planirane-na-lichnite-finansi

Планиране на личните финанси [всичко, което трябва да знаете]

5 2 votes
Рейтинг на статията

Поставете си финансова цел

За да сте успешни при планиране на личните финанси си поставете финансова цел. Много по-лесно е да посгигнете нещо, ако си го поставите за цел и го имате записано.

Независимо дали да свалите 5 кг или да имате 1 милион, е необходимо да се стремите към това. Няма как нещо да се случи от самосебе си. Необходимо е да имате цел, план за постигането й и стратегия как точно и с какви действия ще я постигнете.

Едни от първите ви финансови цели трябва да бъдат изплащане на кредити, създаване на авариен фонд. Следващите стъпки е да започнете да инвестирате и да генерирате пасивни доходи.

Изплатете кредитите си

Кредитът сам по себе си не е лош или добър. Всичко зависи от това какво му е мястото във вашите лични финанси.

Ако имате кредити, които покриват вашите разходи за нов телефон, почивка в Гърция / Бали – това не е добър кредит. Ако обаче имате кредит, който ви помага да започнете нов бизнес или разширите вече съществуващият си – тогава няма нищо лошо в това да имате кредит.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Ако за вас е валиден първия вариант – тогава трябва да направите всичко необходимо, да се освободите от този кредит.

Използвайте кредитен калкулатор, за да сметнете какво бихте спестили ако рефинансирате или изплатите съществуващите си кредити.

Помислете за бъдещето, при кризисна ситуация

Всички си мислим, че на нас не може да ни се случи нищо лошо. Поне не и докато не ни се случи.

Дали ще бъде наводнение в дома, счупен крак / ръка или недай боже – смърт, си мислим, че сме защитени.

Но не сме.

Добре е да предвидим застраховка на дома, а също така и застраховка живот. Застраховката живот е изключително важна, особено ако имаме семейство и деца, които разчитат на нашите доходи. Не ги поставяйте в екстремна ситуация, ако нещо лошо се случи с вас.

Вземете си жилище, което можете да си позволите

Не бързайте с изпълняването на големите мечти. Поне не и докато нямате истинска възможност да си ги позволите. Всички искаме да имаме къща с басейн, но дали е по-джоба ни. Най-добре е да си направим сметка от какво жилище наистина имаме нужда. Ако в момента живеем в голяма къща или апартамент, а имаме нужда от доста по-малко стаи, е добре да се замислим за преместване в по-малко жилище

Създайте си авариен фонд

Чували сте го и преди, нали? И какво направихте по въпроса? Имате ли авариен фонд за следващите 6 месеца или си казахте, че няма да стигнете до него. Ако още не сте -започнете да го правите веднага. Спестете толкова пари, колкото харчите за 6 месеца. Те ще ви дадат възможност за „глътка въздух“ ако нещо непредвидено се случи (напомням за Covid19, войната в Украйна, какво ли още може да ни очаква?).

Продължете да спестявате и инвестирайте

След като сте изплатили кредитите си, имате застраховка живот, имате създаден буфер от спестявания за поне 6 месеца, е добре да помислите за бъдещето си. Вече имате навика да спестявате.

Спестявайте всички пари, които ви остават в края на месеца или още по-добре – отделяйте определена сума в началото на месеца. Инвестирайте 70% от тази сума в анкции, а останалите 30% заделяйте във взаимен фонд или ETF и не я пипайте до пенсионирането си.

Ако нямате други планове за финансовото си бъдеще това е едно добро начало.


Следващи стъпки при планиране на личните финанси

Вижте статията: Финансови цели за всяка възраст

Трябва да имате предвид обаче няколко неща относно този план по-горе:

По-малко разходи

Първо, в плана по-горе не е спомената нуждата от това на намалите някои от месечните си разходи.

Това е задължително условие, за да може да ви остава някаква сума всеки месец, от която да имате възможност за инвестиране или отделяне за пенсия. Ако не намалите сумата, която харчите всеки месец, няма и да ви остава сума, която да инвестирате. Много е лесно да се „подхлъзнете“ в това, което сте правили (харчили) до сега без някаква реална полза от това.

Нека започнем с абонамента ви за цифрова телевизия (наистина ли имате нужда от 999 канала или можете да изберете по-нисък план с 99 канала?). А за какво още имате абонамент, което реално не използвате? Ако регулярно преглеждате и анализирате разходите си, ще можете чувствително да подобрите ефективноста на изразходваните от вас пари, като вместо да ги давате на някой друг да си оставяте за себе си и да ги инвестирате.

Повече приходи

Второ, инвестирането в акции може би не е за всеки. Печалбата тук не е гарантирана. Може и да изгубите голяма  част от спестяванията си. Трябва да подходите умно, като преди да инвестирате някаква сума, се запознаете добре как работят тези пазари. След това проучете внимателно борсовите посредници, техните стратегии и такси. Направете си среща с няколко посредника и изберете този, който ви допада най-много.

Да помислим дългосрочно

Трето, имате ли план за пенсионирането си?

Ако сте на 20-30 години сигурно ви се вижда доста далечно времето за пенсиониране. Но аз съм вече на 34 години и започвам да се замислям, какво ще стане след 25 години, когато трябва да се пенсионирам. Ако все още нямате цел, която да следвате, бих казал, че да отделяте 10% от дохода си е добро начало.

Колкото по-рано започнете да планирате личните си финанси, толкова по-рано ще постигнете финансова свобода и няма постоянно да се притеснявате за парите, които печелите и харчите.

Кои са най-успешни стратегии и инструменти, които използвате за управление на личните си финанси? Споделете своя опит и помогнете и на други читатели на тази статия да управляват по-добре личните си финанси.

Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments