fbpx

Как да изготвим месечен бюджет за приходите и разходите

Месечен бюджет

Месечен бюджет за приходите и разходите

Всяка компания изготвя т.нар. отчет на приходите и разходите или месечен бюджет. Защо обаче личните финанси нямат такъв отчет. Да, това отнема известно време, причинява известно неудобство – най-вече от това, че трябва да се ограничаваме с разходите ако не са планирани предварително и ако не сме си осигурили приходи преди това. Но какво ще се служи с една компания ако не следи приходите и разходите? Най-вероятно няма да се задържи дълго на пазара и ще фалира.

Изготвянето на личен или семеен месечен бюджет е страхотен начин да контролирате месечните си разходи по-ефективно и да се доближите до поставените си финансови цели. Също така ще ви помогне да видите цялата картинка и  да не се окажете „на червено“ след покупката на новия модел телефон или дреха от новата колекция. На практика едва ли има човек, който иска да прекара остатъка от живота си живеейки от заплата до заплата. За да превърнете придържането към предварително определен бюджет в навик, ще отнеме известно време. Дисциплината е разковничето, но веднъж след като свикнете с месечния бюджет, той ще се превърне във ваша втора природа и ще се чувствате много по-добре.

Най-важните неща на първо място

Сметнете всички приходи, които имате на месец. Това може да бъдат приходите от заплата, допълнителни бонуси или комисионни, наеми, приходи от инвестиции и други. Основната причина за това е да знаете с какъв доход ще разполагате през месеца, за да не си определите нереалистичен или неизпълним месечен бюджет.

След като пресметнете приходите си за месеца – платете първо на себе си. Идеята, е преди да направите каквито и да било разходи за сметки, за ипотека, за удоволствие и т.н. да отделите определен процент от доходите си за инвестиции. Ако сумата е малка – можете просто да събирате определен процент 5%-10% на отделно място и като се събере по-голяма сума да направите своята инвестиция. Както и изготвянето и поддържането на бюджет, след няколко месеца това да плащате първо на себе си ще ви стане навик.

Идва ред на сметките и месечните задължения

На тази стъпка трябва да калкулирате и да сметнете всички месечни сметки и разходи, които имате. Тук трябва да включите абонамент за ТВ, мобилен оператор, детска градина, битови сметки и други. След това можете да обобщите и групирате разходите. Аз лично използвам Excel за целта, но има и доста приложения за мобилни телефони, които ще ви свършат работа.

Следващата точка е да платите всички сметки за месеца, за да не се изкушите да вземете от фонда ви за инвестиции или резервния фонд, ако отложите плащането за края на месеца. Най-лесният вариант за това е да си настроите електронното банкиране (надявам се да имате такова) за погасяване на комуналните сметки. Освен, че ще ви спести време няма и как да пропуснете да платите дадена сметка.

Разделете парите, които ви остават до края на месеца

Към този момент вие платихте на себе си (най-важното) и изчистихте всички сметки и задължения за месеца. Nice. Сега разделете парите, които ви останаха до края на месеца по седмици – за храна, за забавление, пазаруване и т.н. Добре е да оставите и някаква сума като резервен фонд всеки месец за непредвидени покупки. Все пак може да сте пропуснали нещо, което да включите в бюджета. Можете да разделите парите в пликове (най-ефективния начин) или просто да знаете каква сума имате за харчене през всяка седмица и да следите как се справяте, като записвате разходите си.

Най-трудната част

Придържайте се към бюджета, който се изготвили в началото на месеца. Всичко, което направихте до тук няма да има смисъл ако не се придържате към ангажиментите, които сте поели към себе си. Ако е необходимо можете да направите корекция в бюджета си за следващият месец. След няколко месеца калибрирайки бюджета според вашите нужди, ще се изненадате колко добре се отразява той на личните ви финанси.


Споделете Вашето мнение с нас

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.