populyarizirane

11 неща, които да направите, за популяризиране на статии

5 1 vote
Рейтинг на статията

Току що сте публикували нова статия в блога или сайта си. Сигурно нямате търпение да преминете към следващата статия, за която имате супер идея. Колкото повече ново съдържание, толкова по-добре, нали?

Ако статията ви обаче не достигне до читателите, все едно не сте я написали. Само публикуването на съдържание и преминаването към следващото е губене на време и похабяване на усилията ви, ако не отделите време и за популяризиране на статии.

Ако искате да използвате пълния потенциал и разпространението на съдържанието на блога си, приложете следните 11 тактики, които са наистина ефективни.

Прочетете още веднъж това, което сте написали


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Може би е очевидно, но е важно да го споменем.

Аз лично си мисля, че се справям добре с правописа и граматиката и понякога ме домързява да си прегледам текста преди да го публикувам. Но независимо колко съм се старал, често намирам грешки в текста. Сигурно и вие сте намирали такива, когато сте чели и други статии в блога.

Обикновено това не са само правописни или пунктоационни грешки, а пропуснати или сгрешени букви. Добре е да използвате spell checker инструменти. Такъв има в Word на Microsoft или Docs на Google. Аз лично предпочитам втория, защото първо е безплатен и второ, може да се редактира онлайн от различни устройства.

Няма значение колко сте усилия сте положили за популяризиране на статии, ако те имат грешки, ще оставят лошо впечатление у читателите ви.

Добавете линкове към новото съдържание в стари статии

Вътрешните линкове са като куршум, с който убивате два заека.

Първо, окуражава читателите ви да кликнат на линка и да видят новата ви статия. Второ, спомага за по-добрата архитектура на сайта ви откъм SEO гледна точка и ви дава допълнителна SEO тежест (juice).

Винаги се опитвам да намеря вече публикувано съдържание, което да е релавантно с новата статия, която публикувам и да добавя линк, който да води към нея. В този конкретен случай съм добавил линк към тази статия в старо съдържание, което съм писал на тема: Продажбена фуния или уебсайт?

Защо това има значение?

Вътрешните линкове ви помагат за:

  • Подобряване на структурата на сайта
  • Подсилват авторитета на вътрешните ви страници
  • Увеличавате вероятността от потенциална входяща връзка към новата статия
  • Започвате да създавате линк профил към новата статия или страница

Създаването на добра линк билдинг структура си заслужава, защото е наистина важна популяризиране на статии и страниците от сайта ви.

Освен това добавянето на ново съдържание (името на нова статия и линк към нея) във вече публикувано такова е добър знак за търсачките. Това означава, че вие работите по това да обновявате съдържанието си и да го поддържате адекватно за потребителите.

Добавянето на линкове трябва да бъде сред ТОП 3 приоритетите ви за популяризиране на статии и страници, след като сте ги публикували.

Добавете въпрос, за да провокирате дискусия

Много често на посетители на сайта ви, им е нужно малко да ги „побутнете“, за да се включат в дискусия и коментари. За да ги провокирате е добре в края на всяка статия да добавяте отворен въпрос, за да започне дискусия.

Това ще ви помогне не само да стимулирате читатели да се замислят над това, което са прочели току що, но ще увеличи и тяхната ангажираност. Освен това, ако имате система за известяване при оставяне на нов отговор, това ще доведе и до увеличаване на трафика и завръщане на потребилите, за да отговарят и дискутират.

Направете пост във Facebook

Почти съм сигурен, че това го правите, нали?

Но аз имам още нещо предвид.

Когато публикувам статия във Facebook, добавям и няколко изречения, които разказват за най-важните неща в статията и какви биха били ползите за читатели, ако отидат на сайта и прочетат статията. Обикновено това е уводната част от статиите или мета описанието.

Също така не забравяйте снимките. Те са изключително силен инструмент за привличане на вниманието. Публикациите във Facebook със снимки получават повече връзки, споделяния и коментари. Това е факт.

Публикация във Facebook с картинка и линк към статия

Можете да комбинирате различни техники, за да получите още по-голям социален интерес от вашата публикация във Facebook – снимка с вашата статия, плюс въпрос и връзка към статията

Ако искате да ме последвате във Facebook тук е линк към страницата на блога

Публикуване и популяризиране на статии в Twitter

Въпреки, че twitter в България не е толкова популярен, все пак си има подбрана аудитория. И ако вашият бизнес или темите, които пишете са подходящи за тази аудитория си заслужава да обърнете внимание.

Ако публикувате статии в twitter не забравяйте да добавите хаштаг за темите, за които се отнася статията ви. Добавянето на един или два хаштага (#маркетинг) може да доведе до два пъти по-добро представяне на поста, в сравнение с такъв без хаштаг.

Публикуване в LinkedIn

Мрежата LinkedIn вече е достатъчно популярна и у нас. Това, което забелязвам, че работи най-добре за ангажираност са анкети, графики и проучвания, инфографики.

Не забравяйте, че LinkedIn е социална мрежа, която се използва предимно за бизнес комуникция и контакти. Хората там няма да се впечатлят от снимки на котета или мръсни вицове.

Ако статията, която пишете дава наистина стойност или казва нещо ново на специалисти в конкретна област, то тя ще бъде оценена високо. Освен това е много по-лесно да започне дискусия под поста ви, което пък показва на алгоритъма ангажираност. Това от своя срана води то достигане до още повече хора.

Ако се притеснявате за това какви картинки и размери да изберете за различните социални мрежи, използвайте Canva, която може да ви да всичко само с няколко клика.

Изпратете бюлетин или известие до имейл абонатите си

Това е нещо, което не пропускам да направя, след като публикувам нова статия. Обикновено нова статия в сайта Dimitkoster.com публикувам във вторник, а статията в бюлетина до имейл абонатите изпращам в сряда.

Ако искате да се присъедините към малко над 2000 абоната на Dimitkoster.com и да получавате новите статии диретно в Inbox-a си можете да го направите тук:

.

Добавянето на статия или статии в седмичен или месечен бюлетин, ви дава възможност да сегментирате потребителите на базата на интереса, който те показват. Освен това към бюлетина, който изпращам с всяка нова статия добавям и 2-3 стари статии, които са в темата на публикуваната. Така давам възможност на абонати, които са от скоро, да се запознаят и с по-старо съдържание от сайта. По този начин аз съм активният и не оставам само с надеждата, че читателите ще си направят труда да потърсят стари статии.

Помолете вашите контакти да споделят статията

Никога не бих препоръчал да бъдете дразнещият човек, който винаги уска от някого услуга.

Но няма нищо лошо в това, от време на време да попитате вашите познати да споделят нова публикация с аудиторията си.

Просто се уверете, че е подходящо за тяхната ниша/бранш и добавя стойност към тяхната аудитория. Това може да бъде вашата половинка или колеги в офиса. Ако след като публикувате нова статия се чудите как най-бързо да я популяризирате – помолете колегите, с които сте в една стая или са седнали до вас, да я споделят в социалната мрежа, която те използват.

Добре е да изградите и партньорства с други автори на подобна тематика и взаимно да си споделяте стаии и публикации.

Отговаряйте на коментарите

Както споменах по-горе провокирайте читателите ви да коментират. Но винаги отговаряйте на всеки коментар.

Нека бъдем честни. Да накарате читателите да коментират вашето съдържание не е лесно – особено в началото, когато тепърва започвате. Необходимо е да отделите от времето си и, разбира се, да отговаряте на коментари.

Да бъдеш ангажиран и отзивчив е от съществено значение за изграждането на взаимоотношения, създаването на социално доказателство и осигуряването на бъдеща ангажираност.

Въпреки че може да ви отнеме малко време, ако получите десетки или стотици коментари, струва си да отговорите на всеки един поотделно навреме.

Коментирайте съдържание и статии в други сайтове и блогове

Ако сте сравнително нов в играта и все още се опитвате да създадете аудитория, това е идеално за изграждане на разбирателство и доверие. Някои може да смятат тази тактика е за старата школа, но тя определено дава резултати.

Защо? Защото вие предоставяте стойност на други хора. Не става въпрос само за изграждане на линк билдинг към вашия сайт. Просто се уверете, че оставяте ценни коментари в подходящи блогове.

Тук много препоръчвам да коментирате видеа в YouTube. Много хора ще искат да кликнат върху вашия профил да видят кой сте всъщност. Това ще ги заведе на вашият YouTube канал, къде е добре да имате създадено съдържание, показващо вашия сайт.

Включетете се с коментари в блоговете и страниците на хората, които са ви оставили коментар

Една стратегия, която силно бих препоръчал на сравнително нови блогъри, е да отделят малко повече време, за да достигнат до хората, които коментират вашия блог.

Например, предлагам да идентифицирате няколко последователни коментатори, които допринасят за разговора и посетете техните блогове.

Оттам нататък обичам да намирам подходяща публикация, която е свързана със съдържанието ми, и да оставя обмислен коментар.

Знам, че това може да отнеме малко време, но наистина може да повиши вашата репутация и харесване – и двете са неразделна част от дълголетието ви на маркетинг на съдържание.

Заключение

Според Hubspot, „B2B търговците, които използват блогове, получават 67 процента повече потенциални клиенти от тези, които не го правят“.

Вече знаете, че блоговете са най-добра практика. И затова го правите и търсите начини за популяризиране на съдържанието си. Но какво да направите след това?

След това го споделяте.

Блог, който просто създава съдържание, няма да получи вида трафик, взаимодействие и действие, от които се нуждае. По същество е безполезно, освен ако не свършите работата по споделянето му.

Когато изминете допълнителната миля и следвате тези стратегии, можете да хвърлите по-широка мрежа и да разпространявате съдържанието си до най-дълбоките кътчета на интернет.

Тези методи са тайният сос, от който се нуждаете, за да спечелите повече потенциални клиенти и лоялни последователи от хора, които ще останат гладни за бъдещо съдържание. Страхотното при интензивното споделяне е, че това често привлича потенциални клиенти, които е най-вероятно да преобразуват вашето съдържание.

Ако имате навика „публикувайте и го оставете“, време е да го промените. Използвайте тези прости, ясни и лесни методи и вашето съдържание ще започне да се развива.

❓ Коя е предпочитаната от вас инвестиция? Каква доходност ви е донесла тя? Споделете в коментарите по-долу.

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments