5-uroka-za-lideri

5 урока за лидери от изпълнителния директор на Уолт Дисни

5 1 vote
Рейтинг на статията

„Моето най-велико приключение – уроците, които научих за 15те си години като изпълнителен директор на Уолд Дисни Къмпани“ е заглавието на книгата с автор Робърт Айгър. Той е бил начело на компанията 15 години и в книгата споделя своя опит изпълнен с предизвикателства. Всеки може да се съгласи или не с тези 5 урока, които той споделя, но със сигурност ще ви накара да се замислите.

Трябва да ти пука за хората. Хората са най-ценният ти капитал

Да си почтен в отношенията си с тези, които работят под твое ръководство, е веруюто на Айгър. Не да създаваш впечатление, че грешките са без значение, а да създадеш среда, в която хората могат да разчитат на справедливост, на еднакви критерии, на втори шанс.

Изцяло съм съгласен с това твърдение. Като човек, който се е занимавал с продажби и имам 17 години опит в продажбите и управлението на екипа, мога твърдо да заявя, че хората правят успеха на една организация. Въпреки, че много често. всички са съгласни с това твърдение, то реално не е така. Често HR u изпълнителни директори обясняват как хората са най-ценния капитал в компанията, а в същото време правят голямо съкращение на персонала. Или пък правят спорни социални програми, които са чист PR.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Това е отнася особено за служители в отдели като продажби, където резултатът от работата е много ясно измерим. Служителите са „най-ценният актив“ докато носят продажби и печалба. Когато има спад в продажбите, започва едно различно отношение.

Не така стоят нещата с други отдели в една компания, където дали някой е свършил работата или не, не може да бъде точно и изцяло измерена. Човеците в една организация създават екипи. Екипите – отдели, а отделите

Не се бой да си признаеш, че си сгрешил или че не знаеш нещо

Той (Робърт Айгъл) учи през целия си живот – учи как се прави телевизия, учи как се ръководи компания, учи как се печелят съмишленици за някоя грандиозна и смела идея. Ако не знае нещо – пита. За него истинският авторитет идва от това да осъзнаваш кой си, не от фалшиво самочувствие.

Всъщност това, да знаеш всичко не е супер сила. Това е самозаблуждение. Най-добрите специалисти, спортисти, музиканти, са такива, защото не знаят всичко. Те са изключително добри в едно нещо. Роналдо, Меси, Марадона, Пеле – са уникални футболисти. Не знам дали могат да композират, но дори и да могат – не са най-добрите в това. В композирането шампиони са Бах, Моцарт, Бетовен и т.н.

Да си най-умният в стаята не е добра идея. Успешните бизнеси са съставени от екипи от хората, всеки от които е добър в нещо специално. Дизайн, технологии, реклама, продажби и т.н.

„Абе става …“ не ти върши работа. Трябва да е съвършено!

Робърт Айгъл отказва да приеме посредсвеносст. Вярва, че ако работата ти е да създаваш, то създай нещо велико. Негов учител в стремежа към съвършенството е Руун Арлидж. Не е лесно да следваш такъв образец, но си струва.

Ако се захващаш с нещо – давай 100% от себе си. Ако не си готов да даваш 100%, то не се захващай. Тук не съм напълно съгласен, че винаги всички трябва е съвършено. Може би има случаи, в които просто трябва да предприемеш действия, дори и не е перфектно. Но трябва отново да дадеш или направиш най-доброто, на което си способен. Не имитирай дейност.

Имаш 5-6, че и повече приоритета? Значи нямаш нито един

Планът ти трябва да е съставен с една-единствена мисъл в главата: Това е битката за душата на бранда

Научава го от консултанта Скот Милър, когато оглавява Дисни. Душата на компанията печели.

Мултитаскингът не работи. Точка. Всеки, който твърди обратното или се самозаблуждава или се примирява с посредствени резултати. Както споменах по-горе – не можеш да си перфектен в много области. Това се отнася и за целите и приоритетите ти. Ако правиш повече от едно действие в един и същ период от време, някои от действията ще се получават по-зле от други.

С две ръце препоръчвам книгата Единственото нещо, в която авторите задават въпроса: Кое е това единствено нещо, което ако направиш, няма да има нужда да правиш другите неща.

Ако новото те плаши, не си роден за лидер

Бъди новатор или умри! Робърт не се бои да повтаря многократно тази мантра. В индустрия, в която технологиите се развиват с шеметна скорост, да се боиш от нововъведения, е присъда. Именно новаторският подход на Стив Джобс е това, което импонира на Айгъл. И когато Disney придобива PIXAR, духът на новаторството се издига до небивали висоти.

Петте урока на Робърт Айгъл са взаимствани от сп. Мениджър м. VII 2022, а в тази статия съм допълнил и с моите коментари и допълнения към всеки от уроците на Робърт (в сивото поле под всеки урок). Ще се радвам да споделите и своето виждане в коментари под статията.

Моето най-велико приключение

Автор: Робърт Айгър; Издателство: Hybrid Books; Издание: Мека корица; Брой страници: 288

Робърт Айгър е роден през 1951 г. в Ню Йорк в семейството на ветеран от Втората световна война. Кариерата му започва през 1972 г. като водещ на колежанското телевизионно шоу Campus Probe, a две години по-късно постъпва на работа в Ей Би Си. През 1993 г. става вицепрезидент, а през 1994 г. – президент и изпълнителен директор. „Уолт Дисни Къмпани“ придобива телевизионната мрежа през 1995 г., а Айгър остава на позицията до 1999 г., когато е назначен за президент на „Уолт Дисни Интернешънъл“. През 2005 г. Айгър оглавява компанията и остава на този пост до 2020 г. По време на неговото управление „Дисни“ се превръща в най-голямата медийна и развлекателна корпорация в света

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments