fbpx
Simvoly Builder

16% доходност за 15 месеца

Възвръщаемостта от инвестициите е един от най-често следените показатели за това дали сте направили правилния избор къде да си инвестирате парите. Естествено при избора на инвестиция доходността не е единствения критерий, който трябва да се гледа, тъй като високият процент доходност е свързан и с по-голям риск. Но да приемем, че рискът и другите параметри за еднакви. Тогава остава да измерим процентът доходност. В началото на миналата година 2014 реших да направя една инвестиция, за която имах доста притеснения.

Това, което направих е да инвестирам малка сума. Сума, която можех да си позволя да загубя. Реших, че ако „инвестицията“ ми се окаже неуспешна няма да ми е приятно да загубя тази сума, но нямаше и да е фатално за мен. В края на краищата шансът да загубя цялата сума е минимален, дори невъзможен. В най-лошият случай можех да изляза от схемата с някаква загуба.

Къде инвестирах и какви резултати постигнах?

И така сумата, с която разполагах беше 2200 лв. До тогава тези пари ми бяха в депозитна сметка с 4% годишна лихва, което щеше да ми донесе за 1 година 88 лв. минус 8,80 лв. данък, което щеше да бъде равно на около 80 лв. Както знаете хората сме малко алчни, в това число и аз, и тази сума ми се стори крайно недостатъчна. Затова след кратко проучване избрах да вложа тези пари в закупуването на инвестиционни единици в ING. Резултати от тази инвестиция може да видите тук – https://wp.me/pIyHs-BA

Повече за продукта можете да намерите на страницата на компанията (не давам линк, за да не се сметне за реклама или препоръка).

Simvoly Builder

Цената на една инвестиционна единица към 10.01.2014 беше 1,13328 euro. Това ми даде възможността да се сдобия с 970 инвестиционни единици.

Към днешна дата цената на този инструмент е 1,31517 euro, което означава, че тези 970 единици сега струват 2553 лв., (ако реша да ги продам), което прави доходност от малко над 16%. За едина година тези 2200 лв. за ми донесли 353 лв. Не са много и това няма да ми позволи да се пенсионирам, но са доста повече, почти 4,5 пъти повече от това, което тези пари щяха да заработят в депозитната ми сметка.

Ако приемем, че сега депозитите са с нива от 1-2%, реално няма никаква сметка от това да си държите парите на депозит.

Месечни вноски или еднократна инвестиция

Какво обаче се случава ако нямате възможността да заделите по-голяма сума за инвестиция?

Отговорът е – месечни вноски. В моя случай аз съм направил еднократна инвестиция в размер на 2200 лв, което ми даде възможността да купя повече инвестиционни единици на по-ниска цена от 1,31517 euro.

Другият вариант е всеки месец да отделям по 200 лв., с които да купувам по-малко на брой инвестиционни единици, но в този случай всеки следващ месец ще купувам по-малко инвестиционни единици за същата сума, тъй като цената им през последните 12 месеца расте всеки месец.

Ако бях избрал този вариант сега щях да разполарам с 925 дяла, които при днешната цена ще струват 2432 лв. или доходност от 11%. При този вариант доходността е с 5 пунка по-ниска, но все пак доста по-висока от лихвите по депозитите.

Вторият вариант с месечни вноски носи по-малка доходност, но е малко по-сигурен, тъй като ако цената се покачи много в даден месец не е необходимо да купувате. Или пък ако цената много падне ще загубите по-малко, отколкото ако сте купили всички дялове на една и съща цена в началото на периода.

Какво ще се случи с цената на дяловете за в бъдеще – не знам. Едно е сигурно – остатъка от парите, които имат в банков депозит ще ги използвам за закупуване на още инвестиционни дялове.

А ето и как се движи цената на инвестиционните дялове от началото на 2014 до сега

Untitled

Споделете Вашето мнение с нас

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.