illuminated qoute board

Мотивация или как да останем мотивирани в трудни моменти

5 2 votes
Рейтинг на статията

Какво е мотивация? 

Според Wikipedia мотивацията е движещата сила към постигането на определени цели.

Има десетки и дори стотици статии, изследвания и книги по темата за мотивацията. Голяма част от тях повтарят едни и същи мантри. Някои от тях са оцелели през времето, други са опровергани.

Тази статия няма за цел да оспорва теориите за мотивация или пък да претендира за покриваща всички аспекти на мотивацията. 


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Напротив.

Тя е продиктувана от лична история и опит.

История за мотивация от днес

Преди няколко седмици реших да вляза в по-добра спортна форма, която включва режим на хранене и спорт. Реших, че три дни в седмицата ще тичам по 5 км. Дали са много или малко и дали това е правилото решение, няма да коментирам.

Днес ми беше точно такъв ден, в който трябваше да направя своите 5 км. Да обаче, времето навън беше мрачно, студено (7 градуса) и леко валеше. И така, реших, че днес не е най-готиния ден за тичане и го оставих за утре.

След това се приготвих и заведох дъщеря ми на училише. И докато се връщах към вкъщи минах покрай парка в квартала. Казах си  – добре де, ще направя само 1 км, колкото да не пропускам деня.

Началото беше кошмарно. Краката и коленете ме боляха и си казах – само да направя 1 км и спирам. И така направих този първи километър. След това си казах, хайде да се опитам да направя още един. И след 6 минути бях изминал още 1 км. Тогава, вече се почувствах по-добре. Явно тялото ми влезе в ритъм и си казах, ще направя още един километър и ще преценя след това.

След 3 километра, целта ми от 5 вече изглеждаше почти изпълнена и реших, че ще ги направя.

И така в деня, в който бях реших, че няма да тичам си изпълних поставената цел

Защо малките победи за важни за мотивацията

Тези 5 км и историята по-горе може да изглеждат незначителни и маловажни. Но за мен, това беше малка победа на съзнанието над тялото. Защо е важно? Защото днес тичах 5000 метра повече, отколкото мислех, че ще направя в началото на деня.

Тези 5 км ме приближават с още една стъпка до месечната цел от 60 км. Това са 8.33% по-близо до целта.

Ами ако това не беше тичане и километри, а спестяване и пари? След днешния ден, щях да имам 8.33% повече спестени пари спрямо поставената цел.

Ето защо, малките стъпки и малките победи са по-важни. Точно затова и една от любимите ми книги е Атомни навици

По добре е днес да тичам 1 км или да спестя 1 лв., но да го правя редовно – всеки ден или три пъти в седмицата, отколкото да тичам 10 км веднъж в месеца или да спестя 5 лв на седмица.

Мотивация за тичане, спестяване и инвестиране

Няма значение дали търсите мотивация за спортуване, спестяване, инвестиране, правилно хранене, допълнителни доходи или нещо друго. Има няколко важни стъпки преди това, които ако бъдат изпълнени правилно, ще ви помогнат да се мотивирате да ги изпълните и да останете мотивирани докато ги изпълнявате. 

Поставете си цели

Това е задължително условие ако искате да постигнете нещо. Трябва да имате точна, ясна и измерима цел. Това са т.нар. SMART цели.

S – specific, целта трябва да бъде специфична и обяснена много ясно

M – measurable, целта трябва да може да бъде измерена

A – achievable, най-важното е целта да бъде постижима;

R – result-oriented, да бъде насочена към конкретен резултат

T – time bound, целта трябва да има конкретен период от време или крайна дата

Ако вземем примера по-горе с тичането, аз имам следната цел:

Искам да сваля 8 килограма, за 90 дни, като тичам по 5 км три дни в седмица, намаля сладките неща (на които съм голям фен) и наблегна на салати и немазно месо. Освен това, поне още 2 дни седмицата тренировка с тежести или тренировка на лостове (набиране и кофички).

Визуализирайте постигането на целта

Може да звучи тъпо, но наистина трябва да се опитате да си представите не само крайния резултат (вече постигнатата цел), но пътят, по който минавате и действията, които трябва да предприемете, за постигане на целта.

Мотивацията идва, когато имате точна и ясна представя какво искате и как да го постигнете. В началото може да не знаете какви ще са всички стъпки към постигане на целта, но поне трябва да имате посоката.

След като започнете с малките стъпки, ще ви дойдат идеи за следващите действия

Планирайте как ще постигнете целите

Планирането е от изключителна важност за постигане на целите. Освен това, планирайки, вие ще останете мотивирани през целия процес. Ако нямате план, е много лесно да се объркате какво трябва правите и кога да го правите. 

Ако искате да погасите предсрочно кредит трябва да имате план. Този план трябва да включва създаване на месечен бюджет, създаване на авариен фонд, намаляване на разходите, заделяне на допълнителни средства за погасяване на кредита, създаване на допълнителен паричен поток.

Това са много малки действия, но те водят след себе си постигането на голямата цел. Без такъв план ще се лутате и след като не постигате прогрес, ще загубите своята мотивация.

Ако намирате статията за полезна – може да я изпратите на приятел – Изпрати по имейл

Действайте днес, дори и да ви се струва гадно

Имате цел. Имате план. Ако не започнете да действате сега – ще се провалите.

Ако целта ви е да спестите за нова кола, екскурзия, за погасяване на кредит – спрете да четете. Извадете си порфейла и отделете 10% от това, което имате налично и го заделете в кутия, буркан, плик, на който да напишете целта, за която ще спестявате.

Ако целта ви е да спортувате – спрете да четете. Направете 5 лицеви упори и 10 клякания. Направете го сега!

Използвайте моментите, в които си мислите за посгитане на целите и моментума, за да направите първата или следващите, макар и малки стъпки към постигане на целите.

Извървете допълнителната миля

To go the extra mile е популярен израз в английския език. Ако кажете, че някой е готов да измине допълнителната миля, имате предвид, че той е готов да положи специални усилия, за да направи или постигне нещо.  

Да извървите допълнителната миля означава да направите нещо, което досега не сте правили. Да положите допълнително усилие. Ако тренирате 2 пъти в седмица, започнете да тренирате 3 пъти. Ако спестявате по 100 лв. на месеца, започнете да спестявате по 110 лв. Схванахте идеята, нали?

Ако все пак има моменти, в които губите мотивация не се отчайвайте и не се отказвайте. Такива моменти ще има. Точно затова трябва да имате план и да се придържате към него, дори и да ви липсва върховната мотивация.

Бих препоръчал да прочетете книгата Зов за завръщане: Арнолд Шварценегер. Моята невероятна история

Ще се радвам да споделите и вашите методи за мотивация като коментар под статията.

Подобни статии

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments