Защо пълното погасяване на кредитна карта може да се окаже най-добрата ви инвестиция

5 2 votes
Рейтинг на статията

Инвестиция – колкото по-рано, толкова по-добре

В статиите за лични финанси, независимо дали са в интернет, списания, книги или на други места, се дават съвети за силата на инвестирането, както и това, че колкото от по-рано започнете да инвестирате, толкова по-голяма печалба ще имате след време.  Естествено това има своята логика. Ако предположим, че икономиката е стабилна или във възход, инвестиция във акции или недвижими имоти са едни от най-добрите възможности за това парите ви да работят за вас.

Проблемът идва с това, че ние предполагаме стабилна икономика и икономика във възход“.  Спомнете си какво стана през 200о г. с тъй нареченият „дотком балон“. Много ИТ компании фалираха, а на други цените на акциите паднаха наполовина. Какво се се случи през 2008 г.? Няколко големи банки фалираха или изпаднаха в неплатежоспособност и с това оказаха влияние върху икономиката в цяла Америка и Европа. Вижте какво се случи само преди няколко седмици с няколко големи банки (Първа инвестиционна банка – ПИБ и Корпоративна търговска банка – КТБ) в България. Какво ще се случи след 3, 5 или 7 години, никой не знае.

В същото време голяма част от българските домакинства живеят на кредит – имат ипотечен кредит за жилището, в което живеят, възползват се от бързите кредити, които се отпускат толкова лесно, само с 1 обаждане по телефона или изпращане на смс. Всички банки предлагат в рекламите си изключително бързо и лесно одобряване за кредитна карта с лихви започващи от 15%. Взимайки предвид възможностите за лесен достъп до „чужди пари“, каквито са кредитите, средното българско домакинство има средно около 1000 лв задължения само по изплащане на лихвите по кредитите си, и това е сумата само за следващата една година. Погледнато реално това са пари, които просто човек губи.

Ако искате да получите консултация от професионалисти и да получите най-добрата оферта за кредит, използвайте услугите на професионален кредитен консултант.

Предсрочно погасяване  – най-добрата възможна инвестиция

Това, че имате кредит и плащане лихва не е фатално. Важно е да осъзнаете това и да знаете, че решение на този проблем има. Всеки лев, който ви помага за предсрочно погасяване на кредитите и задълженията и в частност погасяването на задължението по кредитната ви карта, намалява общата сума на лихвите, които трябва да платите. На практика, намалението на лихвата, която ще платите е равна на лихвата, която имате по кредитната си карта.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Нека да приемем, че имате да изплащате 1000 лв. по вашата кредитна карта, която е с лихва от 15% и вие погасявает това задължение. Резултатът от това предварително плащане е, че вие ще дължите 150 лв. по-малко за вашата кредитна карта за следващата година. С други думи, правейки предсрочно погасяване на дължимата от вас сума, все едно правите инвестиция, която ви носи доходност от 15%. Всъщност това е една изключително добра инвестиция. Това да дължите пари по кредитната си карта е огромна грешка, но ако вече имате задължение, което трябва погасявате – изплащането му възможно най-бързо е най-добрата възможна инвестиция за вас.

🚀 Един съвет:
Ако имате задължение по кредитна карта или друг кредит с висока лихва, вашият фокус трябва да бъде върху това възможно най-бързо да елиминирате това задължение, преди да започнете да инвестирате. Освен ако инвестицията не ви носи по-голяма доходност от лихвата по кредита.

Три причини да погасите задълженията по кредитната си карта

1. Възвращаемостта или доходността от каквато и да било друга инвестиция, дори и при най-оптимистичните сценарии като инвестиция в акции или недвижими имоти, ще бъде около 8%-10% на година. Не е никак реалистично да очаквате подобна доходност от този вид инвестиция. Да не говорим за банковите депозити.

2. „Възвращаемостта“ от това, че ще платите 150 лв. по-малко за дължимото по кредитната си карта не се облага с данъци. Ако инвестирате в акции, недвижими имоти или друг вид инвестиция, която ще ви носи доход, трябва да се обложи с данък, което автоматично намалява вашата печалба.

3. Елиминирането на задълженията по кредитната ви карта ви дава възможността да разполагате с повече пари. Или увеличава паричният ви поток. Така всеки месец разполагате с някаква сума, която преди сте отделяли за плащане на минималните вноски по кредита. Така ще имате повече пари за инвестиране както и възможността да се поглезите малко.

За още идеи за инвестиции вижте статията:

[polldaddy poll=8195159]
Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments