7 navika za postigane na finansova svoboda

7 навика, които ще ви дадат финансова свобода

5 2 votes
Рейтинг на статията

Какво е финансова свобода

Преди да стигнем до седемте навика, които ще ви помогнат да достигнете до финансова свобода, нека първо да уточним какво означава това.

Финансовата свобода е състояние, в което човек има достатъчно финансови резерви и ресурси, за да живее без работа или с минимална работа.

За да се достигне до това ниво на пасивни доходи, които ще покриват текущите разходи трябва да се мине през няколко стъпки.

Правилното бюджетиране, спестяване, инвестиране и правилно управление на рисковете, които могат да настъпят. Финансовата свобода ви дава възможност да живеете живота си по начин, който ви харесва. При това да правите или работите това, което искате, без да се притеснявате за финансовото си състояние и доходите си.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Финансовата свобода има различна стойност за различните хора. Точно затова е добре да определите сумата, която ще ви осигури тази финансова свобода.

Съществуват много и различни начини за към достигането на финансова свобода, но ето няколко навика, които могат да помогнат за това.

Плащай първо на себе си

Това е първият навик за финансова свобода, който трябва да придобиете. Това е правилото става популярно след публикуване на книгата „Богат татко, беден татко“ на Робърт Киосаки.

„Плащай първо на себе си“ означава, че преди да платите за неща, които не са необходими, трябва да спестите пари за себе си и за своето бъдеще.

Това означава, че трябва да планирате своите разходи така, че да спестите достатъчно пари за да управлявате финансовото си състояние и да постигнете финансовата свобода.

Инвестирайте в себе си, като инвестирате в образование, здраве и физическо състояние. С това ще увеличите своите шансове за успех и ще се развиете като човек.

Направете така, че веднага след като получите заплата, бонус или друг вид доход, да отделите определена сума за постигане на вашите финансови цели.

Живейте под възможностите си

Никога не си купувайте неща, които не можете да си позволите.

Това е друг основен навик на хората, достигнали до финансова свобода. Да си в „крак с Джоунс“ е израз, който се използва основно в САШ. Той се отнася до това, постоянно да се сравняваш със съседа си или с приятел, като критерий за социалната класа или натрупването на материални блага.

Да си в крак с Джоунс означава да се опитваш да покажеш, че си толкова добър, колкото другите хора, като получаваш това, което те имат, когато наистина не можеш да си го позволиш. Социалните мрежи много допринасят за това. Голяма част от хората виждат свои приятели и познати, които демонстрират висок жизнен стандарт и искат и те да се похвалят с нещо такова.

Преди да направите каквато и да е покупка, разгледайте начина си на живот и бюджета си, а също и кое е по-важно за личните ви финансови цели.

Това е вторият навик за постигане на финансова свобода, който е задължително да придобиете и с който трябва да се съобразявате.

Откажете се от идеята да впечатлите хората около себе си, като демонстрирате определен начин на живот. Особено, когато знаете достатъчно добре, че не можете да си го позволите.

Създайте авариен фонд

След като сте придобили първите два навика – Да плащате първо на себе си и Да живеете под възможностите си, ще ви остават достатъчно пари. Следващата важна стъпка е да заделяте пари, за вашия авариен фонд.

Авариен фонд е заделяне на определена сума пари, която ще ви помогне да се справите с неочаквани разходи или финансови кризи. Вижте няколко стъпки, които може да предприемете за да създадете своя авариен фонд.

🔰 Виж още: Авариен фонд – защо има финансов смисъл

  1. Определете колко пари са необходими за вашия авариен фонд. Експертите съветват, това да е сума, която покрива месечните ви разходи за период от 3 до 6 месеца.
  2. Спестявайте регулярно. Определете си конкретна сума, която ще добавяте към своя авариен фонд всеки месец до достигане на желаната сума.
  3. Открийте начини да спестявате повече пари. Опитайте се да намалите разходите си, като се откажете от ненужни услуги или се опитате да намалите сметките си за телефон и интернет или да предоговорите кредитите, ако имате такива

Инвестирайте разумно

Не е достатъчно да спестявате. Никой не е постигнал финансова свобода и не станал богат само от спестявания.

Трябва да наакарате парите си да работят за вас. Това е пряко продължение на правило номер 1.

Създайте няколко различни източника на приходи. Създайте бизнес система, която ще ви осигурява стабилен паричен поток и ще ви служи дълго време.

Спестяването и инвестирането са две различни неща, като най-голямата разлика между тях е нивото на поетия риск.

Инвестирането ви позволява да получите по-висока възвръщаемост, но е свързано с по-високо ниво на риск. Точно затова, когато инвестирате в нещо, трябва да приемете известна доза риск. Основно правило е да не инвестирате повече, отколкото можете да си позволите да загубите.

Това е и причината първо да имате осигурен резервен фонд, преди да предприемете следващата стъпка към инвестиране.

Препоръчително е да инвестирате в дългосрочен план. В зависимост от поносимостта ви към риск може да изберете и различни активи. Ако си поставите дългосрочни цели в рамките на 5, 10 и дори 15 години, вие си осигурявате повече време да преживеете възходите и спадовете на пазара.

Инвестициите са основен канал за изграждане и натрупване на богатство и всеки богат човек е усвоил този навик. Този навик ви дава възможност да се опрете на нещо, особено в по-късните години.

Направете спестяването и инвестирането основен приоритет още днес.

Не можете да забогатеете с един-единствен източник на доходи. Ако отделите време да проучите богатите хора, ще видите, че повечето от тях имат няколко източника на доходи и дори се стремят към още.

Наличието на повече от един източник на доходи намалява риска да останете без никакъв източник на доходи, защото когато един източник на доходи отпадне, имате други източници, които да ви поддържат.

По-лесно е да се създадат малки потоци от доходи, отколкото един голям. Можете да създавате потоци от доходи въз основа на вашите интереси, таланти и страст.

Създаването на пасивен доход е по-лесно в началото, защото ви дава време да се съсредоточите върху основния си доход. Пример за пасивен доход е писането на книга, афилиейт маркетинг или работа като фриилансър.

Когато създавате множество потоци от доходи, избягвайте изкушението да се впуснете в няколко идеи едновременно. Съсредоточете се върху една в даден момент, за да постигнете максимални резултати. Всъщност спокойно може да се каже, че в навика на богатите хора е постоянно да търсят множество потоци от доходи.

Инвестирайте в себе си

Изградете си навик, всеки ден или всяка седмица да придобивате нови знания и умения за управление на личните си финанси.

Четете книги, слушайте подкасти, следвайте успешни хора в социалните мрежи, срещайте се с успешни хора. Увеличавайте своите познания във важни сфери, инвестиции, данъци, бизнес, създаване на контакти, намиране на финансиране.

Способността ви да се свързвате с правилната група хора може да бъде разликата между богатството и бедността. Финансово свободните хора имат навика да се движат около хора с положително мислене.

Богатите хора не държат компания на посредствените. Компанията, която поддържате, определя къде ще завършите. Намерете хора, които имат същите финансови цели като вас и се придържайте към тях.

Също така общувайте с тези, които вече живеят живота, който си представяте, че искате за себе си.

Следете ги отблизо и прочете тяхната история. Научете какво са направили, за да стигнат до това, което са.

Поставете си конкретни финансови цели и се придържайте към тях

За да постигнете финансова свобода трябва да имате поставени конкретни финансови цели.

Например: През 2023 година ще спестя сума за аварийния ми фонд, която ще покрие разходите ми за 3 месеца.

Един от основните навици на финсово сбоводните хора е да си поставят финансови цели. Поставянето на цели е в основата на вашия успех. То променя структурата на мозъка ви, така че да възприемате и да се държите по начин, който ще ви накара да постигнете тези цели.

Финансовите ви цели са еднократни или разделени на етапи, които искате парите ви да покрият в определен момент. Богатите хора имат такива цели, които са си поставили и не е задължително тези цели да са свързани само с покупки.

Те могат да бъдат насочени към спечелването на определена сума пари или към това да станете милионер на определена възраст. Не забравяйте, че поставянето на цели променя структурата на мозъка ви, така че да се държите естествено по начин, който ще ви накара да постигнете тези цели.

Създайте финансовата си цел според това как очаквате да се видите след два месеца или две години, в зависимост от това дали целта ви е краткосрочна или дългосрочна.

🔰 Виж още: Авариен фонд – защо има финансов смисъл

Избягвайте да взимате кредити

Не взимайте кредити за потребителски стоки. Може да използвате креди само при условие, че ще спечелите повече отколкото ще платите на банката или кредитора

Дългът ви пречи да забогатеете, защото ви пречи да намерите пари за инвестиране и за спестяване за пенсиониране.

Кредитър е една от най-голямите пречки пред изграждането и натрупването на богатство. По-добре е да спестявате за нещо, което искате, отколкото да изберете да задлъжнеете и да плащате висока лихва за това.

Понякога трябва да се откажете и от някои неща от начина си на живот сега, за да живеете по-добре по-късно.

Ако сте обсебени от кредитната си карта, седнете и се запитайте: От какво съм готов временно да се откажа, за да спра да задлъжнявам? Това може да е жертва, но е за добро.

За да избегнете дълговете трябва да сте придобили предишните навици – да имате резервен фонд за спешни случаи, да харчите според бюджета си, да спестявате и да инвестирате разумно спестените пари.

Подобни статии

5 2 votes
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments