korona-virus-i-lichni-finansi

COVID-19 (корона вирус) и личните финанси

0 0 votes
Рейтинг на статията

Ситуация по време на Пандемия

Да. Ситуацията, в която се намираме в момента е меко казано нетипична.

  • Covid-19.
  • Карантира.
  • Пандемия.
  • Икономическа криза.

Какво ли може да очакваме през следващите няколко месеца? За сега никой не знае. Могат само да се правят догадки и предположения.

Едно обаче е сигурно. Очакват ни тежки месеци до края на годината. Вече има бизнеси, които затвориха. Други намалиха производствените си мощностти и работно време. Това от своя страна ще доведе до свиване на потреблението, а от там и на доходите на голяма част от служителите си.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Със сигурност много хора вече се притесняват за доходите си и се питат как да реагират в подобна ситуация, в която много от тях не са попадали до сега.

Лични финанси по време на криза

Не е необходимо човек да бъде експерт в банкиране или финансов консултат, за да се сети, че е необходимо да се направи преоценка и ревизия на годишния бюджет. Да се планират по-внимателно бъдещи покупки и дори да се отложат неизбежните такива.

Освен отлагане във времето на големи покупки, които не са от първостепенно значението е добре да се замислим и за следните няколко неща:

Възможност за генериране на допълнителен доход

Сега, както никога в последните 10 години се нуждаем до източник да допълнителни доходи. В тази статия можете да се подсетите защо е важно да имаме няколко и различни източника на доходи.

В момента много от големите платформи дават безплатен достъп до курсове и обучения, от които можете да се възползвате и да подобрите своите компетенции и да придобиете нови знания и умения. Възползвайте се сега и впоследствие това може да ви донесе допълнителни доходи.

Създаване на резервен фонд

Знам, че това е доста изтъркана тема и вече сте го чували многократно, но може би има защо. С парите, които ще спестите от отлагането на някои разходи или свиването на потреблението за ресторанти, дрехи и други глезотийки ще можете за сложите началото. Определете си сума, която да ви е достатъчно за поне 6 месеца, а дори и за 12 месеца. Това трябва да е вашата първа задача.

Създавайки си този авариен фонд, ще можете да посрещнете малко по-спокойно предстоящата рецесия и евентуалното ви намаляване на доходите или изникване на непредвидена ситуация. Имайки резервен фонд, при нужда няма да се налага да търсите пари на кредит, който после трудно ще изплащате.

Предоговорете условията си по кредити и ипотеки

Ако прецените, че има шанс да изпаднете в ситуация, в която ще бъдете затруднени да порещанете изплащането на месечните си вноски се свържете с вашата банка. Обяснете каква е ситуацията и се опитайте да предоговорите вашите условия.

В момента повечето банки са отворени за подобни преговори. По-добре да направите това сега, а не след като вече сте пропуснали няколко вноски.

Застраховайте се

Знам, че си мислите – Това на мен няма да ми се случи.

Грешите! И обикновено неприятностите се случват точно в най-неподходящият момент. Ако още няма здравна застраховка – сега е моментът да си направите. Добре е и да помислите за застраховка живот. Дано не ви се налага никога да използвате покритието по подобна застраховка, но трябва да помислите и за този вариант.

Не на последно място е добре да направите застраховка на автомобила и жилището си. Няма да е приятно да ви счупят стъклото на колата или да влезат с взлом у вас (нещо, което може да се очаква в период на рецесия) и да се налага да теглите кредит за ремонта, нали?

Подобни статии

0 0 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments