dopylnitelni-dohodi

6 неща за парите и защо е важно да имате допълнителни доходи

5 1 vote
Рейтинг на статията

Много често на голяма част от нас не ни остава време да се замислим действително и да обърнем сериозно внимание на личните си финанси. За да се чувствате добре работейки за това да увеличите благосъстоянието си е добре на обърнете внимание на следващите 6 финансови съвета както и на възможността да изградите система за допълнителни доходи, които да ви осигуряват увеличаване на разполагаемите средства.

1. Поддържайте добър кредитен рейтинг

У нас не е много популярно схващането за това, че всеки от нас си има своя добра или лоша кредитна история. Все повече компании обаче обединяват усилията си за да се предпазят от даването на „лоши кредити“ или кредити, които се отпускат на хора, които може и да не ги върнат. Много от нас не се замислят каква е тяхната кредитна история. Но идва момент когато им откажват някакъв заем или не им дадат исканата от тях стока на изплащане.

За да нямате проблеми и за не влизате в листите на нередовни или рискови платци трябва да обърнете внимание на няколко неща. Плащайте редовно задълженията по вашите кредити (потребителски или ипотечни). Навреме внасяйте задължителната вноска по кредитна карта или стоков кредит. Мобилните оператори също следят за това дали си плащате в срок сметките или сте спирани за просрочени задължения.


🔥 Вземи 10 лв бонус от MyFin с промо код DI00KQBR - виж подробности тук


Ако имате някакви притеснения относно периодите на плащане – по-добре проверете дали не можете да промените срокът си за плащане. Ако получавате заплата на 20-то число, то е добре всички плащания да ви бъдат около тази дата, а не на 15-то число, когато повечето от нас вече са привършили голяма част от заплатата.

2. Осигурете си различни източници на доходи

Тук няколко пъти сме споменавали защо е важно всеки да има допълнителен източник на доходи. Още по-добре, ако може да бъде пасивен доход, за който не е необходимо да отделяте голяма  част от времето си.

Много голяма част от хората разчитат само на един източник на доход, който най-често е работната заплата. Но това ги прави уязвими. Представете си момент на рецесия. В такъв период работните места не могат да бъдат 100% сигурен източник на доходи.

Много е важно, всеки да има и още едно кранче, което да налива макар и малка сума в бюджета ви. Ако се занимавате с инвестиции е добре да инвестирате малка сума в много компании и най-добре е тези компании да бъдат от различни браншове. Спомнете си колко инвеститори загубиха своите инвестиции и спестявания след спукването на dot com балона.

3. Изберете правилната форма за правене на бизнес

Дали ще бъде собственик на ЕТ, ООД или друга форма на съдружие? Дали ще изберете да имате допълнителни доходи от афилиейт маркетинг, микронишов сайт, платени онлайн анкети, инвестиция в акции, злато или форекс търговия и какъвто и да е друг вид бизнес?

Трябва да познавате много добре законите, забраните, ограниченията или привилегиите и облекченията, които може да ви донесе всяка една от тези форми на правене на бизнес. Познаването или непознаването на бизнеса, с който се захващате може да ви направи богати или да ви доведе до фалит. Винаги проучвайте внимателно всяка възможност преди да вложите парите си. И запомнете едно много важно правило:

НИКОГА НЕ ИНВЕСТИРАЙТЕ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО МОЖЕТЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ДА ЗАГУБИТЕ.

4. Образовайте се за това как работят парите

Никога не спирайте да търсите нови възможности за печелене на допълнителни доходи. Никога не спирайте да опитвате, дори и да се провалите – продължавайте да опитвате различни методи и механизми за правене на пари.

Така сами ще знаете кое работи за вас и кое не. Избягвайте всички схеми, които ви обещават да ви направят богати само за една вечер или такива, които ще ви осигурят блажени старини, без никакви усилия от ваша страна. Учете и се образовайте за това как работят парите. Най-сигурният начин да имате достатъчно пари, е като знаете как да го направите.

5. Внимавайте с кредитните карти

Знам, че кредитните карти изглеждат като лесен начин да си купите нещо, за което нямате пари в момента. Те обаче крият рискът от това да върнете много по-голяма сума от тази, която сте похарчили. Лихвите при кредитните карти са почти двойно по-високи от потребителските или стокови кредити.

Ако наистина е важно за вас да имате продукт или услуга, за която нямате кеш към момента, е добре да потърсите безлихвен заем. Такъв се отпуска от много компании – особено за закупуване на техника. От кредитните карти печелят само компаниите и банките, които ги издават. Така, че стойте колкото се може по-далеч от кредитните карти.

6. Плащайте първо на себе си и спестявайте

Винаги, когато получите доходи заделяйте една част от доходите за себе си. Това е едно от най-важните правила, което трябва да спазвате, ако искате да увеличите благосъстоянието си. Част от парите инвестирайте, така, че да получавате пасивни доходи от тях, друга част дръжте в бързо ликвидни инвестиции. Ако сте случи така, че има непредвидено обстоятелство е много по-добре да вземете заем от себе си (без лихва) отколкото да искате кредит от банка, за който кредит трябва да платите такса и лихва. Не забравяйте, че правите пари за да се чувствате добре, да имате свободно време и да изпълните някоя своя мечта. Именно поради тази причина, не се превръщайте в роб на плащането на кредити, заеми и сметки. Плащайте и на себе си.

Ако се интересувате от допълнителни доходи може да видите:

Подобни статии

5 1 vote
Рейтинг на статията
Subscribe
Notify of
guest

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments