fbpx
Начало - Планиране на личните финанси – всичко, което трябва да знаете

Планиране на личните финанси – всичко, което трябва да знаете

Планиране на личните финанси

Планиране на личните финанси – всичко, което трябва да знаете

  • Поставете си цел
  • Изплатете дължимите суми по кредитните си карти
  • Направете си застраховка живот – ако имате семейство
  • Купете си къща или апартамент, които можете да си позволите
  • Спестете толкова пари, колкото харчите за 6 месеца – това ще бъде вашият „авариен“ фонд
  • Спестявайте всички пари, които ви остават в края на месеца и инвестирайте 70% от тях в акции, а останалите 30% заделяйте във взаимен фонд и не я пипайте до пенсионирането си

Ако нямате други планове са финансовото си бъдеще това е едно добро начало.

Трябв да имате предвид обаче няколко неща относно този план по-горе:

Първо, в плана по-горе не е спомената нуждата от това на намалите някои от месечните си разходи. Това е задължително условие за да може да ви остава някаква сума всеки месец, от която да имате възможност за инвестиране или отделяне за пенсия. Ако не намалите сумата, която харчите всеки месец няма и да ви остава сума, която да инвестирате. Много е лесно да се „подхлъзнете“ в това, което сте правили (харчили) до сега без някаква реална полза от това. Нека започнем с абонамента ви за цифрова телевизия (наистина ли имате нужда от 999 канала или можете да изберете по-нисък план с 99 канала?). А за какво още имате абонамент, което реално не използвате. Ако регулярно преглеждате и анализирате разходите си, ще можете чувствително да подобрите ефективноста на изразходваните от вас пари, като вместо да ги давате на някой друг да си оставяте за себе си и да ги инвестирате.

Второ, инвестирането в акции може би не е за всеки. Печалбата тук не е гарантирана. Може и да изгубите голяма  част от спестяванията си. Трябва да подходите умно, като преди да инвестирате някаква сума, се запознаете добре как работят тези пазари. След това проучете внимателни борсовите посредници, техните стратегии и такси. Направете си среща с няколко посредника и изберете този, който ви допада най-много.

Трето, имате ли план за пенсионирането си? Ако сте на 20-30 години сигурно ви се вижда доста далечно времето за пенсиониране. Но аз съм вече на 34 години и започвам да се замислям, какво ще стане след 25 години, когато трябва да се пенсионирам. Ако все още нямате цел, която да следвате, бих казал, че да отделяте 10% от дохода си е добро начало.

Колкото по-рано започнете да планирате личните си финанси, толкова по-рано ще постигнете финансова свобода и няма постоянно да се притеснявате за парите, които печелите и харчите.

Споделете Вашето мнение с нас

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.