fbpx
Начало - Без пари в брой за 30 дни

Без пари в брой за 30 дни

Преди 2-3 години четох една книга „Краят на парите“ на Дейвид Уолман Авторът на книгата има теория, че е възможно да живеем без пари в брой. Има много алтернативи на книжните пари. Банкови карти, приложения за мобилни телефони, алтернативни валути – bitcoin и още стотици крипто валути.
По повод идеята на правителството за ограничаване на плащанията в брой над определена сума (5000 лв.) се замислих, колко често и какви покупки правя в брой. Не се сещам за покупка, при която да съм платил сума над 300 лв. в брой. Може би, единствените по-големи суми в брой за били при покупката на моторите ми и колата.
И така, голяма част от плащанията (може би над 70%), които правя са в брой. Реших и аз да си направя експеримент дали мога да не използвам пари в брой за 1 месец.

Без пари в брой – предизвикателството 

Избягването на носене на пари в брой има и своите предизвикателства, за които трябва да се подготвим. Първите, за които се сещам това са дребните покупки
 • Вестници, кафе и закуски
Не съм виждал, дали човек може да си плати баничката с дебитна карта или пък кафето. Ако искаш да си платиш безкасово – трябва да си ги купиш от някоя от веригите бензиностанции.
Решението тук е или да четеш електронните издания на вестниците и списанията (ако има такива) или да набележиш предварително от къде да си ги купиш. Алтернативата на кафе и баничка е домашно приготвена закуска…. освен, че можеш да си направиш каквото искаш, ще спестиш и пари.
 • Планиране
Ако искаш да избегнеш неловкия момент, в който детето ти иска солети или сокче, защото и другите деца имат, на детската площадка, трябва да си предварително подготвен за това. Не съм сигурен на колко места около дестките площадки разполагат с ПОС терминали. Когато отиваш на пазар, е добре да помислиш и за други подобни спонтанни покупки и да ги предвидиш.
 • Джобни
Ако осигуряваш джобни за дете или даваш от време на време на половинката си, също трябва да помислиш за алтернативен вариант. Ако  детето е по-голямо може да му дадеш дебитна карта с предварително заредена малка сума пари. Но дали детето ще може да се справи с това? Половинката е ясна – втора дебитна карта към основната сметка или директен превод. Вариант също така са и различни приложения за плащане със смарт телефон.

Плюсове и минуси на липсата на пари в брой

Като всяко нещо и парите в брой имат плюсове и минуси. Това, което очаквам да се случи, е:
 • да не успея на 100% да плащам без пари в брой
 • да има неща, от които да се лиша поради невъзможност за плащане с карта
 • неудобство от това да мислиш къде примат плащане с карта
 • да спестя някаква  сума пари, защото ще се лиша от нещо, за което може да се плати само в брой
 • да имам точна и ясна представа къде и колко съм похарчил, защото по-голямата част от плащанията ще са безкасови и ще имам отчет в електронното си банкиране

30 дни без пари в брой:

Стартът на експеримента ще бъде на 01.07.2017

Продължителност 31 дни

В коментри под статията ще споделям как върви експериментът.

6 thoughts on “Без пари в брой за 30 дни”

 1. Експериментът не се оказа толкова лесен, колкото си мислих. Първите 4 дни не се увенчават с особен успех. Основните проблеми, които срещам са:
  1. Невъзможност за оставяне на бакшиш в заведенията
  2. Малко от бутките за кафе сутрин приемат разплащане с карта. Това създава неудобство да търся подобни.
  3. Колички, люлки и др. детски забавления в парковете работят с монети по 1 лв. (който има деца ще ме разбере).

  1. Експериментът не се движи добре. Оказва се, че на много места (особено извън София) е трудно да платиш с карта. Към момента не повече от 30% от покупките са безналични.

 2. Димитър Й.

  Интересен експеримент.
  Как точно завърши, бихте ли споделили приблизителното процентно съотношение на направените през пълния месец покупки само с безналични плащания?
  Правил съм си подобни опити и аз, макар и без да си поставям времеви граници… Като цяло впечатленията ми са същите като споменатите от Вас – или предварителна преценка къде какво да закупувам, или да се отказвам от определени неща поради липса в съответния обект на ПОС-устройство за плащане с карти…
  Най-общо казано, още сме доста далеч от общество без пари на материални носители, особено у нас в България.

  1. Здравейте, всъщност не успях да устискам цял месец. Експериментът продължи около 20 дни. Равносметката за тези 20 дни е около 20% от разходите напрвени безкасово. Предимно в хранителни магазини, бензоностанции и големи търговски вериги.

 3. Интересен експеримент. Аз реших да го започна от началото на тази година и мога да кажа, че не е никак трудно. Единствените неудобства, които срещнах досега, са че трябваше да сменя някои локации. Вече посещавам заведения, в които може да се плаща с карта и ползвам такива таксита. Нямам монети в себе си, нито банкноти – тук не включвам едни 20 лв, които стоят в портфейла ми за спешен случай. Плюс е че по този начин лесно се проследяват разходите, приходите и движението на парите изобщо: вижда’ цифрите, без да си губиш времето с разни хартии, луксозно напечатани от БНБ.

  Това е моят скромен принос към осветляването на икономиката ни, колкото и странно да звучи.

  1. Супер. Благодаря за споделеният опит. Съгласен съм, че няма невъзможни неща – просно някакво неудобство, което ни вади от зоната ни на комфорт.

Споделете Вашето мнение с нас

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.