iztochnici-na-dopylnitelen-dohod

Допълнителни доходи – защо е важно да ги имаме?

5 2 votes
Рейтинг на статията

Тази статия ще ви помогне с идеи за начините за изкарване на допълнителни доходи. Ще споделим и възможности да увеличите местата, от които получавате различни доходи. Ако се интересувате от това да печелите повече пари и да бъдете поне малко по-независими от основната ви заплата в работата, то тази статия е точно за вас.  

Имайте предвид, че тук няма да ви разкрием някоя нечувана до сега тайна, благодарение на която за няколко седмици ще спечелите хиляди левове. Това не е схема за бързо забогатяване или правене на лесни пари.

От къде идват доходите?

Източници на доходи

  • Основен доход – Най-голямата част от доходите на повечето хора идват от заплатата. Заплатата, която получавай работейки за някой друг. Всеки работодател ви се отплаща за свършената работа със заплата, надница и/или други социални придобивки.
  • Алтернативен (допълнителни доходи) – Това са пари, които идват от различни източници, освен от вашата заплата. Това могат да бъдат пари от реклама във вашият блог, приходи от това, че сте продали стари свои вещи на разпродажба или в eBay (вижте Как да продаваме в eBay – ръководство за начинаещи), приходи от афилиейт програми или друг онлайн бизнес (вижте – Как да печелите допълнителни доходи всеки месец).

Видове доходи

  • Активни доходи  — Вие работите за пари. Най-големия минус на активните доходи е, че те струват вашето време. Вие продавате своето време, което е ограничено, срещу пари. Ако спрете да работите – спират и доходите ви.
  • Пасивни доходи  — Парите работят за вас. Това е точно обратното на активния доход. След като сте си осигурили поток от пасивни доходи, те ще продължават  да ви носят пари, дори и без да се налага да работите за това. Разбира се при различните пасивни доходи е необходима различна степен на ангажираност от ваша страна, но със сигурност, не трябва да отделяте цялото си време за това. Пример за пасивни доходи са доходи от наем, доходи от лихва или рента.

Ето как изглеждат активните и пасивните доходи.

Накратко, добре е да следвате целта да разделяте своите доходи, създавайки различни източници на доходи и отпитвайки се да се преместите в скалата от активни към пасивни източници на доходи.

Защо трябва да ми пука за алтернативните източници  на допълнителни доходи?

Алтернативните доходи за основното нещо, към което трябва да се стремите ако искате да имате финансова свобода.

Ето няколко предимства на това да имате алтернативните допълнителни доходи.

  • Ако загубите работата си, вашите доходи ще намалеят, но няма да изчезнат напълно
  • Колкото повече се издигате в кариерата, толкова по-трудно ще ви бъде да си намерите релевантна на вашата като позиция и заплащане нова работа
  • Повечето и различни потоци на допълнителни доходи ще ви помогнат да достигнете по-бързо вашите финансови цели
  • Различните финансови потоци ще ви дадат усещането за финансова свобода – в крайна сметката, финансовата свобода е това, към което се стремите и при постигането й, вече няма да има нужда да ходите на работа за да се издържате и да покривате ежедневните си разходи
  • Допълнителните приходи ще ви дадат повече гъвкавост и свобода. Вие ще имате по-силни позиции и самочувствие, когато знаете, че не зависите 100% от работата и заплатата си

Подобни статии

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments