги за лични финанси

Предлагаме ви колекция от 10 избрани книги за лични финанси, които наистина ще ви помогнат да подобрите финансовото си състояние.

knigi-za-lichni-finansi-pdf

Подобни статии

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments