nai-vajnoto-finansovo-umenie

🔰 Най-важното финансово умение (необходимо в 21 век)

5 1 vote
Рейтинг на статията

Какво е най-важното финансово умение, което трябва да придобиете за да увеличавате финансовото си състояние? Умението на инвестирате? Умението да живеете скромно? Или пък умението да стартирате нов бизнес?

Най-ценното лично умение във финансите изглежда изключително просто, но в същото време изключително трудно да се управлява.

Получавай полезни новини всяка седмица

Най-важното финансово умение – да контролирате своите емоции и желания


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Усъвършенствайте възможността да осъществявате контрол над емоциите и желанията си. Това ще ви държи настрана от това да купувате разни неща, просто защото ги  желаете сега и в момента. Това ще ви държи на страна от това да харчите парите под влиянието на приятелите ви. Те може би имат нещо, което е модерно и на вас ви се иска също да го имате. Но това е просто защото е модерно, а не толкова, защото имате нужда от това.

Също така, ако не се влияете от емоциите, няма риск да продадете инвестициите си в акциите в неподходящ момент. Или пък да купите акции на фирма, за която се „говори“, че ще донесе голяма печалба. Всичко това ще ви стимулира да се придържате към цифрите и да анализирате, а не да действате импулсивно.

Контролът над вашите емоции и желания ще ви направи способни да взимате правилните решения свързани с бизнеса ви. Няма значение дали управлявате компания или личния си живот. Това ще ви предпази от влиянието на личните ви усещания при взимането на бизнес решения.

Ако можете да упражнявате емоционален контрол, то вие ще направите огромна стъпка към подобряването на вашите финанси в почти всяко направление. Това е нещо, с което трябва да се борите през по-голямата част от времето. Понякога всички се изкушаваме да направим емоционална покупка на нещо, което искаме в момента. Това обаче ще задоволи наша нужда или потребност за кратък период от време.

Няколко трика да сложите емоциите и желанията настрани

След като достигнете лимита на подобни покупки преди края на месеца, просто си кажете, че няма да харчите повече този месец за подобни неща. Няма да е фатално ако не си купите книга, която е с голяма отстъпка „само днес“. Това трябва да бъде сума, която сте определили в началото на месеца. И най-важното е да се придържате към този план.

Създаването на такъв навик или „спирачка“ се постига най-лесно със създаването на месечен бюджет. Той ще ви ориентира за какво може и за какво да не харчите парите си.

Направете си списък с „Неща, които искам

Винаги, когато решите, че искате нещо, което не е от първа необходимост или живото спасяващо го добавете в списък „Неща, които искам“, преди да го купите. Понякога само добавянето му в списъка ви дава усещането, че вече го имате. Или че рано или късно ще го имате. След няколко дни прегледайте списъка. За голяма част от нещата желанието да го имате ще е намаляло или дори изчезнало. След което може да изтриете това нещо от спикъса „Неща, които искам“.

Аз лично практикувам точно по този начин, когато си търся неща в eBay. Често изникват интересни неща, за които искам веднага да ги притежавам. Добавям ги в Wish list и след известно време проверявам този списък. Ако нещо вече не ми изглежда толкова атрактивно го изтривам. Други неща, разбира се ги купувам.

Препоръчана статия – Финансови цели за всяка възраст

„За“ и „против“

Ако все пак стигнете до момента, в който сте решили, че трябва да имате нов лаптоп или телефон, е добре на направите една проста математика.

Вземете един лист хартия и го разделете на две колони. В едната запишете всички ползи, които ще имате от това, а в другата всички минути, неудобства или пропуснати възможности. Направете проучване на алтернативи на желания продукт. Ако нещата „за“ са повече- купете си лаптоп.

Използвайте правилото за 30 секунди

Винаги, когато посегнете към нещо от рафта в магазина или да посегнете към потрфейла си, помислете 30 секунди преди да го направите. В тези 30 секунди си задайте въпроса „Наистина ли имам нужда от това или просто го искам?“.

Много често ми се случва да сложа нещо в пазарската количка, но след 30 секунди и задавайки си горния въпрос. Продуктът се оказва отново на рафта в магазина, а не в пазарската ми количка.

Отделете си 15 минути всеки ден за изчистване на съзнанието

Добре е всеки ден да си отделите 15-20 минути, в които не се занимавате с нищо. Не мислете за проблеми. Изчистете ума си от напрежението и негативните емоции. Не мислете за финансовите си провали или успехи.

Ако успеете да контролирате емоциите си при вземането на финансови решения, ще подобрите със сигурност финансовото и емоционалното си състояние. Колкото повече подобрявате своето финансово умение, толкова по добре ще управлявате лични си финанси, а от там и благосъстоянието си.

 Какво според вас е най-важното финансово умение, което всеки трябва да придобие? Как вие сте го продобили и как то ви е помогнало? Ще се радвам да видя и вашия опит, който може да споделите в коментар под статията.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments