Какво е афилиейт маркетинг

Какво е афилиейт маркетинг? Мит срещу реалност

5 1 vote
Рейтинг на статията

В интернет пространството циркулира много некачествена информация за това какво е афилиейт маркетинг. С тази статия ще се опитам да представя какво е моето виждане за афилиейт маркетинг и ще се опитам да внеса малко яснота по въпроса.

Афилиейт маркетингът е вид маркетингова програма базирана на представянето на точно и ясно измерими резултати. Имаме външен за компанията партньор, който получава възнаграждение или комисионна за това, че е изпълнил конкретен резултат, желан от собственика на продукта или услугата, която той представя. Много често този резултат е осъществяване на валидна продажба, но също така може да бъде и завършване на регистрация (Пример за Афилиейт с регистрация можете да видите ТУК) или пък записване на за информационен бюлетин.

Въпреки че, първата афилиейт програма е разработена през 1994 година, афилиейт програмата на Amazon – Amazon’s Associates Program (стартирала през 1996 година) е може би най-разпознаваемата и най-дълго работеща програма. Тя също така е и основен модел за създаване на много други афилиейт програми следващи същият бизнес модел.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Благодарение на бързото развитие на електронната търговия през последните години, има все повече възможности за присъединяване към различни търговци. В световен мащаб големи компании се възползват от възможностите на афилиейт маркетинга. В България тепърва предстои осъзнаване и разрастване на този канал за продажби и достигане до потенциални клиенти. 

Въпреки това афилиейт маркетингът е имал доста лоша репутация в миналото.

Истински ли е афилиейт маркетингът?

Съществува разбирането (мит), че всички компании, които предлагат афилиейт са измамници или предлагат трафик с ниска стойност и продажби. Това всъщност не е вярно. Истината е, че афилиейт програмите могат да бъдат наистина с много висока стойност за всички по веригата. 

През последните 10 години съм работил с доста различни афилиейт програми в различни индустрии. В тази статия ще споделя, това което открих, че работи добре и дава добри резултати. Ще се опитам да ви покажа как работи афилиейт маркетингът, какви видове афилиейт програми съществуват днес и как можете да започнете своето приключение в афилиейт маркетинга и да го превърнете в бизнес.

Предизвикателствата пред афилиейт маркетинга

Когато започвах своите първи стъпки в афилиейт маркетинга дори и не подозирах какви възможности предлага. Възможности за бизнесите бързо да достигнат до нови и свежи аудитории от потенциални клиенти, които да превърнат в клиенти благодарение на своите партньорски програми.

Освен това афилиейт маркетингът се е доказал като сериозен канал за привличане на качествени клиенти. Въпреки всичко обаче, все още има хора, които определят термина афилиейт като “мръсна’ дума. 

За всичко това си има причина. Част от първите афилиейт програми си бяха наистина измамни схеми, които просто трупаха нови последователи благодарение на препоръки, след което тези нови последователи трябваше да поканят други нови членове, за които те трупаха някакви точки или комисионни. Но тези точки или комисионни никога не се изплащаха. Аз също се бях хванал на въдицата на подобен сайт- clckbux или нещо подобно.

Дълго време сайтовете, които наистина даваха резултати бяха сайтовете за Купони и сайтовете са сделки. Първите все още не са развити у нас, въпреки че има някакви опити за това (http://drivo.bg/), докато сайтовете с оферти са доста добре развити и широко познати и в България (https://vsichkioferti.bg).

Много брандове и търговски марки, които имат партньорски програми не могат добре да определят дали трафикът, който идва от мрежата от сайтове на техните партньори води до увеличаване на продажбите и печалбите или само надува разходите на компаниите.

Какво е афилиейт маркетинг и как работи днес

През последното десетилетие, напредването на технологиите дава силно отражение на подобряването на цялата афилиейт индустрия. С ръстът на средствата, с които вече всеки може да създава съдържание и да го разпространява в социалните мрежи, хората занимаващи се с афилиейт расте значително всяка година. 

Инструментите за проследяване на кампаниите стават все по-добри и по-прецизни. Това позволява по-добро вземане на решения и подкрепят по-голямо разнообразие от методи за промоция.

Като допълнение към стандартното проследяване на направени продажби, вече могат да се проследят цели чрез телефонно обаждане, чрез специални кодове за отстъпка (вземи 10% отстъпка от OZONE.bg с код dimitkoster), могат да се проследят потребителите използвали различни устройства. 

Прозрачността сега е обичайна и очаквана, като по този начин се стимулират по-силни практики на т.нар. white-hat практики от страна на афилиатите. Има много възможности за промотиране на продукти или услуги в различни ниши.

Какви видове афилиейт маркетинг програми можем да видим в днешно време?

До тук придобихте представа за това от къде е тръгнал афилиейт маркетингът и с какви предизвикателства е трябвало да се справя през различните си периоди. Но знаете ли как изглеждат днес афилиейт маркетинга?

С удоволствие мога да кажа, че има различни възможности, от които да се възползвате в днешната все по-дигитална обкръжаваща ни среда. Можем да разделим съществуващите афилиейт програми на няколко основни групи:

Общо съдържание, медийни сайтове и мрежи 

Това са всички сайтове със стряскащи заглавия, които виждате във Facebook. Представете си организация, която е собственик на няколко десетки подобни сайтове и има висок трафик. Може да се възползва доста добре от този трафик, който да превърне в купувачи, ако им предложи продукт или услуга, който отговаря на интересите на хората, които посещават сайтовете.

Сайтове за ревюта и сравнение на цени

Тези сайтове не са много популярни у нас, но се радват на изключителна популярност, особено в САЩ. Тези сайтове обикновено представят нови продукти на специално подбрана аудитория, като правят в същото време и сравнение на сходни продукти. Всеки продукт води до сайт на търговец или производител на който го продава. Ако имате сайт със съвети за създаване на сайтове можете да правите ревюта или сравнения на хостинг компании, ревюта на различни теми и добавки за подобряване на сайтовете. Това може да бъде като обикновен сайт или блог – така и видео ревю. Все повече хора предпочитат да гледат видео, вместо да четат блог. 

Приложения

Също не много популярен метод у нас, но доста добре работещ в САЩ и Англия. Това са стратегически партньорства, на базата на които се представят продукти или услуги пред точната и сегментирана аудитория. Пример за това са някои приложения за пазаруване, които могат да ви помогнат да намерите най-добрата цена за чифт маратонки или най-добрата оферта за кафе машина. Подобен пример у нас е сайтът VsichkiOferti, който предлага агрегирани оферти от различни сайтове. 

Блогъри, влогъри и инфлуенсъри

Няколко думи, които до преди няколко годините не съществуваха, но които днес почти няма човек, който да не е чувал поне веднъж. А и по-голямата част от подрастващото поколение иска да се превърне в такъв. Блогърите са хора, които имат свое пространство в интернет, в което споделят свои виждания и мисли с последователите си. В същото време могат да представят продукт или услуга, които те самите използват или от които са доволни и биха помогнали за разрешаването на даден проблем на техните последователи. За такъв пример на българин влогър (прави клипове основно в YouTube) e Павлин Желев, който поддържа Youtube канал със съвети за любителите на мотоциклетите и дългите пътувания. 

В последно време (2-3 години) има и много други българи, които имат знания, експертиза или просто екстравагантност, които се харесват на много хора. Така те увеличават своите почитатели (subscribers) в социалните мрежи, пред които могат да представят различни продукти или услуга. Част от тях използват афилиейт програми на различни сайтове, от които получават някаква комисионна (между 2-3% за физически продукти и стигаща до 30-40% са някои софтуерни продукти). 

Курсове, работни групи и събития на живо

Подобни събития или безплатни обучения и уебинари се организират с цел да се даде някаква полезна стойност на аудитория, която има интерес по темата. Подобни събития са с различна продължителност, но обикновено до края остават само най-запалените и ентусиазирани участници. Много често в края на уебинара или живото предаване има по-малко от 50% от първоначалната група, която е и може би най-склонна да закупи продукт / услуга / обучение, които в крайна сметка са и целта на домакина на подобно събитие. В края на събитието се представя и продукт / услуга, които обикновено имат отстъпка за много кратък период от време. При този тип събития може да се предложи както собствен продукт така и партньорски (афилиейт) продукт.

Без значение от избраният метод или комбинация от тях, за да имате успех в дългосрочен план трябва да заложите на автентичността. Това е и правилният път за  растеж на печалбите, който следват успешните афилиати.

5 вида съдържание за афилиейт маркетинг

Как да станете афилиат

Също какво предприемачеството, така и успешния афилиейт бизнес отнема време, търпение и постоянство. За да бъдете успешни трябва да имате правилна стратегия и да я изпълните по правилен начин. Ето няколко съвета за малки победи в афилиейт бизнеса:

Създайте си стратегия

Какъв проблем разрешавате с продукта или услугата, която сте избрали? В каква ниша е вашият продукт и кои са вашите потенциални клиенти? Къде можете да ги намерите? След като си отговорите на въпросите по-горе направете план как можете да стигнете до там, като предлагате нещо ново или да го предложите по различен и уникален начин. След това създайте своя марка (бранд), която да внушава и да се разпознава като това, което искате да постигнете с избрания от вас продукт. Остана само да създадете екшън план за изпълнение на стратегията и колко време ще ви отнеме.

Бъдете автентични и уникални

Без значение дали искате да бъдете Гласът на уникална ниша или индивидуален блогър, трябва да се чувствате комфортно с това, което правите. Хората обичат да се свързват и да следват други хора, които имат уникални послания.

Създайте собствен бранд и марка

Винаги работете за това да бъдете разпознаваеми. Поддържайте добър имидж и бъдете също така внимателни към своята аудитория. Старайте се да увеличавате своята аудитория, но я поддържайте достатъчно “чиста”. Нямате нужда от 100 000 човека, които се интересуват от бебешки продукти, ако промотирате стойки за мотоциклети.

Бъдете честни със своите последователи

Доверието е една от най-скъпите валути в днешно време. Бъдете честни със своите последователи. Не промотирайте продукти или услуги, които вие лично не бихте използвали.  Бъдете искрени с това, че може би ще спечелите някаква комисионна ако част от вашата аудитория направи покупка.

Научете се да анализирате данни

Има изключително много инструменти – платени и безплатни, които ще ви помогнат да разберете какво се случва. Трябва да можете да “четете” и разбирате данните, които ви дават всички тези инструменти, за да знаете какво от това, което правите дава резултати и кое не дава резултати. Също така трябва да знаете как да определяте своя маркетингов бюджет и колко можете да си позволите да дадете за реклама за привличането на един клиент. За мен изключително полезно беше обучението в програмата на DigitalPro (статия може да намерите тук)

Бъдете изобретателни

Напишете си домашното. Вижте какво правят вашите конкуренти. Намерете нещо, с което не се справят добре – превърнете го в своето най-силно оръжие. Ако знаете, че всички, които предлаг подобни услуги или продукти рекламират във Facebook, опитайте да достигнете до аудиторията ви през различен канал. Или път пробвайте различна оферта с допълващи се продукти. Експериментирайте.

Не вярвайте в Митове

Афилиейт маркетингът вече не е онази пирамида от сайтове, които само искат да ви вземат парите. Всъщност това, на което искам да ви акцентирам е, че афилиейтът може да бъде печеливш и има бъдеще – особено на недостатъчно развит пазар като нашия.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments