Как-да-свършим-двойно-повече-задачи-за-същото-време

Как да свършим двойно повече неща за същото време – изкуството да печелим време

5 1 vote
Рейтинг на статията

За всеки се ясно, че денонощието има само 24 часа. Покрай работата, децата, срещите с приятели не остава време за спорт, за четене на книга или разходка в парка. Въпреки това се оказва, че има хора, които успяват да правят всичко това.

Но как? Нали и те разполагат със същите 24 часа, както и всеки друг. И все пак може би те правят нещо различно?! Сигурно е така.

Ето някои от моите хакове за това да имам повече време:

Ставай по-рано


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Ако ставаш само 1 час по-рано всеки ден това ще ти даде 30 допълнителни часа на месец. А ако ставаш с 1 час и 20 минути по-рано всеки  ден ще имаш допълнителни 40 часа на месец. Това е една цяла работна седмица (5 дни х 8 часа).

Представи си какво можеш да направиш ако всеки месец имаш цяла работна седмица, в която да действаш по твоите приоритети

Приоритизирай

За да можеш да се възползваш максимално от допълнителното време, което си осигуряваш с по-ранното ставане трябва да знаеш какво да правиш с това време. Това, че просто ставаш 1 час по-рано и се чудиш какво да правиш, няма да ти даде преднина. За да бъдеш една крачка по-близо до целта си трябва да приоритизираш.

Определи си 1 или най-много 3 приоритета, за които искаш да имаш време – това може да бъде да тренираш, да научиш нов език, да започнеш да работиш по твой онлайн проект докато още работиш.

Планирай

След като имаш своите приоритети си направи план – за седмицата, за месеца, за тримесечието. Използвай Google Calendar или друг инструмент, в който да си направиш график, кога ще използваш времето си за всеки един от проектите. Така ще знаеш в кои дни ще трябва да тренираш, в кои дни ще работиш по твоя проект и в кои дни ще учиш нов език. Вечер преди да си легнеш си направи план за следващият ден. Какво точно ще направиш по проекта си – лого, банер или реклама. Как точно ще изглежда тренировката ти. Така ще спестиш ценно време на следващият ден и ще имаш възможност да започнеш веднага след като станеш.

Вдигни скоростта

И аз като много други хора гледам клипове в Youtube и слушам електронни книги или подкасти. От няколко месеца се възползвам от функцията какво в Youtube, така и в други платформи да гледам видео и слушам аудио на по-висока скорост.  Използвайте тази функция и вдигнете скоростта на 1.2 – 1.25, а защо не и до 1.5. Някои хора говорят по-бавно. При тях можете да изберете скорост х1.5. Това означава, че видео от 60 минути ще можете да го изгледате за 40 минути. Това ще ви даде възможност да спестите 20 минути.

В момента слушам аудио книгата на Тим Ферис – 4 часовата работна седмица на скорост 1.25. Книгата е 13 часа, но използвайки скорост х1.25 аз я изслушах за 10 часа. Това ми спестява 3 часа – време, в което мога да правя нещо друго.

Възползвай се от времето за пътуване

Аз всеки ден пътувам по минимум 1.5-2 часа на ден. Водя дъщеря ми на детска градина, след това пътувам за работа и в края на деня пътувам от работа към вкъщи (обикновено в час пик). Опитвам се да използвам максимално това време – слушам подкасти, аудио книги или пък аудио уроци по чужд език. Понякога си пускам и Youtube, но само слушам аудиото за да не се разсейвам. За 20 дни в месеца имам поне 30 часа пътуване, което ми позволява да слушам аудио книги – време, което иначе не бих могъл да отделя.

Автоматизирайте

Ако можете да свършите една задача за 10 минути вместо за 30 – направете го. Във всекидневната си работа използвам доста често Excel. Необходимо ми е за да генерирам различни отчети, които да споделям с моя екип. Научавайки няколко формули, които използвам, спестявам по 10-тина минути за всеки от отчетите, които преди това правих ръчно и ми отнемаха доста повече време. Също така използвам различни клавишни комбинации, които пестят няколко секунди на действие. (Кои са най-често използваните клавишни комбинации в Excel ще напиша отделна статия скоро).

На пръв поглед това изглежда незначително, но ако правиш това често – времето което може да се спести е значително.

Някои от отчетите съм автоматизирал използвайки функцията forward в Microsoft Outlook. Същото съм направил и с плащането на битовите ми сметки и част от инвестициите, които правя регулярно. Веднага след началото на новия месец се задействам автоматичните правили, които съм задал в електронното ми банкиране и определени суми пари отиват по предназначение.

Използвайки този механизъм започнах и да спестявам повече, защото спазвам правилото първо да плащам на себе си. Автоматично!

Използвайте шаблони

Ако извършвате една и съща дейност – използвайте шаблони. Ако изпращате имейл бюлетин – направете си шаблон и използвайте него. Ако правите презентации или отчети – използвайте шаблон.

Отделете 1 или 2 часа на месец за да изработите шаблон, който впоследствие можете да използвате многократно и ще ви спести допълнително време.

Какви са вашите начини да бъдете организирани или да спестявате време? Ще се радвам да ги споделите като коментар под статията.

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments