Първа продажба в онлайн магазин

Как да направите първата си продажба в онлайн магазин

5 1 vote
Рейтинг на статията

Онлайн магазин. Готов!

Вече имате онлайн магазин. Честито! Не беше трудно да го направите, нали? Трудната част тепърва предстои. Най-трудна е може би първата продажба. Когато аз стартирах първия си онлайн магазин www.tzona.bg, знаех че ще бъде трудно. Не очаквах скоро да генерирам някакви продажби. Това беше още един онлайн магазин, предлагащ сходни продукти на сходна цена като още доста други. Към онзи момент имах голямо желание да имам онлайн магазин и нямах търпението да търся уникален продукт или услуга, с която да се отличавам. Просто така беше по-лесно. 

Заложих си един реалистично-песиместичен срок от 3 месеца, в който трябваше да направя първата си продажба. Бях много изненадан, когато тя дойде само няколко дни след старта. По-точно дойде на 11-ия ден от старта. После още една в същия месец. И 6 поръчки във втория месец. До края на третия месец вече имах около 20 поръчки. А бях си заложил като цел да имам поне 1.

Как да направим първата си продажба?

Сигурно няма универсално правило. Сигурно за различните бизнеси има различни начини. Ще ви кажа какво направих аз, за да дойде първата ми поръчка.

След като премина ентусиазма от това, че вече имам онлайн магазин, трябваше да помисля и как ще правя пари от него. А за да печелиш, трябва да продаваш. За съжаление не се бях подготвил с някакъв план за това как ще продавам преди да стартирам магазина. Да, имах някакви идеи, но това не беше план.

ТОП продукт
Adidas Performance QT Racer 2.0
84.99 лв.

Спортни обувки Adidas Performance QT Racer 2.0 от Fashiondays

Поръчай
  • Обади се на приятел – това беше първото нещо, което направих. Написах няколко десетки имейла към мои приятели и познати, с които ги информирах, че съм стартирал онлайн магазин и ще им бъда благодарен ако хвърлят едно око и ми дадат обратна връзка. Ако пък си харесат нещо – ще мога да им дам и отстъпка. Същото направих и с голяма част от Facebook приятелите си. Приятелите и познатите са първите, към които смятам, че трябва да се обърнете за популяризиране на вашия онлайн магазин. Но ако го правите – не изпращайте един имейл към всички едновременно. Това показва неуважение към отсрещния човек. Използвайте лично послание към всеки.  Помолете ги за съдействие за популяризиране на вашият онлайн магазин – не за покупка.
  • Социалните мрежи – в зависимост от това какъв продукт предлагате, е задължително да присъствате в социалните мрежи. Facebook е задължителния инструмент за популяризиране, но далеч не е единственият. Instagram и Pinterest са също много полезен инструмент, ако продавате продукти, които могат да се представят добре със снимки. Обикновено това са физически продукти – модни аксесоари, бижута, картини, облекло, стикери и т.н.
  • Блог с ревюта на продуктите – не е достатъчно да напишете параметрите и техническите характеристики на продуктите, които продавате. Добре е  да покажете на вашите клиенти как може да се използва продукта и какъв техен проблем може да разреши. Ако можете да направите и видео ревю с реалния продукт ще бъде още по-добре. Това отнема доста време и най-вероятно няма да можете да направите с всички продукти, но си заслужава. Това ще ви отличи от 99% от конкурентите ви, които купуват продукта от същите доставчици и използват същите описания и снимки. Видео ревюто е задължително и ако клиентът не може да дойде на място и да види продукта.
  • Създайте email лист с потенциални и реални клиенти – използвайте някоя от платформите като MailChimp, които ви дават възможност да събирате списък с имейл адреси. Използвайте този списък като възможност да информирате абонатите си за новите продукти, услуги и промоции, които предлагате. И не само. Ако отделите малко време да селектирате вашият списък по пол, имена, рожденни дати – можете да изпратите и пожелания за имен ден и рожден ден, 8-ми март, Коледа, Великден. Не изпращайте само емейли с оферта за покупка.
  • Реклама – ако искате да правите сериозни продажби – трябва да обърнете внимание и на рекламата. Няма как да продавате и получавате поръчка след поръчка ако разчитате само на безплатни методи за популяризиране. Платената реклама в правилния канал ще ви се отблагодари многократно. Подберете такива канали за реклама, където ще намерите вашите потенциални клиенти.

🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


И между другото. Първата ми поръчка дойде от приятел, който купи телефон за баба си.

Ако искате разгледайте моите онлайн магазини и ако си харесате нещо ще ви дам 10% остъпка от www.motozavar.com.

За да вземете отстъпка – използвайте код DIMITKOSTER и на двете места. Кодът ще бъде валиден до 30.04.2017

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments