Как да имаме 10% доходност на година без риск

5 1 vote
Рейтинг на статията

Доходност и риск

Сигурно много от вас са си задавали въпроса „Къде да инвестирам ако искам да имам минимум 10% доходност от инвестициите си, но без риск?“.

Иска ми се да ви кажа, че 10% доходност на година, без абсолютно никакъв риск е възможно.

За съжаление това не е така.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Истината е, че при всяка инвестиция има риск и ако някой ви твърди обратното или е доста наивен или ви лъже.

В повечето случаи е второто. Всяка инвестиция има определени нива на риск.

Разликата е в нивата на риск, които поемате с различните видове инвестиции.

Но няма място за отчаяние.

Достатъчно много инвеститори имат доходност от  10% и повече, за дълъг перод от време.

Основната причина за това е, че те са запознати с рисковете, които поемат и управляват този риск в съответствие с целите, които са си поставили. Това не се отнася само за големите инвеститори, но и за дребните индивидуални инвеститори.

Ето няколко начина или инструмента , с които можете да управлявате и намалите риска за вашите инвестиции.

Диверсификация


Всеки знае, че дивесификацията е може би първото и златното правило при инвестициите. Знаете приказката за яйцата, които са били в една кошница, нали? Това обаче не означава, че трябва да имате дял от всеки един клас инвестиции, които познавате или които се предлагат на пазара. Добре е да подберете няколко класа активи, които да познавате добре и да се специализирате именно в инвестирането в тях. Диверсификацията може да се постигне дори и ако инвестирате в един и същ клас активи. Например акции на различни компании, ако инвестирате в акции или кредити с различе рейтинг, ако инвестирате в p2p lending платформи (Bondora, Mintos, Klearlending, IUVO и много други).

Ето някои от най-добрите класове активи:

  • Cash Equivalents – това са бързо ликвидни инвестиции, които в кратък период (3 месеца и по-малко) могат да се превърнат в пари. Също така трябва да има и мнного малък риск за промяна (загуба) на стойността им. Пример за такъв актив е банковият депозит.
  • Equities (Акции)
  • Bonds (Облигации)
  • Real Estate (Недвижими имоти)
  • Gold (Злато)
  • Precious Metals & Commodities (Ценни метали и суровини)
  •  Алтернативни инвестиции

И един цитат на Бенджамин Франклин:

Инвестицията в знание винаги плаща най-високата лихва

Колко пари можете да си позволите да инвестирате (загубите)


Това е свързано с предишната тема, но нека да караме нещата едно по едно. Хвърлете едно око на нетното си състояние (net worth) и да определите каква част от месечния си доход можете да отделяте за инвестиции. След това трябва да си отговорите на въпроса какъв риск сте склонни да поемете. Ако сумата, която искате да оделяте за инвестиции се вписва добре в месечния ви бюджет и знаете, че и без тези пари ще можете да покривате месечните си разходи – вие вече сте на прав път.

След като вече сте сигурни за сумата, която сте склонни да инвестирате, трябва да решите каква сума можете да поддържате инвестирана в различни класове активи. Това ще ви позволи да управлявате рикс, пренасочвайки различен процент от вашият портфейл в различните активи. В случай на икономически кризи трябва да сте сигурни, че ще можете да предприемете стъпки, с които да минимизирате негативното им влияние върху вашите инвестиции.

Пари в брой и краткосрочни инвестиции


Мисля, че за всеки е ясно, че държейки парите си в банка и разчитайки на банков депозит няма да получи 10% годишна доходност. Е, преди няколко години имаше една банка (КТБ), която даваше подобни лихви, но всички знаем какво се случи с нея. Към момента банките дават около 0.1%-0.5% лихва. Ако смятате, че в скоро време ще ви потрябват някакви пари е добре да прецените колко точно ще ви трябват и тази сума да държите в банков депозит. По този начин ще избегнете пропуснатите ползи от инвестирането на парите в други активи с по-висока доходност.

Но как да определите колко пари ще са ви необходими в краткосрочен план? Първо проверете аварийният ви фонд и преценете доколко реалистична е тази сума. Ако в резервния ви фонд имате заделени месечните заплати за 2 години напред – преценете дали наистина имате нужда от такава сума. Или можете да оставите в запас месечната ви заплата само за 1 година, а другата сума да използвате за да получите по-висока доходност.

Не забравяйте – високата доходност винаги е свързана и с по-висок риск. Преценете правилно какви са вашите цели и действайте според тях. Каквито и да са вашите цели – трябва да предприемете първата крачка. Започнете с малка сума. Само с гледане няма да стане.


Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments