startirane-na-online-magazin

Стартиране на онлайн магазин. За какво да внимаваме?

5 1 vote
Рейтинг на статията

Стартиране на онлайн магазин

Грешки не са приятни, но в много случаи са неизбежни. Особено ако правим нещо за първи път. Дори и да сме прочели много книги, статии и информация по въпроса, не можем да предвидим или да сме подготвени за всичко. Неминуемо ще допуснем някакви грешки когато вземем решение за стартиране на онлайн магазин. Колкото по-малки грешки допуснем – толкова по-добре. Ще ви споделя грешките, които аз допуснах – анализирайки времето назад.

Избор на целева група клиенти

В една от предишните статии, свързани с афилиейт, бях писал, че е по-добре да имаш 100 силно таргетирани клиенти, отколкото 2000, които не се интересуват от твоите продукти. Това важи в пълна сила когато вземете репение за стартиране на онлайн магазин. Отговорете си най-напред на въпроса:

Кой е моя идеален клиент?

Колкото по-подробно си отговорите на този въпрос, толкова по-добре. Влезте в детайли – дали вашият идеален клиент е мъж, жена, младо семейство, собственик на куче, моторист. Какви доходи има – ниски, средни, високи, неограничени. Къде ще го намерите – в офис, сред природата, на морето или някъде другаде. От какво има нужда той – от добро обслужване, от бързо обслужване, от ниска цена или път високо качество. Всичко това ще ви даде ясен отговор каква комуникация да изберете и как и къде да рекламирате своя онлайн магазин.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Когато аз стартирах моя първи онлайн магазни направих грешката да не знам кой е моят идеален клиент. Нямах идея дали ще продавам на мъже с високи доходи, работещи в офиси или ще продавам на млади необвързани двойки, ходещи всяка седмица на пикник в планината и работещи почасово. И така първите някоко месеца все още се чудих защо нямам достатъчно на брой продажби. След като изчистих своята концепция за това какви клиенти биха купували моите стоки и се насочих към тях – продажбите потръгнаха.

Фокус върху продукта

Втората грешка, която допуснах е, че нямах фокус върху продукта, който продавах, Тя беше пряко свързана с първата. Тъй като не знаех, кои са моите целеви клиенти, не знаех и какво искат те. Затова предлагах около 3000 различни артикула (повечето от тях на принципа дропшипинг). Познайте колко вида различни продукта продавах? Не повече от 100, като над 80% от продажбите бяха на не повече от 15-20 артикула. Принципът на Парето доказа още веднъж своява сила. Малко по-малко разбрах кои са моите клиенти и какво искат. Това ми помогна да се фокусирам именно върху тези продукти. Намерих и как да си ги внасям директно аз, естествено на по-добра цена, което пък ми позволи да имам и по-високи маржове на печалба.

В началото си мислих, че предлагайки всичко за всеки имам по-голям шанс да продавам и повече. Това обаче не се оказа точно така, а и разходите и времете, което трябва да отделите за това са доста повече. Продаване на много широка гама продукти води до себе си разводняване и трудности по обслужването, изпращането на продуктите и намирането им на по-добра цена. Освен това предлагайки 3000 продукта е много трудно да знаеш в детайли техническите им характеристики или функции. А клиентите питат за тях. Когато се фокусирах в 20 продукта знаех всичко за тях. Повечето ги бях използвал лично и можех да отговоря на въпросите на клиентите.

Избор на платформа при стартиране на онлайн магазин

Никога не е било по-лесно човек да старира онлайн магазин. Възможностите в момента са почти неограничени. Като започнем от безплатните платформи OpenCart, Magento, PrestaShop, WooCommerce и WordPress минем през SaaS като Shopify, българските ShopikoShopmania.biz, Gombashop и стигнем до платформите за професионалисти като SummerCart. Изборът на платформа зависи до голяма степен от това какви продукти ще продавате. Дали тези продукти ще имат ралични модификации като размер, цвят, големина на хард диск и т.н. или ще бъдат еднотипни. Също така е много важно дали ще разполагате на склад с продуктите или ще ги получавате от външни доставчици. Последното може би е едно от най-важните неща при избора на плаформа, върху която да изградите своята търговска империя.

Грешката, която аз допуснах е, че избрах платформа според цената. Тъй като това беше първият ми онлайн магазин и не знаех как ще потръгне не исках да ми струва много. По-късно тази грешка ми струваше доста повече от месечения абонамент за онлайн магазина. Това, което платформата не ми даваше беше обновяване на цени и количества от доставчиците, от които взимах стоката. Това водеше до много ръчен труд, до разминаване в наличностите и цените и в крайна сметка до много главоболия и изгубени клиенти.

Реклама и популяризиране

След като стартирате своя онлайн бизнес не се бавете с неговото популяризиране. Отделете си бюджет за реклама и го използвайте. Не разчитайте само на това, че като споделите във Facebook и поканите вашите приятели и познати да го посетят, всичко ще бъде наред. Няма да бъде! Освен ако не продавате наистина уникатен продукт, който няма алтернатива на пазара и в същото време е ужасно популярен и търсен от клиентите.

Рекламата в подходящите канали и пред подходящите клиенти е също толкова важно, колкото и качеството и цената на продукта ви. Каква полза ако продавате уникален продукт на страхотна цена, но никой не знае за него? Колкото по-рано започнете с рекламата – толкова по-бързо ще започнете да генерирате продажби, а от там и парични потоци към вашият онлайн бизнес.

Аз осъзнах това, чак на 6-ти месец. Веднага след като започнах да рекламирам продуктите си (онези 20%) продажбите ми се увеличиха почти с 10 пъти. Парите дадени за реклама ми се връщаха след първите 5-10 продажби и всички останали продажби ми носеха печалба. Сега като погледна назад ми се иска да бях използвал тези 6 месеца за да генерирам още и още продажби и печалба.

Не забравяйте КЗП

Когато чета статии и съвети за стартиране на онлайн магазин, най-често виждам съвети за това каква платформа да използвате, как да изберете продукт или как да стигнете до повече клиенти. До сега не съм видял статия със съвети за това да обърнете внимание на законовите изисквания свързани с това да притежавате онлайн магазин. Също така много онлайн магазини, които вече функционират не са отговорили на законовите изисквания и са много уязвими от тази гледна точка. Какво имам предвид?

Преди да стартирате онлайн магазин трябва да се запознаете добре със ЗЕТ (Закон за електронна търговия) и всички изисквания към онлайн търговците, които включват – изисквания към обявяването на крайни цени, възможност за разваляне на договор от разстояние, условия и срокове за доставка, общи условия (тук можете да прочетете една полезна статия по темата). Също така за да упражнявате търговска дейност трябва да сте регистриран като търговец. Тъй като ще работите с клиенти и техните лични данни – трябва също така да се регистирате като администратор на лични данни.

Доставката

След като ще продавате онлай, е много важно да отделите достатъчно време и внимание на доставката. Това е може би едно от най-важните неща, които един клиент гледа. За колко време се доставя стоката?  Колко струва доставката? С кои куриерски компании се работи? Това са все неща, които могат да ви помогнат да развиете своя бизнес или напротив – да ви генерират недоволни клиенти.

Преди всичко трябва да си отговорите на въпроса – дали сами ще доставяте продуктите си или ще използвате куриерска компания. Аз лично предпочитам доставките да се извършват от куриери, защото това ми спестява време. Ако трябва да разнеса днес 10 или повече пратки – това ще ми отнеме целият ден. И ще ми струва доста – гориво, амортизация и т.н.

Друг много важен момент е да изберете правилния куриер. Добре е да бъдете гъвкави относно изискванията на клиентите. Понякога има клиенти, които са склонни да платят допълнително за по-бърза доставка. Други пък биха купили от вас само ако им предложите безплатна доставка. По мое наблюдение 90% от клиентите предпочитат доставка до офис на ЕКОНТ. Въпреки, че използвах Rapido с доставка до адрес на клиента на същата цена като доставка до офис, клиентите предпочитаха доставка до офис. До някъде това е разбираемо, защото клиентът преценява кога да отиде да си вземе пратката, а не да чака да се появи куриерът.

В заключение искам да ви кажа, че най-добрият начин да се научите е като го направите. Няма статия, книга или обучение, което да ви подготви на 100% за безпроблемно стартиране на онлайн магазин. Добре е обаче да имате представа какво може да ви очаква.

Успешни продажби

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments