fbpx
Начало - Афилиейт – предимства и недостатъци

Афилиейт – предимства и недостатъци

Афилиейт

В тази статия няма да се спирам какво представлява афилиейт маркетинг и как работи.

Който се интересува от това може да намери достатъчно информация в интернет. За по-мързеливите – ето ТУК можете да прочетете какво е афилиейт.

По-скоро ще се спра на това какви са предимствата и недостатъците на този вид онлайн бизнес от личния ми опит. За различните хора може да има различни предимства и недостъци, но днес ще опиша защо аз се занимавам с афилиейт и какви са рисковете.

Първи стъпки в афилиейт маркетинга


Първата ми среща с този бизнеса беше през 2009 година. Тогава за първи път чух за афилиейт и направих първия си сайт. Той беше за козметични продукти на CrocMint.

Всъщност, точно тогава направих и първия си сайт. За около 3 месеца сайта се чупеше многократно, тъй като всичко, което правих беше на принципът проба – грешка. Не успях да направя нито една продажба, защото бях избрал грешната аудитория, пред която да представям продуктите. 

Ако трябва да обобщя този първи опит – мога да го нарека провал. 

Но и научих доста неща и полезни уроци, които използвах на по-късен етап.

Този и следващите няколко опита ми показаха какво трябва и какво не трябва да се прави при афилиейт маркетинг. Как да избираме афилиейт партньори и как да достигаме до потенциалните си клиенти. Всичко това, ще споделя по-долу в статията.

Избор на парньори / мрежи


При стартирането на афилиейт сайт трябва да си отговорите на един много важен въпрос. 

Какво ще промотирате и как? 

След като сте си отговорили на този въпрос е добре за изберете подходящ афилиейт парньор или афилиейт мрежа (аз лично предпочитам вторите), с които да работите.

Когато правите своето проучване е добре да се поинтересувате от опциите за изплащане на комисионна. Проверете можете ли да се възползвате като частно лице или като фирма. Какви са сроковете за изплащане на комисионни и каква е минималната сума за това.

Освен това е много важно дали партньорите предлагат готови банери и линкове. Пускат ли промо условия, има ли игри за афилиатите.

Много важен елемент, който трябва да проверие е периодът на отчитане на бисквитките. Обикновено той е 30 дни, но има и търговци, които предлагат 90 и дори 180 дни.

Недостатъци


Ако изберете да работите на принципа на афилиейт маркетинга е добре да имате предвид следните няколко недостатъка:

Препоръчвате (продавате) чужда услуга, за което получавате комисионна (5%-20%).

Помислете дали няма да е по-добре да продавате собсвена услуга и да печелите повече. Щом някой ви дава 10% (това е средната комисионна), това означава, че и и за него остават поне още толкова и дори повече. Ако успешно промотирате продукт, за който получавате 10%, не е лошо да помислите сами да започнете да го продавате и да взимате по 20% печалба.

Нямате влияние както върху клиента, така и върху продуктите (качество, наличност).

Това е сериозен недостатък, защото не знаете дали след като сте инвестирали 100-200 лв. за реклама ще има достатъчно налични бройки за всички клиенти, които ще изпратите. Също така, след като вече веднъж сте изпратили клиент към търговецът и той е направил поръчка, вие вече нямате влияние върху него. Данните за клиента вече са при търговецът, който може да си направи мейл листи, които да използва по-късно, без да се налага да ви плаща комисионни.

Зависими сте от афилиейт партньора ви.

Ако той реши да спре своята афилиейт програма – вие няма да има какво да препоръчвате. Може да се окаже, че сте инвестирали в разработването на сайт, докарването на трафик, платена реклама и т.н. и в един момент от всичко това да няма смисъл, защото афилиейт програмата е спряна.

Аз имах такъв случай с една афилиейт програма, с която работих около 6 месеца и получавах добри приходи от нея. Но….. е един хубав ден търговецът каза, че вече спира програмата. И аз трябваше да търся друга ниша.

Необходимо е да имате таргетирани клиенти, които имат интерес към продуктите.

Това означава, че ако искате да работите на принципа на афилиейт с няколко различни стоки (часовници и детски играчки) ще са ви необходими различни сайтове. Това пък от своя страна ще ви струва допълнителни пари за изграждане на сайтовете, за докарване на трафик и др.

Трябва да имаме фокус.

Опитът ми показа, че е по-добре да докараш 100 силно таргетирани клиенти, отколкото 2000 случайни. Няма никакъв смисъл да предлагате продукт за косопад, на момичета, които харесват котенца във Facebook.

Предимства


Както монетата винаги има две страни, така и този вид бизнес, освен недостатъците, които споменах по-горе, има и редица предимства. Ето най-силните страни на афилиейт бизнеса.

Можете да започнете дори и с малко пари.

Не е необходимо да инвестирате голяма сума – за стока, за реклама, за заплати, за доставка, за онлайн магазин. Това, което ви е необходимо са 15-20 лв. за домейн, 40-50 лв. за хостинг. На малко по-късен етап е добре да отделите на около 100-200 лв. за качествена реклама на силно таргетирани клиенти.

Можете да го започнете като допълнителен бизнес. Захващайки се с афилиейт, това може да ви бъде допълнителен бизнес. Не е необходимо да напускате настоящата си работа или да спирате работата си по сегашния си бизнес или проекти. Необходимо е да само отделяте известно време за да поддържате своя афилиейт бизнес.

Получавате пасивни доходи. Доходите, които получавате от афилиейт са много близо до така желаните пасивни доходи. Това е така, защото след като се регистрате за желаната афилиейт програма, направите сайт, напишете няколко статии и / или ревюта на продуктите и започнете да докарвате приличен трафик – няма да се налага много, много да се занимавате с това.

За пример мога да дам една от афилиейт програмите, която ми носи средно около 300 лв на месец. За участието си в тази програма съм направил регистрация за около 10 мин и съм написал ЕДНА статия, описваща услугата (което ми е отнело около 30 мин). И така с работа за 40 мин, вече повече от 2 години тази статия за афилиейт програма ми носи 300 лв. на месец. Парите ги получавам всеки месец, без да се налага да правя нищо допълнително.

Можете да избирате продукти, които ви харесват. Съществуват стотици и дори хиляди програми за афилиейт. Това означава, че може да избирате продукт, от който разбирате или такъв, който вие интересен да промотирате. Най-добре ще успеете да промотирате продукт, който ви допада и имате лични впечатления от него.

Афилиейт програмите ви дават гъвкавост. Можете често да сменяте продуктите, които промотирате. Това означава, че можете да избирате да промотирате сезонни стоки – за Коледа и Нова година, продукти за лятото и морето, продукти за започване на учебната година. Или просто за няколко месеца да има модни течения, от които да се възползвате.

Сами избирате работното си време. Когато се занимавате с афилиейт вие сами избирате кога да го правите. Вечер след като детето заспи, сутрин преди работа, през обедната почивка или през почивните дни. Естествено ако отделяте повече време, може да очаквате и по-добри резултати.

Ако още се чудите дали това е подходящо за вас вижте статията Как да започнем афилиейт бизнес

2 thoughts on “Афилиейт – предимства и недостатъци”

  1. Pingback: Допълнителни доходи за свободните ви пари – DimitkoSter

  2. Pingback: 5 начина за генериране на допълнителни доходи още днес – DimitkoSter

Споделете Вашето мнение с нас

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.