dropshipping

Дропшипинг – възможност за първи бизнес

5 1 vote
Рейтинг на статията

Какво е Дропшипинг?

През последните няколко годините се заговори много за дропшипинг. Ако потърсите в google думата дропшипинг ще видите, че има около 197 000 резултата. Можете да намерите много полезна информация по темата във форума на Predpriemach.com, както и едно доста пълно ръководство за това в сайта SmartMoney.bg  или прочетете директно статията в сайта на NeviaCommerce.

В най-общи линии дропшипингът е бизнес модел, при който вие предлагате и продавате стока, която не притежавате. Имате описание, снимки, характеристики и цена. Имате собствени канали за продажба – онлайн магазин, сайтове за обяви, лични препоръки, Facebook страница и т.н. Когато имате поръчка за даден продукт вие изпращате поръчката на доставчика (производителя) и той я изпраща на клиента.

Тук има няколко разновидности. В единият случай вие получавате плащането от клиента и след това вие поръчвате и плащате на крайния доставчик, като разликата в цената остава за вас. Този случай се използва обикновено когато разплащанията за безкасови.  Доставчикът изпраща продукта на крайния клиент. В другият случай (по-често срещаният) вие получавате поръчка, изпращате тази поръчка на доставчикът, той я изпълнява и получава плащането. На вас ви се изплаща договорената комисионна, в края на месеца или ако имате друга уговорка.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


И в двата случая клиентът поръчва при вас, а получава стоката от доставчика.

Истината за дропшипинга

Обикновено когато се заговори за дропшипинг се споменават eBay и Amazon. Разказват се митове и легенди как купуваш от eBay и продаваш в Amazon на двойна и по-висока цена. Със сигурност има доза истина, но ако беше толкова лесно всички щяха да правят това. Както във всеки друг бизнес и дропшипингът си имате своите особености. Не може всеки да се захване с дропшипинг и да спре да работи. Това могат да го направят само 5% от хората. Както само 5% (или дори по-малко) от спортистите са ТОП спортисти, както само 5% от Forex трейдърите са ТОП трейдъри и така нататък. Въпреки това, дропшипингът е една сравнително безрискова бизнес възможност за хората, които искат да опитат.

От друга страна, ebay не обича много дропшипърите от Amazon и много често блокира такива акаунти.

Причината в много случаи е, че клиентът получава стоката, която си е поръчал от eBay, но в опаковка от Amazon. Това не се приема добре от клиента, а това е много важно за това дали той отново ще пазарува от същият сайт.

Поради тази причина, eBay има желанието да държи клиентската удовлетвореност на високо ниво и прави всичко възможно това да се случва.

Има едно схващане, че за бъдеш добър в нещо трябва да си го правил поне 10 000 часа. Същото е и тук. Може би не трябва да направиш 10 000 продажби, за да станеш наистина добър, но ще са ти необходими поне няколко хиляди продажби.

За и против дропшипинг бизнес модела

ЗА, защото:

  • сравнително малка първоначална инвестиция – основно за канали за реклама и продажба
  • възможност за избор на продукт, който да се продавате – има хиляди търговци предлагащи дропшипинг от часовници до градински мебели
  • няма нужда от логистика, транспорт и доставка – доставката се извършва от и за сметка на доставчика
  • не се налага закупуване на стока и наемане на складови помещения – стоката е собственост на доставчика и той поема ангажимента за нейното закупуване и съхранение

Против, защото:

  • не разполагате с контрол и сте зависими от доставчика
  • не контролирате процеса на доставка – ако сте обявили доставка 24 часа, но вашият доставчик се забави с изпращането на стока, крайният клиент ще търси вас за това
  • нямате контрол върху наличностите и поръчката на стока. Представете си, че намерите страхотен продукт. Инвестирате в реклама и създаване на канал за продажба. Продажбите ви започват да се увеличават. В един момент обаче доставчикът не може да отговори на вашите заявки за поръчки. Вие губите клиенти и пари
  • рискувате доставчикът да си направи база данни с крайните клиенти и да се опитва на продава директно на тях

Сигурно има и други предимства и недостатъци на дропшипинг бизнес, но на първо четене се сещам за тези.

От къде да започна ако съм нов в дропшипинга

Ако вече сте припознали дропшипинга като възможност за старт в онлайн бизнеса е добре и да знаете къде да търсите продукти, които да продавате.

Ако искате да продавате извън България можете да разгледате сайта https://www.doba.com. Това е платформа, в която различни търговци дават възможност за дропшипинг. Можете да избирате между различни категории продукти, в зависимост от вашите нужди.

Ако искате обаче да започнете с нещо по-малко и по-лесно, в пределите на България можете да потърсите във форума на Predpriemach.com. Или директно да пишете на производител или вносител на стока. Голяма част от търговците биха се съгласили да имат още един допълнителен канал за продажба.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] около 3000 различни артикула (повечето от тях на принципа дропшипинг). Познайте колко вида различни продукта продавах? Не […]