Начало - Уроците на Стийв Джобс

Уроците на Стийв Джобс

Уроците на Стийв Джобс
4 1 vote
Рейтинг на статията

Стийв Джобс е легенда! Мисля, че няма две мнения по въпроса!

Преди известно време прочетох книгата на Леандър Кейни „В бизнеса със Стив Джобс“. В книгата има доста ценни съвети, които всеки, който се занимава с бизнес, е добре да прочете. Това са наистина ценни съвети, които ще ви помогнат да разберете начина, по който Джобс управлява Apple.

Това са ръководни принципи, които помагат на Стив Джобс да доведе компанията до върха. Ето и най-ценните според мен съвети:

Бъди непоколебим

Джобс съветва човек никога да не се колебае. Когато сте изправени пред дилема, е много по-добре да вземете решение. Дори и това решение да е грешно – то ще ви даде знание, че така няма да се получи. 

Вече ще сте с една крачка по-близо до решението, защото ще знаете, че така не се прави. Да вземете грешно решение е много по-добре от това просто да стоите и да се чудите какво решение да вземете.

Бъди деспот. Някой трябва да раздава заповеди


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Да, звучи малко стряскащо, нали? Но това е самата истина. Компания не се управлява с консенсус и демокрация. Колкото и деспотично да звучи това е самата истина. Бизнесът не търпи мекушавите.

Ако трябва да се вземе бързо решение, трябва да има кой да го вземе. Ако трябва да се свърши „мръсната работа“, някой трябва да нареди тя да бъде приключена. Ако се остави на хората сами да решават ще има много несвършена работа.

Не се страхувай да започнеш от нулата

В нашата образователна система грешките, провалът не се толерират. Ако имаш двойка в училище ти се карат. Ако имаш неупешен брак си заклеймен като „разведен“ (в едни други време, дори това се записваше в паспорта). Въобще това да сгрешиш е нещо страшно, защото „Какво ще си кажат другите?“. 

Мисля, че това схващане е и до голяма степен пречка голяма част от хората да не опитват да правят нови неща. Да започнат свой бизнес или да работят по проект, който им носи удовлетворение. Страх да не се провалим.

И именно поради тази причина е пълно с хора, които мрънкат как работата им е скапана, как шефа им за нищо не става. Но продължават да ходят на работата. Защото ги е страх да не се провалят. Още по-вече ги е страх да започнат нещо ново, нещо от нулата.

Ако веднъж си постигнал нещо, няма причина да не успееш отново.

Работи само са първокласни играчи и уволни некадърниците

На всякъде около нас има успешни хора, служители, колеги. Има и такива, които колкото и да се опитват (а някои дори и не опитват) остават посредствени. Не защото са лоши хора – просто са лоши специалисти и лоши служители. Нали знаете за принципът на Парето?

Талантливите служители са уникално конкурентно предимство. Това е нещото, което те отличава от конкуренцията. Не продукта, не цената, не гаранционните условия. Служителите – те са най-ценния актив на една компания. Те ще ти помогнат да изпревариш конкуренцията.

В същото време всяка компания има служители, които не си дават много зор. Те не помагат. Дори пречат. Не отлагайте да се освободите от хората, които не ви вършат работа. 

Колкото повече отлагате – толкова повече пари губите. Колкото повече отлагате да вземете това решение – толкова по-трудно става да се отървете от тях. Те са като гнилите ябълки. Достачно са само няколко за да заразят и тези, които са отличници.

Няма проблем да бъдеш задник, но го прави със сърцето и душата си

Не е необходимо всички да ви харесват. Вашата работа е да взимате правилни и успешни бизнес решения. Не да се харесвате на всички. Колкото и да се опитвате да се харесате на всички – винаги ще има недоволни. 

Взимайте решенията, които смятате, че трябва да вземете. Дори и някой да пострада. Но бъде послевателно. Спазвайте принципите и не правете компромиси. 

Влагай страст в работата си

Начинът, по който се отнасяте към работата си е видим както за шефовете, така и за колегите и служители ви. Това е заразително.

Трябва да бъдете пример за служителите. Не правете неща, които не искате те да правят. Ако нямате позитивно мислене, няма да постигнете и положителни резултати.

За да накараш някого да свършо нещо – опри ножа до кокала

Стийв Джобс, смята, че за съжаление хората са мързеливи. Ако не ги заставите да направят нещо, голяма част от тях няма да си мръднат пръста. Напълно съм съгласен с това твърдение, тъй като през последните 20 години, в които се занимавам с продажби, това твърдение се е доказало многократно. Сигурно сте чували за принципът на Моркова и Тоягата.

Практиката показва, че тоята е доста по-ефективна.

Защо?

Защото хората са тук за заплата. Нищо повече.

Направете така, че да си заслужат заплатата.

Стани велик тиранин

В това да сте тиранин няма нищо лошо, според Стив Джобс. Но освен страх трябва да вдъхвате и доверие. Хората ви трябва да могат да ви се доверяват.

Те трябва да знаят, че ако не си свършат работата ще се ядосате. Но също така трябва да знаят, че ако имат проблем вие ще им помогнете. Ще ги защитите.

Бъди гъвкав

В бизнеса, както и в живота оцелява този, който е готов да се променя. Помните какво се случи с Nokia и Polaroid, нали? Не се промениха и изчезнаха от картата на бизнеса.

Винаги приемайте новите възможности. Опитвайте нови неща. Гледайте какво правят по-успешните от вас и се опитвайте да го адаптирате в своя бизнес.

Крадете добри идеи. 

Изгаряйте мостове след себе си

Странен съвет. Но Джобс казва, че ако няма къде да избягаш, си принуден да останеш и да се бориш. Няма по-голяма мотивация от това да знаеш, че няма обратен път. Няма лесен изход. Трябва да покажеш най-доброто, на което си способен.

Захващай се за работа

Най-добрият начи да се справите с нещо, е като започнете да бачкате. Запретнете ръкави и започнете веднага. Никой няма да ви каже „Благодаря“, колкото и усилия да сте положили. Важни са резултатите. Никъде не плащат за усилия, а за постигнати резултати.

4 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: