dohodnost

16% доходност за 15 месеца

5 1 vote
Рейтинг на статията

Възвръщаемостта от инвестициите е един от най-често следените показатели. Той показва дали сте направили правилния избор къде да си инвестирате парите. Естествено при избора на инвестиция доходността не е единствения критерий, който трябва да се гледа. Обикновено по-високият процент доходност е свързан и с по-голям риск. Но да приемем, че рискът и другите параметри за еднакви.

Тогава остава да измерим процентът доходност. В началото на 2014 година реших да направя една инвестиция, за която имах доста притеснения.

Това, което направих е да инвестирам малка сума. Сума, която можех да си позволя да загубя. Реших, че ако „инвестицията“ ми се окаже неуспешна няма да ми е приятно да загубя тази сума. Това обаче, нямаше и да е фатално за мен. В края на краищата шансът да загубя цялата сума е минимален, дори невъзможен. В най-лошият случай можех да изляза от схемата с някаква загуба.

Къде инвестирах и какви резултати постигнах?

И така сумата, с която разполагах беше 2200 лв.

До този момент парите бяха в депозитна сметка с 4% годишна лихва. Това от своя страна щеше да ми донесе 88 лева за период от 1 година. Минус 8,80 лв. данък (от 1 април 2022 г, се очаква този данък да отпадне), което щеше да бъде равно на около 80 лв. Както знаете хората сме малко алчни, в това число и аз, и тази сума ми се стори крайно недостатъчна. Затова след кратко проучване избрах да вложа тези пари в закупуването на инвестиционни единици в ING (след това NN, a по-късно вече и ДЗИ) . Резултати от тази инвестиция може да видите в статията Къде да инвестираме – една година по-късно.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Повече за продукта можете да намерите на страницата на компанията (не давам линк, за да не се сметне за реклама или препоръка).

Цената на една инвестиционна единица към 10.01.2014 беше 1,13328 euro. Това ми даде възможността да се сдобия с 970 инвестиционни единици.

Към днешна дата цената на този инструмент е 1,31517 euro, което означава, че тези 970 единици сега струват 2553 лв., (ако реша да ги продам), което прави доходност от малко над 16%. За едина година тези 2200 лв. за ми донесли 353 лв. Не са много и това няма да ми позволи да се пенсионирам, но са доста повече, почти 4,5 пъти повече от това, което тези пари щяха да заработят в депозитната ми сметка.

Ако приемем, че сега депозитите са с нива от 1-2%, реално няма никаква сметка от това да си държите парите на депозит.

Месечни вноски или еднократна инвестиция

Какво обаче се случава ако нямате възможността да заделите по-голяма сума за инвестиция?

Отговорът е – месечни вноски. В моя случай аз съм направил еднократна инвестиция в размер на 2200 лв. Това ми даде възможността да купя повече инвестиционни единици на по-ниска цена от 1,31517 euro.

Другият вариант е всеки месец да отделям по 200 лв., с които да купувам по-малко на брой инвестиционни единици. В този случай всеки следващ месец ще купувам по-малко инвестиционни единици за същата сума, тъй като цената им през последните 12 месеца расте всеки месец.

Ако бях избрал този вариант сега щях да разполарам с 925 дяла, които при днешната цена ще струват 2432 лв. или доходност от 11%. При този вариант доходността е с 5 пунка по-ниска, но все пак доста по-висока от лихвите по депозитите.

Вторият вариант с месечни вноски носи по-малка доходност, но е по-сигурен. Това е така, защото ако цената се покачи много в даден месец не е необходимо да купувате. Или пък ако цената много падне ще загубите по-малко, отколкото ако сте купили всички дялове на една и съща цена в началото на периода.

Какво ще се случи с цената на дяловете за в бъдеще – не знам. Едно е сигурно – остатъка от парите, които имат в банков депозит ще ги използвам за закупуване на още инвестиционни дялове.

А ето и как се движи цената на инвестиционните дялове от началото на 2014 до сега

Untitled
Последвай ме в LinkedIn

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments