business-idea

Как да валидирам моята бизнес идея

5 1 vote
Рейтинг на статията

Заслужава ли си моята бизнес идея да инвестирам пари и време?

Искате да стартирате собствен бизнес, но не сте сигурни дали ще бдъе успешен? Тогава не сте сами.

Един от най-големите проблеми, пред които се изправят хората, които искат да започнат собствен бизнес, е да потвърдят (валидират) своята бизнес идея и да разберат дали има клиенти готови да платят за продукта или услугата.

Според различни проучвания 7 от 10 бизнес идеи не се осъществяват или се провалят. Основната причина е, че този продукт или услуга не дава реална стойност на клиентите.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Така, че ако имате намерение за собствен бизнес първият въпрос, който трябва да си зададете е:

Има ли хора, които биха платили за моята бизнес идея?

Може да имате страхотна идея, но да няма клиенти, които биха платили за нея.

Как да избегнете този момент и да не попаднете в капана на прекалената еуфория?

Уверете се, че вашата идея за бизнес има потенциал да печели пари. Съсредоточете се върху валидирането на идеята си, преди за започнете бизнеса и да инвестирате голяма сума пари. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

Ето няколко идеи за това как други хора, които вече са минали по този път, са го направили и са валидирали своите бизнес идеи.

Говорете с хората около вас

Звучи като клише, но клишетата са такива, точно защото са ефективни и работят.

Един обикновен разговор с приятели, познати, настоящи клиенти, може да ви спести много проблеми в бъдеще и да ви осигури безценна обратна връзка.

Много хора пропускат този момент, защото си мислят: „Ако споделя, някой може „открадне“ моята бизнес идея.

Ползите от това да кажете на приятели и познати са много. След като споделите идеята си, може да се окаже, че има хора сред вашите познати, които са готови да купят. Това са ваши потенциални клиенти. Освен това ще получите обратна връзка от перспективата на клиент, за която може би не сте се сетили. Или пък да добавите услуга или функционалност, която би се харесала на реалните клиенти.

Използвайте Google

Имам предвид „наистина го използвайте“. Google не е само търсачка.

Зад търсачката стоят много мощни инструменти, които можете да използвате. Google trends и Adwords Keyword Planner са страхотни безплатни инструменти, които ще ви помогнат да се ориентирате в това какво точно търсят хората, и как това търсене е разпределено във времето.

Може да се окаче, че имате страхотна идея и преди 2 години е била много търсена, но тенденцията е намаляваща. Такъв пример може да се даде с един продукт – външна батерия (power bank). Преди няколко години имаше сериозно търсене, тъй като продуктът беше сравнително нов и интересен.

Имаше и една мания по играта Pokemon, която изцеждаше батериите на телефоните и се търсеха много външни батерии. След това обаче тази мания отмина, батериите на телефоните станаха по-добри. Търсенето на външни батерии не расте, както се вижда от графиката, дори напротив.

Adwords Keyword planner пък ще ви покаже какъв е обемът на търсенията и каква е конкуренцията. Трябва ви продукт или услуга с голям обем на търсене и малка конкуренция.

Ако използваме отново думата „външна батерия“ ще видим, че има между 1000 и 10 000 търсения, а конкуренцията е определена като средна. Чрез този инструмент, може да видите и други препоръчвани думи и фрази, които е добре да използвате, когато описвате своите продукти.

В крайна сметка, от двата инструмента, се „вижда“, че стартирането на бизнес за продажба на външа батерия, не е много добра идея.

По-малко е по-добре

Моята бизнес идея ще промени света. Тя е голяма. Супер голяма….., но изисква много средства, за да я осъществя. Затова си остава само ИДЕЯ.

Гокато имате наистина голяма идея, изискваща много ресурси, а вие не разполагате с тях, това ви пречи да започнете. Или пък има напрежение от това, дали няма да се провали и да загубите много пари.

Тук е моментът, в който трябва да използвате концепцията за MVP (minimum viable product) или т.нар. прототип.

Това означава да направите продукт или услуга, дори и да не е съвършена, но все пак да се доближава до истинския продукт. Това ще ви даде отговор на въпроса има ли хора, които биха си го купили.

Идеята за MVP е пуснете своя продукт или услуга на пазара. Не се страхувайе да покажете продукта такъв какъвто е в момента. Не е нужда да правите скъп и много красив website, да закупувате голямо количество продукти, да наемате склад, само за да се окаже, че продуктът има проблеми с продажбите.

Вижте още: Имате бизнес идея. А сега на къде?

Говорете с приятели и познати, обяснете им какво правите. Дайте им да тестват продука на много ниска цена или дори без пари. В замяна на това поискайте честна обратна връзка. Ако пък те са доволни – дайте им остъпка, ако го закупят сега и изчакат няколко седмици или месец, докато имате истинския продукт.

Не забравяйте, че валидирането на бизнес идеята ви отнема време, но си заслужава да го направите, за да сте сигурни, че инвестирате в жизнеспособен бизнес.

Имайте предвид, че дори след като сте провели проучване на пазара, тествали сте концепцията си и сте получили потвърждение от експерти, все още е възможно бизнесът ви да не е успешен.

Въпреки това, като предприемете тези стъпки, можете да увеличите шансовете за успех.

Важното е да започнете.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments