Как да спестим време
|

Как да спестим време когато работим с Word

5 1 vote
Рейтинг на статията

Как да спестим време при работа с Word на Microsoft

Времето. То е ограничено. И не винаги стига за всичко, което искаме да свършим през деня. Ако трябва да напишем доклад за шефа, статия за блога, дисертация за университета или прогнози за футболни срещи се сблъскваме с WORD. В може да изберем и друга текстообработваща програма, но най-вероятно използваме тази на Microsoft. Има един лесен трик, който можете да използвате ако ви се налага да използвате често една и съща дума или израз.

За един от сайтове ми за спортни залози доста често ми се налага да използвам изразите „спортни залози“ и „футболни прогнози“. За да спестя време използвам вградената функция на Word, която ми позволява да спестя ценно време. И това само за писането на една статия. Представете си ако пишете дисертация…!

Как работи

Всъщност, функцията за която става дума е AutoCorrect. Тя позволява да замените всяка дума, израз или  цяло изречение като напишете само няколко символа. Преди да започнете да пестите време с AutoCorrect трябва да инвестирате малко време в подготовката. Трябва да определите кои са най-често използваните думи и изрази и да решите как да ги съкратите. Съкращенията могат да бъдат произволни символи или знаци или първите няколко букви от израза.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


За сайта, който споменах по-горе зз използвам „сз“ за „спортни залози“ и „фп“ за „футболни прогнози“. Вие можете да използвате каквито си пожелаете съкращения, които да ви дадат съответния израз или дума.

Ръководство в картинки

За подготовката и използването на AutoCorrect ще са ви необходими само няколко минути:

Стъпка 1: Отворете Word > File > Options

Стъпка 2: От опцията Proofing изберете AutoCorrect Options…

Стъпка 3: В полето Replace: напишете съкращение, а в полето With: пълния израз.

Стъпка 4: Натиснете бутона Add за да добавите още съкращения и изрази

Стъпка 5: Повторете колкото пъти е необходимо.

Стъпка 6: Готово!

Това беше всичко за подготовката. Вече имате база с ключови съкращения и най-често използваните изрази или думи.

За да вмъкнете думата или израза в празен документ напишете вашето съкращение. След това натиснете Интервал (дългият бутон на клавиатурата ви). Ето какво се получава:

Готови сте.

Ако искате още трикове и How-to ръководства – напишете коментар под статията, какво искате и ще се опитам да направя кратко ръководство за това.

Ако искаш да получаваш още полезна информация –

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments