knigi-za-lichni-finansi-10

Книги за лични финанси – 10те най-добри заглавия

5 3 votes
Рейтинг на статията

Ако четете книгите за лични финанси, няма да станете богати или финансово независими. Не и ако разчитате само на книгите и не предприемате конкретни действия. Но в същото време правилните книги за лични финанси ще ви помогнат да управлявате парите си по-добре. Ще ви дадат базовите познания и ще научите основите на личните финанси. Например, защо това да плащате първо на себе си е толкова важно. Или как да управлявате и изплащате кредитите си – така че да станете по-умни и по-уверени в боравенето с парите си.

Но това не е всичко.

Книги за лични финанси има хиляди. Различните книги и автори могат също така да ви научат как да инвестирате и да увеличавате благосъстоянието си. Ще ви покажат различни тънкости за това как да спестявате за пенсия и в крайна сметка да ви помогнат да преодолеете често срещаните капани, свързани с управлението на парите. Разбира се, това не е леко четиво, но портфейлът ви и инвестиционното ви портфолио ще ви благодарят.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Ето нашите предложения за най-добрите книги за лични финанси

1. Защо не ме научиха на това в училище?

Zashto-ne-me-nauchiha-na-tova-v-uchilishte
Защо не ме научиха на това в училище

Ако попитате някого за какво би искал да научи повече в училище, отговорът вероятно ще е за парите. По-конкретно, как да се справяме правилно с личните си финанси. Кари Сийгъл е автор на книгата за лични финанси „Защо не ме научиха на това в училище?“. Сигел, пенсиониран бизнес мениджър, разделя книгата на 99 принципа и осем урока за парите, които е трябвало да научите в училище или гимназията, но не сте. Първоначално тази книга е предназначена за петте му деца, когато осъзнава, че те не са научили важни принципи на личните финанси, преди да навлязат в реалния свят. Следващата стъпка е тя да прерастне в изключително полезно четиво, пълно с уроци за парите, както и с опит и съвети от първа ръка на Сигел. Тази лесна за четене книга е идеална за новозавършили студенти или за всеки, който иска да започне пътя си към личните финанси с правилните стъпки.


2. Богат татко, беден татко

bogat-tatko-beden-tatko
Богат татко, беден татко

Щом четете таи статия със сигурност сте чували за книгата на Робърт Кийосаки „Богат татко, беден татко“. Има сериозна причина тя да се задържа на пазара повече от две десетилетия. В една от най-популярните книги за лични финанси на всички времена, Кийосаки споделя какво е научил, когато е израснал. Авторът ракзва какво е научил от биологичния си баща и от бащата на свой приятел. Последният, от които е „богатият татко“ в заглавието. Тези уроци включват как не е необходимо да изкарваш много пари, за да забогатееш. Обяснява в детайли какво представляват активите и какво са пасивите. Споделя на родителите защо в училище няма да научат децата им на това, което трябва да знаят за личните финанси. Книгата включва актуална информация от автора за всичко, свързано с парите, икономиката и инвестирането.


3. Пълно финансово преобразяване

pylno-finansovo-preobraziavane

Управлението на дълговете и излизането от спиралата на кредитите играе важна роля за състоянието на личните ви финанси. Имате нужда от малко помощ в тази област? Разгледайте книгата на Дейв Рамзи „Пълно финансово преобразяване“. Този бестселър на „Ню Йорк Таймс“ обяснява без излишни думи как да се освободите от дълговете и да подобрите финансовото си положение. Как да избягвате често срещани капани като наемане на жилище, авансови плащания или използване на кредити. Той също така предлага цени съвети за създаване на фонд за спешни случаи, спестяване за колеж (отнася се предимно за американския начин на жвот) и пенсиониране. Рамзи е привърженик на известния „Метод на снежната топка“, с който да изплатите дълговете си.


4. Ще те науча как да станеш богат

shte-te-naucha-kak-da-stanesh-bogat

Да си богат не означава да не харчиш пари! В книгата за лични финанси „Ще те науча да бъдеш богат“, също бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и „Уолстрийт Джърнъл“, финансовият експерт Рамит Сети обяснява, че можете да харчите парите си без вина. Има само едно правило. Да ги инвестирате и разпределите правилно. В книгата се разказва за това как да се справите с всички често срещани парични капани – от изплащането на заеми до това как да спестявате всеки месец и дори как да се измъквате от такси за просрочие. Десетото юбилейно издание включва обновени възгледи за технологиите, парите и психологията, както и някои истории за успех на читатели, които действително са забогатели. На мен лично, тази книга много ми помогна преди 7-8 години, когато реших да започна да погасявам ипотечния си кредит предсрочно.


5. Финансов план от една страница

finansov-plan-v-edna-stranica

Объркани сте, когато става въпрос за парите и личните ви финанси? Независимо дали става въпрос за това как да инвестирате правилно или как да се справите с неочаквани финансови предизвикателства? „Финансовият план от една страница“ на Карл Ричардс премахва мистерията как да управлявате ефективно финансите си. Тази книга ще ви помагне не само да си поставите посходящи финансови цели, но и как да ги постигнете в прост план от една страница.


6. Психология на парите

psihologia-na-parite
Психилогия на парите

Тази книга за лични финанси е интересен опит за психологията на парите и за това как егото, предубежденията и дори гордостта ви могат да повлияят на решенията ви, свързани с парите. Както може да се очаква, това не е точно най-добрият начин да управлявате инвестиционния си портфейл. „Психология на парите“ на Морган Хаузел дава на читателите съвети и инструменти за борба с тези предразсъдъци. Отново са използвани 19 кратки истории, които се фокусират върху тема за управлението на личните и семейните финанси.


7. Умни пари

umni-pari
Умни пари

Книгата Умни пари, не знам дали е единствената по темата за лични финанси от български автор. Тя обаче със сигурност е сред най-популярните такива. На страниците на книгата Стойне ще ви даде практични съвети и ще ви насочи по пътя към финансовата независимост. Книгата може да се разглежда като ръководство, което помага да направите първата стъпка в света на личните финанси и инвестирането. Благодарение на нея ще повишите финансовата си грамотност и ще разберете кои са стъпките, които трябва да направите, за да подобрите финансовото си положение. Книгата определено е една от първите, които да прочетете за да ви бъде наистина полезна.


8. Мисли и забогатявай

misli-i-zabogatyavay

В книгата „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил става дума за нещо повече от забогатяване: става дума за получаване на това, което искате. И макар, че неговите безсмислени прозрения са придружени от голяма доза лудост и глупости, неговата цялостна философия е на място. Рецептата на Хил се свежда до следното: за да получите това, което искате, трябва: 1) да желаете, 2) да вярвате, 3) да действате и 4) да упорствате.

The form you have selected does not exist.


9. Най-богатият човек във Вавилон

naj-bogatijat-chovek-vav-vavilon1

Най-богатият човек във Вавилон е класически пример за книга, написана с притчи, които те карат да се замислиш. Авторът споделя 10 съвета за управлението на личните финансови средства, които са се доказали във времето и в различни исторически и икономически епохи. Това е книга, която препоръчвам да се прочете няколко пъти. Макар и примерите в книгата да са малко стари, принципите зад тях са все още валидни. И даже бих казал – задължителни, за всеки, който е решил да увеличи финансовото си състояние.


10. Автоматичният милионер

avtomatichniqt-milioner

Кой не иска да бъде милионер? Книгата на Дейвид Бах „Автоматичният милионер“ ще ви покаже как може да го направите и вие. Книгата започва с историята на двойка, която печели общо 55 000 долара годишно, и как те постигат финансовите си мечти. Какво бихте казали да притежавате две жилища, да осигурите образование на децата си и да се пенсионирате на 55 години с 1 милион долара. Тайната? Създаване на финансова система, чрез която не само плащате първо на себе си, но и е автоматична.Независимо дали сте начинаещи в областта на финансите или просто търсите повече финансови съвети, най-добрата книга за лични финанси е „Защо не ме научиха на това в училище?“ от Кари Сийгъл. В нея се преподават осем важни урока за парите, които е трябвало да научите още в гимназията, както и цели 99 принципа, които ще ви помогнат да спестявате, инвестирате и изграждате богатството си.

Подобни статии

5 3 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments